-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 27 /11:35

Staigmena: per naktį reforma dar kartą pasikeitė, nors Seime buvo apsvarstyta

Vos tik Seime buvo apsvarstytas valdžios pasiektas kompromisas dėl mokesčių reformos, per naktį keičiamas ir pats kompromisas. Dirbantiesiems žadėto platesnių mokestinių nuolaidų taikymo nebeliks, tam skubiai pritarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naują GPM įstatymo pataisą registravo premjeras Saulius Skvernelis, Seimo nariai Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas, Valius Ąžuolas ir Andrius Palionis.

Jau anksčiau premjeras su valdančiąja dauguma buvo sutaręs, kad neapmokestinamasis pajamų dydis per trejus metus bus plečiamas iki 2,5 vidutinio darbo užmokesčio, dabar šios nuostatos atsisakyta – bus plečiama iki 2 užmokesčių. Toks dydis bus taikomas nuo kitų metų.

Pagal siūlymą NPD augimas išliks kaip siūlyta anksčiau: kitąmet turėtų siekti 300 eurų, 2020 metais – 400 eurų, o 2021 metais – 500 eurų per mėnesį.

Seime antradienį ankstesnis „kompromisas“ jau buvo apsvarstytas ir ypatingos skubos tvarka numatytas galutinis balsavimas ketvirtadienį.

Tačiau per naktį pakeista reforma reiškia, kad siauresnis ratas dirbančiųjų galės pasinaudoti tokia GPM mokesčio lengvata 2020 ir 2021 metais.

Seimo Biudžeto ir finansų reikalų komitetas (BFK) trečiadienį skubiai apsvarstė naujas pataisas ir tam pritarė: už balsavo 5 nariai, prieš buvo vienas, o susilaikė trys.

Konservatorius Mykolas Majauskas piktinasi mokesčių keitimu „per naktį“ – vadina tai skubotu, visuomenei nepristatytu ir neišdiskutuotu siūlymu.

„Vakar registruotas ir šiandien BFK komitete priimtas naujas valdančiosios daugumo lyderių pasiūlymas GPM įstatymui. Siūlymas numato NPD plėtrą iki 2 VDU ir naują NPD skaičiavimo formulę“, – sako M.Majauskas.

Jis skaičiuoja, kad kaip ir anksčiau teikti Vyriausybės siūlymai, taip ir šis siūlymas toliau mažins valstybės biudžeto pajamas, tik kiek mažesne apimtimi: 2019 metais – 320 mln. eurų, 2020 metais – 130 mln. eurų, 2021 metais – 120 mln. eurų.

„Tai atverią didelę skylę valstybės biudžete ir neužtikrina reikiamo viešųjų paslaugų finansavimo, tarp jų ir būtino medikų, pedagogų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimo didinimo“, – tikina M.Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Anot jo, pasiūlymu nepagarba demonstruojama ir Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

„Toks skubotas, visuomenei nepristatytas ir neišdiskutuotas siūlymas arba pastatys prezidentę į nekonstitucinę padėtį, kuomet ji neturės Konstitucijoje numatytų 10 dienų pasirašyti įstatymo projektą. Arba ji bus priversta pasirašyti pažeisdama Mokesčių administravimo įstatymą, kuris numato, jog mokestinių pakeitimų įstatymų paskelbimas turi būti ne anksčiau kaip šeši mėnesiai iki įsigaliojimo dienos“, – teigia M.Majauskas.

Ketvirtadienį prezidentė apskritai išskris iš Lietuvos į Europos Vadovų tarybą.

Atsisakė ir progresinio dividendų apmokestinimo

BFK trečiadienį nusprendė atsisakyti ir progresinio gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dividendų pajamoms, viršijančioms 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) – maždaug 107 tūkst. eurų per metus, rašo BNS. Seimas antradienį jau buvo pritaręs 18 proc. tarifui po svarstymo.

Komiteto posėdyje už ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus antradienį registruotą siūlymą atsisakyti 18 proc. GPM tarifo balsavo 7, prieš balsavusiųjų nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras.

Finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė teigė, kad Latvijoje ir Estijoje dividendai apmokestinami „tik vienu lygmeniu“.

„Lietuvoje dividendus apmokestiname dviem lygmenimis (...) Tuo metu Latvija ir Estija apmokestina dividendus tik viename lygmenyje: jeigu dividendai yra apmokestinami pelno mokesčiu, kas yra daugiausia 20 proc., tuomet gyventojų lygmeniu jau nebemokamas mokestis. Jeigu mes dar labiau didintume dividendų gyventojų pajamų mokestį, tai mes tą atotrūkį dar labiau padidintume su Latvija ir Estija“, – BNS cituoja D.Brasiūnaitę.

Šiuo metu visi dividendai ir pajamos ne iš darbo santykių apmokestinamos 15 proc. GPM tarifu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius