-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sprendimas dėl kasos aparatų turguose – nebeatšaukiamas (pridedami klausimai – atsakymai apie naujovę)

Vyriausybė pirmadienį iš esmės pritarė, kad maisto produktų pardavėjai dengtose turgavietėse nuo gegužės 1-iosos privalėtų prekiauti su kasos aparatais. Pasak finansų ministrės Ingridos Šimonytės, dar sausį turėtų būti patvirtinta ir kasos aparatų įsigijimo kompensacijos tvarka.
Centrinis Kauno turgus
Centrinis Kauno turgus. / „Urmas“ nuotr.

„Trečiadienį Vyriausybė turėtų pritarti sprendimui, kad nuo gegužės 1 dienos prekiaujant maisto produktais, išskyrus prekybą lauko sąlygomis, būtų naudojami kasos aparatai, ir tuomet Finansų ministerija, manau, per porą savaičių pateiks nutarimą, kuris numatys finansavimo tvarką“, – pirmadienį išėjusi iš  Vyriausybės pasitarimo sakė I.Šimonytė. 

Tie prekeiviai, kurie įsigys kasos aparatus pirmieji ir praneš apie tai Valstybinei mokesčių inspekcijai, galės tikėtis didžiausių kompensacijų. Ilgainiui jos mažės. Ankčiau skelbta, kad iš pradžių bus mokama šimtaprocentė kompensacija, o vėliau ji mažės iki 80–50 proc. aparatų  kainos. Vyriausybė skaičiuoja, jog kompensuoti kasos aparatų įsigijimą prireiks maždaug 3 mln. Lt, tačiau iš prekyviečių tikimasi papildomai į valstybės biudžetą surinkti apie 50–100 mln. Lt. Manoma, kad maždaug tokia suma šiuo metu yra neapskaitoma šioje prekybos srityje.

Vyriausybės siekis įvesti kasos aparatus turgavietėse piktina kai kuriuos prekeivius. Esą tai jiems dar vienas smūgis iš valstybės. I.Šimonytė tvirtino, jog jų argumentai – nevisai pagrįsti.

„Smulkieji verslininkai ar tie, kurie teigia, kad atstovauja smulkiuosius verslininkus, kalba motyvais, kurie, mano supratimu, yra gana prieštaringi. Vienas iš motyvų yra labai griežta apskaita (įvedus kasos  aparatus – aut. past.), tačiau jeigu pažiūrėsim į tai, ko bent jau reikalauja teisės aktai šiuo metu, tai reikalauja lygiai tokios pačios apskaitos, tik tiek, kad ji turi būti tvarkoma rankiniu būdu“, – sakė ministrė, pridūrusi, jog techninės priemonės kaip tik palengvins darbą.

Kol kas apsiribojama aparatais prekiautojams maistu

I.Šimonytė pristatė ir kitas lengvatas prekeiviams. Esą Vyriausybė pritarė protokoliniam sprendimui supaprastinti apskaitos tvarką – pardavėjams nereikės apskaitos pildyti ranka, užteks įklijuoti kasos aparato juostą. Be to, gali būti prekeivių naudai peržiūrėtas reikalavimas, kad kasos aparatai kartą per 12 mėnesių turi būti patikrinami, ar gerai veikia.

Turgaus prekeiviams kurpiamos ir lengvatos.Premjeras Andrius Kubilius užsiminė ir apie kitas lengvatas: „Turime planų, kaip tikram smulkiam verslui padėti geriau tvarkytis, lengvinti kūrimosi sąlygas, kai kurias mokestines sąlygas, bet tai jau yra kiti klausimai.“

Vyriausybės nariai pritarė, kad kilusios viešosios diskusijos dėl kasos aparatų įvedimo ir prekybai ne maisto produktais, gali būti svarstomi, tačiau nėra tarp artimiausių Vyriausybės prioritetų.

„Reikalavimai apskaitai greičiausiai galėtų būti tobulinami visur, ir prekiaujant ne maisto produktais taip pat. Ar tai turi būti būtinai kasos aparatas ar apskaitos dokumento išrašymas – tegul tai bus ranka, bet nepateikiant to, kaip malonės prikėjui, o garantuotai – apie tai galima diskutuoti.  Bet reikėtų vis dėl to pasakyti, kad maisto produktai yra specifinė prekė. Tai nėra kelnės, nėra batai. Taigi vartotojų teisės šioje srityje turėtų būti dar labiau ginamos negu perkant pramonines prekes“, – kalbėjo finansų ministrė.

Ką verta žinoti apie naujusius kasos aparatus?

Kasos aparatai bus privalomi prekiaujantiems maisto produktais dengtose turgavietėse. Skelbta, kad jiems įrengti bus suteiktas trijų mėnesių pereinamasis laikotarpis.

Lietuvoje šiuo metu yra 108 turgavietės, turinčios dengtus paviljonus. Juose prekiaujantys žmonės privalėtų įsigyti kasos aparatus.

Vyriausybė kai kurias kilusias abejones dėl naujovės pabandė išsklaidyti ir klausimų – atsakymų forma:

Ar pradėjus naudoti kasos aparatą, reikės mokėti PVM?

Kasos aparatai savaime nesukuria prievolės mokėti PVM. PVM mokėtoju tampama pasiekus 100 tūkst. litų ribą, o statistiniai deklaracijų duomenys teigia, kad gyventojų, kurie pagal verslo liudijimą užsiima prekyba prekyvietėse, vidutinės deklaruojamos pajamos iš prekybos nesiekia 25 tūkst. litų per metus. Taigi, jiems iki šios PVM mokėtojo registracijos ribos dar toli, ir žinoma, dėlto jiems nereikės mokėti PVM.

Ar bus privaloma papildoma sudėtinga apskaita?

Priešingai, Finansų ministerija parengs supaprastintą gyventojų, kurie naudoja kasos aparatus pajamų ir išlaidų apskaitos tvarką – jiems nebereiks ranka pildyti pajamų ir išlaidų žurnalų, o pakaks kasos aparato atspausdintos dienos ataskaitos.

Kokie bus supaprastinimai prekiautojams, naudojantiems kasos aparatus?

Siekiant sumažinti administracinę naštą, individualia veikla besiverčiantis gyventojas, sudaręs rašytinę naudojimosi kasos aparatu sutartį, galės naudoti kito ūkio subjekto vardu užregistruotą kasos aparatą, kurio nereikės perregistruoti, tik reikės apie sudaryta sutartį informuoti Valstybinę mokesčių inspekciją. O iki šiol kasos aparatą galėjo naudoti tik tas ūkio subjektas, kurio vardu jis užregistruotas. Be to, bus taikomi ir kiti supaprastinti reikalavimai – dėl kasos operacijų žurnalo ir pinigų laikymo kasos operacijų vietoje. Taip pat mokesčių inspekcijai suteikiama teisė nustatyti dar liberalesnę tvarką dėl kasos operacijų žurnalo ir pinigų laikymo kasos operacijų atlikimo vietoje.

Ar turguje bus galima derėtis?

Kasos aparatas skirtas tik paimtų grynų pinigų fiksavimui, tad jokiu būdu negalima teigti, kad turguose nebebus galima derėtis – tiesiog pardavėjas atspausdins kasos čekį tik tokiai sumai, kiek realiai gavo pinigų.

Ar reikės steigti individualias įmones bei mokėti kitus mokesčius?

Dėl kasos aparato naudojimo nekeičia jokios mokestinės prievolės ar veiklos formos – pajamų mokestis, socialinio ir sveikatos draudimo įmokos ir toliau bus fiksuotų dydžių, nes kaip jau minėta, daugumos gyventojų, kurie pagal verslo liudijimą užsiima prekyba prekyvietėse, vidutinės deklaruojamos pajamos iš prekybos nesiekia 25 tūkst. litų per metus.

Ar bus taikomos išimtys?

Ir toliau bus taikoma išimtis žmonėms, kurie prekiauja smulkiame ūkyje ar namų valdoje išaugintais žemės ūkio produktais.

Kasos aparatai neveikia šaltame ore, tai kaip reikės juos naudoti?

Dėl to neverta nuogąstauti, techninės charakteristikos garantuoja, kad kasos aparatai gali būti naudojami esant 100 laipsnių temperatūrai, tuo tarpu pagal taisykles reikalaujama juos naudoti tik patalpose, o ne lauko sąlygom.

Dėl kasos aparatų naudojimo pabrangs produkcija ir smulkūs prekiautojai negalės konkuruoti su stambiaisiais?

Kasos aparatų įsigijimas bus kompensuojamas, o jų naudojimas neturi įtakos prekių kainodarai, nes tai tik priemonė, kuri registruoja grynųjų pinigų gavimą ir taip suteikia skaidrumo verslui bei naudos pirkėjui. Jokių naujų mokestinių pasekmių prekiautojams maisto produktais neatsiranda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius