Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Spauda: bankui „Danske Bank“ gresia baudos dėl pinigų plovimo per Estijos padalinį

Danijos bankui „Danske Bank“ gresia baudos dėl tarpininkavimo plaunant nusikalstamu būdu įgytus pinigus, skelbia Danijos verslo laikraštis „Berlingske“.
„Danske Bank“ padalinys Taline
„Danske Bank“ padalinys Taline / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Leidinio turimais duomenimis, keturi banko Estijos padalinio klientai atliko sudėtingų vadinamųjų „veidrodinių“ operacijų. Ekspertai ir tarnybos teigia, kad šis metodas dažnai yra naudojamas plaunant pinigus ir atliekant tarptautinius pinigų pervedimus siekiant išvengti valdžios dėmesio.

Anot „Berlingske“, ši byla yra panaši į Vokietijos bankininkystės milžino „Deutsche Bank“ atvejį. Šis bankas pažeidė pinigų plovimo prevencijos įstatymus, nes netikrino nei klientų tapatybės, nei jų atliekamų operacijų dėl galimo pinigų plovimo. Už tai, kad jis nesugebėjo užkirsti kelią pinigų plovimo Rusijoje, šių metų sausį Vokietijos bankui Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų tarnybos skyrė daugiau nei 630 mln. JAV dolerių baudų.

Spalį Paryžiaus teismas pradėjo tyrimą dėl galimo pinigų plovimo per „Danske Bank“ padalinį Estijoje 2008-2011 metais.

Estijos ir tarptautinė žiniasklaida yra skelbusi, kad 2012-2014 metais per Estijos bankus Azerbaidžano kompanijoms buvo atlikta mokėjimų už maždaug 2,9 mlrd. JAV dolerių. Manoma, kad tuo metu buvo plaunami pinigai ir vyko tarpininkavimą mokant kyšius.

Estijoje pervedimai buvo atliekami iš sąskaitų įmonių, kurios buvo registruotos JK, o jų savininkai rado prieglobstį „mokesčių rokuose“ – Maršalo sakose, Belize ir Britų Mergelių Salose. Šių kompanijų atstovai, atidarę sąskaitas „Danske Bank“ padalinyje Estijoje, buvo Baku gyvenantys azerbaidžaniečiai, tačiau jie nebuvo tikrieji įmonių naudos gavėjai.

Tyrimas atskleidė, kad per pustrečių metų per banko sąskaitą „Danske Bank“ padalinyje buvo atlikti mokėjimai mažiausiai dviem Europos politikams, vienam žurnalistui, palankiai rašančiam apie politinius režimus, prabangos prekes parduodančioms įmonėms, garsiems azerbaidžaniečiams bei įmonėms su užsislaptinusiais savininkais.

Anksčiau „Berlingske“ rašė, kad prancūzų prokurorai netiki, kad „Danske Bank“ buvo tik piktnaudžiavimo objektas. Jie mano, kad „Danske Bank“ bendrininkavo slepiant, investuojant ir pervedant nusikalstamu būdu gautas lėšas ir tai buvo daroma organizuotai.

„Prokurorai mano, kad „Danske Bank“ Estijos padaliniui ne tik buvo žinoma apie nusikalstamus veiksmus, bet jis juose ir aktyviai dalyvavo“, – danų laikraščiui sakė teisinių konsultacinių paslaugų bendrovės „Revisorjura“ kovos su pinigų plovimu ekspertas Jakobas Dedenrothas Bernhoftas.

„Danske Bank“ juridinio skyriaus vadovas Flemmingas Pristedas anksčiau yra sakęs, kad Estijos padalinio veiksmai bankui buvo netikėti ir dėl to atliekamas vidinis tyrimas.

Maždaug tuo metu „Danske“ padaliniams Baltijos šalyse, įskaitant ir Estiją, vadovavo dabartinis bankų grupės vykdomasis direktorius Thomas Borgenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius