Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Staigmena pildant deklaraciją – pusmetis be sveikatos draudimo ir skola, kurios neturėtų būti

Vilnietė Lina net nustėro, kai pildydama metinę pajamų deklaraciją pamatė, kad jau pusę metų nėra drausta privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) ir per tą laiką įsiskolino valstybei 156 eurus. Pagal įstatymus, pačiai susimokėti sveikatos draudimo moteriai išvis nereikėtų – nors ji dar ne pensininkė, bet turi 30 metų darbo stažą.
Gydytojos konsultacija
Poliklinika. Asociatyvi nuotrauka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

58 metų moteris nuolat dirbti liovėsi prieš trejus metus. Jau tuomet ji buvo išdirbusi 30 metų, todėl automatiškai pateko į draudžiamųjų valstybės lėšomis sąrašus. Ir nieko specialiai daryti, kad tai sužinotų, Linai nereikėjo. Ji tiesiog pasitikrino savo draustumą Ligonių kasų tinkalalapyje ir nurimo pamačiusi įrašą „drausta“.

Tačiau vėliau ji vėl įsidarbino, o, kai vėl neteko darbo praėjusių metų vasarą, nė nesusimąstė, kad dėl draudimo įmokų reikėtų specialiai iš naujo tvarkytis dokumentus.

Net baisu pagalvoti, kas būtų, jei ši bėda būtų ištikusi rudenį – juk už visas papildomas paslaugas tuomet tektų susimokėti pačiai, mat oficialiai tapau nedrausta, nors įstatymai man garantuoja draudimą valstybės lėšomis, – stebėjosi Lina.

Todėl šį pavasarį pajamų deklaracijoje išlindusi skola už pusmetį nemokėtą PSD moterį pribloškė. Jai sunku buvo net pagalvoti, kas būtų, jei per tą laiką jai būtų prireikę rimtesnės medikų pagalbos.

„Pernai žiemą man buvo atlikta skubi operacija. Net baisu pagalvoti, kas būtų, jei ši bėda būtų ištikusi rudenį – juk už visas papildomas paslaugas tuomet tektų susimokėti pačiai, mat oficialiai tapau nedrausta, nors įstatymai man garantuoja draudimą valstybės lėšomis“, – stebėjosi Lina.

„Skolą“ valstybei ji neatidėliotinai susimokėjo. Tačiau istorijos taip nepaliko – juk taip ir liko neaišku, ar susimokėjus už šešis praėjusių metų mėnesius ji toliau nesikrauna skolų jau už šiuos metus ir, ar iš tiesų gautų visas paslaugas, jei ištiktų nelaimė.

Kiek įstaigų – tiek atsakymų

15min.lt pirmiausia paprašė situaciją pakomentuoti „Sodros“. Ši įstaiga pranešė, kad nedirbančių asmenų draudimas – visai ne jos reikalas ir nukreipė atsakymų ieškoti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje ir Ligonių kasose.

Valstybinė mokesčių inspekcija bandė aiškintis, kad galbūt moteris turėjo pati mokėti draudimo įmokas, nes turi paveldėtus 4 ha žemės, kuria rūpintis leidžia giminaičiui, kad šis tik sumokėtų už ją žemės mokesčius. Tačiau žemės ruoželio nuosavybė čia niekuo dėta, nustatė VMI. Be to, jei PSD skola moteriai būtų skaičiuojama dėl žemės, ji būtų kelissyk mažesnė. Mėnesio draudimas tuomet kainuotų ne 26, o 9 eurus.

Todėl VMI iškart įtarė, kad į nedraustųjų sąrašus moterį įtraukė Valstybinės ligonių kasos.

Lietuvoje rado 3,2 mln. gyventojų

Nors Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu Lietuvoje gyvena 2,9 mln gyventojų, Valstybinės ligonių kasos skaičiuoja kitaip. Jų duomenimis, Lietuvos sveikatos sistemoje dalyvauja 3,2 mln. žmonių. Net 261793 iš jų nėra drausti privalomuoju sveikatos draudimu.

Nors Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu Lietuvoje gyvena 2,9 mln. gyventojų, Valstybinės ligonių kasos jų randa 3,2 mln.

Tačiau pradėjus ieškoti, kaip atsirado šie neatitikimai, VMI teigimu, paaiškėjo, kad didžioji dalis šių nedraustųjų – jau mirę arba emigraciją deklaravę asmenys.

Tarp jų greičiausiai yra ir daug tokių, kurie iš tikrųjų turi būti draudžiami valstybės lėšomis, kaip į 15min.lt besikreipusi vilnietė Lina.

Įmoką sugrąžins

Valstybinės ligonių kasos, pasiteiravus, kaip susidarė tokia situacija, kad valstybės lėšomis turėjęs būti draustas žmogus staiga tapo skolininku, iš pradžių institucija gynėsi savo klaidos ir tikino, kad moteriai draudimą mokėti priklausė dėl turimos žemės.

Tačiau galiausiai buvo pripažinta, kad Valstybinės ligonių kasos Liną į nedraustųjų sąrašus įtraukė vadovaudamosis pasenusia informacija, mat stažą moteris „Sodroje“ buvo susiskaičiavusi prieš šešerius metus ir tuomet jis dar buvo nepakankamas.

„Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro duomenimis, ši moteris valstybės lėšomis nėra draudžiama. „Sodra“ duomenis apie jos stažą teikė 2008-05-09, stažo duomenų (27,79 metai) nepakako valstybės lėšomis draudimui nustatyti“, – pranešė Ligonių kasos.

Tačiau gavusios 15min.lt paklausimą Ligonių kasos į „Sodrą“ kreipėsi darkart ir bandė išsiaiškinti, kodėl Linos darbo stažo duomenys nepateko į VLK Draudžiamųjų registrą.
 
Paaiškėjo, kad Sodra perskaičiuoja stažą tik tuomet, kai pats žmogus dėl to kreipiasi. Šįkart moteriai stažą „Sodra“ perskaičiavo Ligonių kasų prašymu. Dabar moteriai liks tik iš naujo pateikti pajamų deklaraciją, kad sumokėta 156 eurų „skola“ jai būtų grąžinta.  

Vilnietė Lina atkreipia dėmesį, kad daugelis žmonių šios tvarkos greičiausiai nežino ir mano, kad informacija valstybės institucijos tarpusavyje dalijasi nuosekliau. Be to, moteris pažymi, kad tuomet lieka visai neaišku, kodėl 2011 m. sistemoje jos stažas buvo tinkamai apskaičiuotas be papildomo kreipimosi į „Sodrą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius