-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistė apie investavimą į užsienio projektus – svarbiausios naudos, rizikos ir rinkų skirtumai

Vienas svarbiausių veiksnių, planuojant investicijas ir rūpinantis jų saugumu, yra investicijų diversifikavimas – jų padalinimas skirtingiems objektams. Skirtingos šalys suteikia dar daugiau galimybių skaidyti investicijas. Tai investuotojui sukuria progą pasirinkti, kur galima daugiau uždirbti, nes skirtingose šalyse ir infliacija – kitokia, o tai turi įtakos palūkanoms, už kurias verslas skolinasi NT projektų vystymui. „Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė paaiškino, kokių privalumų bei trūkumų gali tikėtis investuotojas, savo pinigus patikintis ne tik Lietuvos, bet ir užsienio verslams.
„Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė.
„Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė. / Atstovų nuotr.

Paprastai tariant, kuo daugiau rinkų, tuo daugiau galimybių kiekvienam investuotojui pasirinkti tinkamiausius projektus ir planuoti efektyviausią savo investicijų grąžą. Papildomai tai garantuoja ir saugumą, nes labai retai skirtingose šalyse vienu metu svyruoja ekonominiai rodikliai.

Kaip pasirinkti šalį investicijoms?

Pagrindiniai kriterijai renkantis šalį investicijoms gali būti objektyvūs ir subjektyvūs. Objektyvus – kai vertinamas būsimas investicijų uždarbis. Subjektyvūs kriterijai kiekvienam gali būti skirtingi, bet dažniausiai susiję su tuo, kiek žmogus pažįsta šalį, į kurią investuoja ir ja pasitiki.

„Vienam pirmųjų verslo projektų Rygoje, poliklinikos pertvarkymui į butus ir komercines patalpas, pirmam finansavimo etapui reikalingi 3,1 mln. eurų „Profitus“ platformoje buvo sutelkti vos per 5 val., daugiausia investuota iš Lietuvos. Šiuo metu finansuoti 9 šio projekto etapai, jam iš viso sutelkta 4,497 mln. eurų. Kitas taip pat labai patrauklus lietuviams projektas Latvijoje – gerai žinomo prekės ženklo Lietuvoje tunelinių plovyklų plėtra. Šioms plovykloms per skirtingus etapus 2158 investuotojai jau sutelkė 1,83 milijono eurų“, – sakė M.Lenčickaitė.

Pasak pašnekovės, abu projektai – išskirtiniai. Pirmasis dėl reikiamų sumų ir sutelkimo greičio, antrasis – dėl to, kad tai komercinis NT. Tai buvo naujovė sutelktiniame finansavime, kurią investuotojai priėmė labai palankiai.

Lietuvos ir užsienio šalių rinkų skirtumai

Norintiems investuoti į užsienio projektus, bet nežinantiems, kaip, nereikėtų bijoti – „Profitus“ komanda įdėmiai vertina projektų rizikas ir Lietuvoje, ir bet kurioje kitoje šalyje, sakė M.Lenčickaitė: „Kiekvienam NT projektui suteiktas reitingas reiškia, kad mes įvertiname to projekto rizikas ir perspektyvas, analizuojame pačią rinką, šalies ekonomiką, vystytojo patirtį bei verslo planą. Iš esmės, projektų užsienio šalyse vertinimas niekuo nesiskiria nuo projektų vertinimo Lietuvoje – reikia įvertinti tiek pat aspektų, žinoma, būtina gerai suprasti rinkos skirtumus. Tam esame subūrę stiprią rizikos ir NT analitikų komandą, kuri turi daug patirties būtent šioje srityje.“

„Profitus“ nuotr. /Sutelktinio finansavimo platformos (SFP) „Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė
„Profitus“ nuotr. /Sutelktinio finansavimo platformos (SFP) „Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė

Jeigu investuojama individualiai, ne per tam skirtą platformą, darbo pačiam investuotojui – daug daugiau. Pirma, reikia išsiaiškinti teisines ir reguliavimo aplinkybes – prieš investuojant svarbu suprasti užsienio šalies teisinę aplinką, įskaitant nekilnojamojo turto įsigijimo ir valdymo taisykles bei apribojimus. Tai gali apimti mokesčių politiką, nuomos reguliavimą, žemės naudojimo taisykles ir panašiai.

Labai svarbi ir tuometinė ekonominė aplinka – konkrečios šalies ekonominė situacija bei perspektyvos. Tai apima BVP augimo rodiklius, nedarbo lygį, infliaciją, valiutos stabilumą ir kitus makroekonominius veiksnius.

Investuotojas turėtų pasidomėti ir nekilnojamojo turto rinkos būkle. Svarbu įvertinti būsimą paklausą ir pasiūlą, tendencijas kainų augimo ar mažėjimo srityse, taip pat sektorių skirtumus, pavyzdžiui, būsto, komercinio, pramoninio nekilnojamojo turto rinkose.

Ekonominiai šalių rodikliai – esminis kriterijus

Užsienio šalių ekonominę situaciją įvertinti svarbu, norint suprasti bei lengviau numatyti, kaip seksis NT rinkai ateityje, kaip seksis vystytojams surasti NT pirkėjus bei grąžinti skolas. Jeigu investuotojas neturi specifinių žinių apie ekonomiką ar NT rinkas, objektyviai įvertinti kitos valstybės perspektyvas nėra lengva. Ypač, jeigu ji tokio dydžio kaip Ispanija, kurioje daug regionų, o NT situacija juose gali būti labai skirtinga.

„Mes siūlome patirtį ir ekspertus bei turime partnerių kiekvienoje valstybėje, todėl „Profitus“ galimybės vertinti užsienio NT rinkas ir jų perspektyvas yra visiškai kitokios nei pavienių investuotojų. Daugiausiai projektų šiuo metu turime Latvijoje, tačiau mūsų kriterijai renkantis projektus yra kur kas platesni. Vertiname ir tai, kokio verslo projektai finansuojami, nes, pavyzdžiui, aišku, kad stiprus prekės ženklas gali sėkmingai plėstis tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje“, – sakė M.Lenčickaitė.

123RF.com nuotr./Investavimas, finansai
123RF.com nuotr./Investavimas, finansai

Prasidėjus neramumams šalyje investicijos nedingsta

Jei investavus užsienio šalyje kyla vienokie ar kitokie neramumai, nereikėtų jaudintis dėl investicijų praradimo. Pasak „Profitus“ atstovės, būsto kainos Kyjive prasidėjus plataus masto invazijai iš pradžių krito, bet tik trumpam, ir netruko grįžti į gana aukštas pozicijas, kuriose tebesilaiko.

„Ukraina – net ne Europos Sąjungos narė, mes gyvename gerokai saugesnėje aplinkoje. Taip, ekonominiai svyravimai galimi, tačiau dėl to ir naudinga investuoti į kelias valstybes bei kelis projektus, nes diversifikavimas visada mažina rizikas. Svarbu ir tai, kad projektų, į kuriuos investuojama, trukmė yra 12 mėnesių. Toks terminas yra saugus. Prisiminkime Covid-19 pandemiją ir mūsų reakciją į ją – tuo metu investicijų „Profitus“ platformoje net padaugėjo, nes žmonės, būdami namuose, sutaupė ir turėjo laiko domėtis investicijomis. Pandemija, atrodo, galėjo neigiamai paveikti investavimą, tačiau išėjo priešingai“, – aiškino pašnekovė.

Sutelktinio finansavimo platforma „Profitus“ per 2023 m. sutelkė 59,2 milijonus eurų, finansuoti 431 projektų etapai. „Profitus“ vienija daugiau 35 tūkstančių investuotojų bendruomenę, nuo 2018 m. per 6 veiklos metus sutelkė per 157 mln. eurų, investuotojams išmokėjo per 9 mln. eurų palūkanų, vidutinė metinė palūkanų norma siekia 12,14 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius