-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Steigiamas milijardo eurų investicinis fondas, orientuotas į aukštųjų technologijų įmones

„Nextury Ventures“ kartu su „Synergy Finance“ žiniasklaidai išplatintame pranešime teigia steigiantys naują investicinį fondą, suteiksiantį galimybę bet kuriam žmogui investuoti į aukštųjų technologijų kompanijas, pavyzdžiui, „Google“ ar „Facebook“. Planuojamas „Nextury Technology Fund“ dydis – 1 mlrd. eurų. Jį pasiekti planuojama per penkerius metus.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Demokratizuos investicinį procesą

2018-aisiais metais fondas orientuosis į stambiuosius investuotojus iš Lietuvos ir užsienio. Nuo 2019-ųjų planuojama demokratizuoti investicinį procesą, tas pačias investavimo galimybes suteikiant visiems, norintiems investuoti. Fondas, skirtingai nuo jau sėkmingai veikiančio rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“, yra orientuotas ne į startuolius, o į stambias technologines kompanijas. Svarbus skirtumas yra likvidumas. Jei investavus į startuolį grąžos tenka laukti kelerius metus, investuojant į biržines kompanijas galima užtikrinti, kad investuotojai, norintys išsiimti investuotas lėšas, tai galės padaryti per 3 dienas.

Fondo investicinio komiteto pirmininko pareigas užimantis verslininkas, investuotojas Ilja Laursas į fondą investuoja septyniaženklę sumą asmeninių lėšų. Naujojo fondo investicinio komiteto nariais taip pat tapo „Synergy finance“ bendrovės, iki šiol įkūrusios ir valdančios dešimtį skirtingo tipo fondų, Investicijų valdymo skyriaus vadovas Artūras Milevskis ir fondų valdytojas Lukas Macijauskas.

Svajūno Stroino nuotr./Ilja Laursas
Svajūno Stroino nuotr./Ilja Laursas

„Vienas pagrindinių fondo tikslų – investuoti į naujas, inovatyvias ir perspektyvias informacinių technologijų bendroves ir uždirbti panašią ar didesnę grąžą lyginant su IT bendrovių krepšeliu. Planuojame ne tik lygiuotis į IT sektoriaus bendrovių indeksą, bet ir sieksime jį aplenkti. O bendrovių atrinkimo filosofiją patikėsime kolegai Iljai“, – sako investicinio fondo komiteto narys A.Milevskis.

Lietuvoje nėra investicinės kultūros

I.Laursas pažymi, kad lietuvių bankų sąskaitose guli 27 milijardai eurų, tačiau mūsų tautiečiai vis dar labai nedrąsiai investuoja lyginant su amerikiečiais, vokiečiais, ar kitų šalių gyventojais. Bankuose gulintys pinigai neša nulines palūkanas, infliacija daug greičiau „suvalgo" pinigus nei kompensuoja palūkanos.

„Dabar puikus metas pradėti investicinę kultūrą. Pasirinkome technologijų sektorių, nes pasitvirtina 2017 metų akcijų indekso rodikliai. Technologijų sektorius, skirtingai nuo kitų sektorių, žymiai greičiau auga, investicijos neša didesnę grąžą. Dėl kokios priežasties? Tai paprasta. Tradicinis verslas – gėrimai, viešbučiai ar kitos sritys – neturi vietos plėstis globaliai, nes vartotojai nepradeda staiga gerti kolos ar dešimt kartų dažniau apsistoti viešbučiuose.

Technologijų sektoriuje atvirkščiai – sukuriami dideli verslai, naujos erdvės. Pavyzdžiui, tokios kompanijos kaip „Google“, „Facebook“, „Microsoft“, „Apple“ sukuria rinką, kurios nėra buvę. Neseniai „Apple“ skelbė pardavę jau milijardą telefonų, tad galima sakyti, kad plėtra yra daug didesnė nei tradicinio verslo atžvilgiu“, – įsitikinęs I.Laursas.

Kryptis – Amerikos rinka

Investuotojo teigimu, tam, kad suprastume, kurios kompanijos yra perspektyvios, o kurių verslo modelis tik burbulas – sudėtinga. Nepakanka gebėti išanalizuoti balanso eilučių, reikia suprasti pačias technologijas. Tai viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios I.Laursas teigia pradėjęs valdyti technologines investicijas asmeniškai.

Spėjame, kad apie 80 proc. investicijų bus Amerikoje, – sako I.Laursas.

„Naujųjų technologijų verslai yra pakankamai sudėtingi. Spėju, kad tik vienas iš 100 atsakys, koks iš tikrųjų yra „Google“ verslo modelis, kaip jie iš tikrųjų uždirba pinigus? Kadangi tai reikalauja specifinių žinių, mano sprendimas buvo bendradarbiauti su fondu, kuris pasiruošęs investuoti į technologinį sektorių“, – komentuoja I.Laursas.

Fondo kryptis – viešosios arba atviro tipo akcinės bendrovės – didelės ir visiems žinomos.

„Spėjame, kad apie 80 proc. investicijų bus Amerikoje. Ši šalis man imponuoja dėl dviejų priežasčių. Pirmoji – ne paslaptis, kad Amerika sukuria žymiai daugiau technologinių inovacinių kompanijų nei Europa. Statistiškai, šiuo metu Europos ir Amerikos ekonomika skiriasi keliais procentais.

Inovacijų Amerika sugeba įsisavinti apie tris kartus daugiau, tai yra, ekonominės vertės, kuri atsispindi įmonės akcijose. Didžiosios, sėkmingos technologinės kompanijos yra Amerikoje. Nepaisant to, spėjama, kad apie 20 proc. sėkmingų kompanijų pavyks rasti ir kitose šalyse“, – neabejoja I.Laursas.

Verslininkas pabrėžia ir mažai diskutuojamą faktą: Amerika turi labai išvystytą akcijų prekybos rinką. Ne tik prekybos kiekio, bet ir visų priežiūros institucijų kontrolės veikiančio mechanizmo prasme.

Kalbant apie investicinę grąžą, buvę parametrai nedaro jokios įtakos būsimai grąžai. Sunku spėti ir numatyti ateitį, tačiau technologijų sektoriaus istoriniai rodikliai tokie: vidutiniškai per paskutinius 30 metų uždirbta apie 12 procentų metinių palūkanų išskaičiavus ir pirmą interneto burbulą, ir 2008 metų pasaulio krizę. Jei žvelgsime į 2017 metus, kalbama apie 30 procentų grąžą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius