Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sraigtasparnio pinigai“ turintiems darbo sutartį buvo pakibę ore, bet dabar viskas gerai

Užimtumo tarnyba guodžia kai kuriuos gyventojus, sunerimusius dėl neva ilgai trunkančių procedūrų gauti 257 eurų išmoką savarankiškai dirbantiems, bet darbo sutartį su mažu atlyginimu taip pat turintiems asmenims. Pasak jos, sistemos prašymams gauti išmoką apdoroti jau veikia, o sprendimai dėl šių vadinamųjų „sraigtasparnio pinigų“ bus priimami per tris darbo dienas.
Banknotų iliustracijos
Banknotų iliustracijos / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Valdžiai ėmusis pirmų žingsnių siekiant paskatinti vartojimą ir užtikrinti nukentėjusiųjų per koronaviruso krizę pajamas, Seimas įteisino 257 eurų kasmėnesinę išmoką savarankiškai dirbantiems asmenims.

Po kelių savaičių pastebėjus spragą, kad išmoka nemokama savarankiškai dirbantiesiems, bet tuo pačiu turintiesiems darbo sutartį su nedideliu darbo užmokesčiu, parlamentarai įstatymą pataisė ir numatė galimybę išmoką gauti ir jiems.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytinis Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytinis Seimo posėdis

Įstatymui įsigaliojus, nuo gegužės 18 dienos 257 eurų išmoką gali gauti ir tie savarankiškai dirbantieji, kurie turi darbo sutartį su ne didesne nei 607 eurų alga „ant popieriaus“.

Susidūrė su kliūtimis

Sporto žurnalistas Evaldas Gelumbauskas šią savaitę feisbuke aprašė savo patirtį gauti šią išmoką. Jis turi pusės etato darbo sutartį Vilniaus regiono futbolo sąjungoje, o jo individuali veikla buvo susijusi su darbu laikraštyje „Vilniaus diena“. Su individualia veikla žurnalistas taip pat darbavosi ir prie kitų sporto projektų, bet teigia, kad Lietuvoje kovo viduryje įvesto karantino metu tokios veiklos galimybių faktiškai nebeliko.

Žurnalistas teigia užsiregistravęs į Užimtumo tarnybą ir buvo pakviestas susitikti gegužės 18 dieną. Kadangi karantino laikotarpiu susitikimai vyksta nuotoliniu būdu, jis į tarnybą paskambino.

„Ponia kitame laido gale maloniai išklausė, o paskui taip pat maloniai paaiškino, kad šiuo metu apie jokią paramą nėra kalbos, nes sistema neveikia ir nežinia kada pradės veikti. Be to, juk reikia dar patikrinti, ar jūsų pajamos pagal darbo sutartį telpa į 607 eurų rėmus, tad numeskit gazą, apsišarvuokit kantrybe, ir ruoškitės kitam susitikimui. Kurį jums skiriu, tarkim, rugsėjo 24 dieną“, – sakė E.Gelumbauskas.

Turiu dabar dėl ko gyventi, apie ką galvoti, tikėtis, viltis.

Pašnekovei pakomentavęs, kad rugsėjis tolokai, vyras sulaukė raginimo nelaukti.

„Gyvenkit kaip gyvenote ir tiek. Jei nustatysime, kad jūs esate vertas paramos – tai ir paremsime. Jei paaiškės, kad nevertas – tai ir tiek žinių.

Tai gražiai padėkojau, atsisveikinau, atsikvėpiau. Turiu dabar dėl ko gyventi, apie ką galvoti, tikėtis, viltis. Vis kažkokia atrakcija, nuotykis. Tik bijau, kad tuoj netrukus ims ir atšauks karantiną, o tada iš karto užgrius darbų lavina ir pamiršiu apie Užimtumo tarnybą“, – teigė jis.

Sprendimas dėl išmokos – per tris darbo dienas

Užimtumo tarnyba pripažįsta, kad įsigaliojus naujovei dėl turinčiųjų darbo sutartį ši turėjo atlikti programavimo darbus bei sisteminius pakeitimus. Jie buvo skirti tam, kad su „Sodra“ būtų suderinta, kaip tikrinti, ar asmuo atitinka kriterijus gauti išmoką.

Pasak institucijos atstovės spaudai Mildos Jankauskienės, minėti pakeitimai buvo atlikti itin greitai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba

„Šiuo metu viskas veikia sklandžiai, aktyviai formuojami skyrimai šiems asmenims išmokai gauti“, – 15min sakė ji.

Anot M.Jankauskienės, Užimtumo taryba per tris darbo dienas patikrins, ar žmogus atitinka sąlygas gauti 257 eurų išmoką, ir priėmus teigiamą sprendimą siųs nurodymą dėl išmokėjimo „Sodrai“. Nesant užtektinai žmogiškųjų resursų, žmonės apie sprendimą atskirai nėra informuojami, tačiau gali jį sužinoti paskambinę telefonu, tvirtino tarnybos atstovė spaudai.

Savarankiškai dirbantis asmuo, norintis gauti išmoką, turi užpildyti ir el. paštu išsiųsti prašymą į Užimtumo tarnybos skyrių, vykdantį klientų aptarnavimo funkcijas, kuriame asmuo yra registruotas.

Užsiregistravus Užimtumo tarnyboje, gyventojui reikės pasiskirti susitikimą su konsultantu. Tačiau jis susisieks tik tuo atveju, jeigu reikės patikslinti kokius nors duomenis.

Penktadienio duomenimis, Užimtumo tarnyba gavo daugiau nei 81 tūkst. prašymų iš savarankiškai dirbančių asmenų 257 išmokai gauti. Ji paskirta beveik 73 tūkst. asmenų.

Įsigaliojus tvarkai dėl turinčiųjų darbo sutartį, institucija dar karta vertina beveik 3 tūkst. atmestų anksčiau pateiktų prašymų, kai įstatyme dar egzistavo spraga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius