Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės ateitis – aukštųjų technologijų plėtra

Netolimos ateities sostinės vizijoje Vilnius – išsilavinusių žmonių ir aukštųjų technologijų pramonės miestas, į kurį kvalifikuoti specialistai atvyksta ilgam gyventi, dirbti ir kurti didelę pridėtinę vertę visai valstybei.
UAB „Sicor Biotech“ vadovas prof. Vladas Algirdas Bumelis supažindino miesto merą Vilių Navicką su vaistinių preparatų gamybos procesu.
UAB „Sicor Biotech“ vadovas prof. Vladas Algirdas Bumelis supažindino miesto merą Vilių Navicką su vaistinių preparatų gamybos procesu. / LŽ archyvo nuotr.

Viešėdamas Lietuvos biofarmacijos lyderės UAB „Sicor Biotech“ vaistų gamykloje, tokią viziją išdėstė Vilniaus miesto meras Vilius Navickas. Molėtų plente įsikūrusioje modernioje biotechnologinių vaistinių preparatų gamykloje sostinės meras susipažino su rekombinantinių vaistinių preparatų, skirtų gydyti sunkias ligas, gamybos procesu, stebėjo, kaip užtikrinama aukšta vaistų kokybė ir saugumas. Taip pat jis domėjosi toje pačioje teritorijoje plėtojamo mokslo, verslo ir studijų slėnio „Santara“ plėtros perspektyvomis, „Sicor Biotech“ bendradarbiavimu su Vilniuje įsikūrusiomis aukštosiomis mokyklomis.

Pažadėjo padėti

„Tikiu, kad Vilnius gali būti dar ryškiau matomas ne tik regiono, bet pasaulio aukštųjų technologijų žemėlapyje. Todėl sostinės savivaldybė stengsis prisidėti, kad būtų užtikrinta aukštųjų technologijų įmonių plėtra, palankios infrastruktūros ir verslo sąlygos, taip pat padės rūpintis, kad čia gyventų ir dirbtų kuo daugiau išsilavinusių, aukštos kvalifikacijos mokslininkų, gebančių kurti globaliai konkurencingus produktus“, – sakė Vilniaus meras V.Navickas ir pažadėjo siekti, kad aukštosios technologijos turėtų reikiamas prielaidas plėtrai Vilniuje.

Pasak UAB „Sicor Biotech“ vadovo prof. Vlado Algirdo Bumelio, Lietuvą paversti aukštųjų technologijų pramonės šalimi turi būti bendras ir verslo, ir valdžios institucijų atstovų bendras siekis.

Pasak UAB „Sicor Biotech“ vadovo prof. Vlado Algirdo Bumelio, Lietuvą paversti aukštųjų technologijų pramonės šalimi turi būti bendras ir verslo, ir valdžios institucijų atstovų bendras siekis. „Mūsų tikslas ambicingas: 2020 metais biotechnologijų pramonė Lietuvoje turi uždirbti vieną procentą šalies bendrojo vidaus produkto. Taigi „Sicor Biotech“ ne tik kuria naujus ir unikalius vaistus, bet ir siekia, kad Lietuvoje susikurtų dar bent viena ar dvi panašios biotechnologijų įmonės, gaminančios vaistus ir diagnostikos priemones, o Lietuva pajustų dar didesnę investicijų į mokslą naudą“, – pabrėžė prof. V.A.Bumelis.

Pasak „Sicor Biotech“ vadovo, šiandien ši bendrovė yra vienintelė regione visiems Europos Sąjungos (ES) onkologiniams pacientams tiekianti šalyje pagamintą vaistinį preparatą, todėl „Sicor Biotech“ aktyviai prisideda prie mokslo, verslo ir studijų slėnio „Santara“ plėtojimo.

Gamybą skatina eksportas

Biofarmacijos įmonės vadovo teigimu, bendrovėje gaminamų aukštos pridėtinės vertės biotechnologinių produktų eksportas šiandien sudaro 70 proc. viso pardavimo, dėl visoje ES užregistruoto onkologinio preparato „TevaGrastim“ (filgrastimo) per artimiausius metus tikimasi eksportą padvigubinti, išplėsti eksportą į JAV ir Japoniją.

„Sicor Biotech“ dirbančių biotechnologų sukurti vaistiniai preparatai parduodami daugiau nei trisdešimtyje pasaulio šalių. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos biofarmacijos lyderės apyvarta augo 49 proc. ir pasiekė 52,67 mln. Lt.

„Kadangi priklausome TEVA grupei, turime itin puikių galimybių plėsti eksporto rinkas. Taip pat galime bendradarbiauti su kitų TEVA biofarmacinių produktų grupės įmonių mokslininkais, kartu dirbti ir kurti naujus sudėtingus biotechnologinius vaistus“, – teigė prof. V.A.Bumelis.

Pažanga nelieka nepastebėta

Šiemet rudenį prezidentūroje buvo apdovanotos pažangiausios Lietuvos žinių ekonomikos įmonės. Iš prezidentės Dalios Grybauskaitės rankų apdovanojimas „Žinių ekonomikos įmonė 2009“ atiteko bendrovei „Sicor Biotech“. Ji pripažinta pažangiausia aukštųjų technologijų sektoriaus įmone už unikalių produktų kūrimą, sparčią plėtrą Europoje ir pavyzdinį mokslo ir verslo bendradarbiavimą.

UAB „Sicor Biotech“ yra keturis kartus pripažinta Lietuvos metų eksportuotoja, o bendrovės sukurtiems medikamentams „Realdiron Set“ ir „Tevagrastim“ atiteko konkurso „Metų gaminys“ įvertinimas. Įmonės vadovas prof. V.A.Bumelis – Lietuvos mokslo premijos ir Nacionalinės pažangos premijos laureatas, jam taip pat suteiktas Švedijos inovacijų apdovanojimas, Lietuvos mokslo ir verslo bendradarbiavimo apdovanojimas „Gyvybės medis“, daugelis kitų garbingų apdovanojimų. Pripažindama reikšmingus bendrovės nuopelnus šalies verslui, Lietuvos pramoninkų konfederacija trims „Sicor Biotech“ vadovams įteikė „Profesijos riterio“ ženklus ir sertifikatus.

Ši bendrovė jau daugiau kaip 20 metų dirba aukštųjų biotechnologijų srityje. 2004 metais ji įsiliejo į didžiausios pasaulyje generinių vaistų gamintojos TEVA grupę. UAB „Sicor Biotech“ Vidurio ir Rytų Europoje yra vienintelė kompanija, kurianti ir gaminanti modernius rekombinantinius biofarmacinius preparatus. Bendrovėje atliekami biochemijos, molekulinės biologijos, moderniosios genų inžinerijos, biosintezės ir biofarmacinių sričių produktų kūrimo tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius