Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Statistikos departamentas: rugpjūtį kainos sumažėjo 0,1 proc.

2014 m. rugpjūčio mėn., palyginti su liepos mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,1 procento, praneša Lietuvos statistikos departamentas. Tam daugiausia įtakos turėjo sumažėjusios daržovių ir padidėjusios kavos, arbatos ir kakavos, dujų, vaisių, spirituotų gėrimų, tabako gaminių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų kainos.
Vaisiai
Vaisiai / Eglės Digrytės nuotr.

Vartojimo prekių kainos per šį laikotarpį sumažėjo 0,2 procento, o paslaugų kainos padidėjo 0,3 procento. Išlieka paslaugų kainų didėjimo tendencija.

Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos nežymiai padidėjo (+0,04), o rinkos kainos sumažėjo 0,1 procento. Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamų kainų pokyčio įtaka buvo teigiama ir sudarė +0,01 procentinio punkto, o rinkos kainų pokyčių įtaka buvo neigiama ir sudarė –0,09 procentinio punkto.

rugpjūčio mėn., palyginti su liepos mėn., iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia – 20,1 procento – atpigo daržovės.

2014 m. rugpjūčio mėn., palyginti su liepos mėn., iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia – 20,1 procento – atpigo daržovės. Duona ir grūdų produktai atpigo 0,5 procento, pienas ir jo produktai, sūriai – 0,4 procento. Labiausiai pabrango kava – 9,6 procento, vaisių ir daržovių sultys – 2,3, vaisiai – 2,2, bei kiaušiniai – 0,9 procento. Iš vaisių daugiausia pabrango citrinos – 21,5 procento, apelsinai – 8 procentais, o atpigo persikai – 21 procentu, vynuogės – 10,2 procento.

Iš įvairių prekių ir paslaugų 1,5 procento atpigo kiti neelektriniai asmens priežiūros prietaisai, reikmenys ir priemonės, o kirpyklų ir asmens priežiūros įstaigų paslaugos pabrango 0,5 procento.

Iš alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių daugiausia – 1,1 procento – pabrango cigaretės, 1 procentu – spirituoti gėrimai, 0,5 procento – alus.

Labiausiai pabrango suskystintos dujos

Iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų labiausiai pabrango suskystintos dujos maistui ruošti – 6,8 procento, būsto nuomos mokesčiai padidėjo 2,4 procento, gaminiai ir medžiagos būsto priežiūrai ir remontui pabrango 1,1 procento, būsto priežiūros ir remonto paslaugos – 0,7 procento. Kietasis kuras atpigo 0,9 procento.

2014 m. rugpjūčio mėn. metinė (2014 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2013 m. rugpjūčio mėn.) infliacija sudarė 0,2 procento ir buvo 0,2 procentinio punkto mažesnė nei 2013 m. rugpjūčio mėn. (2013 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2012 m. rugpjūčio mėn., buvo užfiksuota 0,4 proc. infliacija).

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 0,3 procento, o paslaugų kainos padidėjo 1,8 procento.

Metinei infliacijai didžiausią įtaką turėjo 15,3 procento padidėjusios kietojo kuro, po 4,9 – pieno ir jo produktų, sūrio, kiaušinių ir tabako gaminių, 5,6 – vaisių, 3,9 – restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, 14,3 – nuotekų rinkimo paslaugų, 13,7 – atliekų rinkimo paslaugų, 4,6 – alaus, 2,1 – spirituotų gėrimų, 11,5 – šalto vandens, 1,8 procento – farmacijos gaminių kainos ir 15,7 procento sumažėjusios šilumos energijos, 3 procentais – degalų ir tepalų, 4,7 – telefono ir telefakso paslaugų, 5,4 – elektros energijos, 10,6 procento – dujų kainos.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 0,3 procento, o paslaugų kainos padidėjo 1,8 procento.

2014 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2013 m. rugpjūčio mėn., valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos kainos sumažėjo 3,5 procento, o rinkos kainos padidėjo 0,8 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius