-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Studentų pažymėjimams nebebus taikomas PVM

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) po ketverius metus trukusio teisinio ginčo su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) gavo galutinį atsakymą, kad Lietuvos studentų pažymėjimams (LSP) nebebus taikomas pridėtinės vertės mokestis (PVM).
Žodynas
Žodynas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Labai džiaugiamės, kad jau nuo šių metų studentams už pažymėjimus nebeteks mokėti PVM mokesčio. LSAS taryba priėmė poziciją, kad būtina sugriežtinti kainodarą, kuri aiškiai nustatytų LSP gamybos sąnaudų ir paramos atstovybėms dalis, būtina įpareigoti LSP finansines ataskaitas teikti viešai. Jei nepavyks rasti bendro sprendimo, LSAS narės nusprendė atsisakyti šio projekto įgyvendinimo, – teigia Arūnas Markas. – Jei iš LSP projekto nebūtų remiamos atstovybės, LSP studentams būtų galima platinti už savikainą. O efektyvių atstovybių paramos pavyzdžių galime pasisemti iš Europos šalių.”

2010 m. birželio 14 d. vykusiame Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) tarybos posėdyje buvo svarstyti praėjusią savaitę pasirodę piktnaudžiavimo LSP lėšomis faktai. Studentų atstovybių vadovai nutarė kreiptis į LR Švietimo ir mokslo ministeriją dėl saugiklių, būtinų skaidriam LSP procesui užtikrinti, reglamentavimo. Jei minėti saugikliai nebus užtikrinti, LSAS vienijamos studentų atstovybės nusprendė šiemet atsisakyti paramos studentų atstovybėms lėšų ir platinti LSP už savikainą. Tokiu atveju ateityje bus reikalaujama perduoti LSP platinimą pajamomis nesuinteresuotai institucijai. Organizacijos vienijamų studentų atstovybių vadovai pabrėžė, kad Lietuvos studento pažymėjimo platinimas negali atitraukti atstovybių nuo pagrindinės veiklos – atstovavimo studentams, o LSP lėšos neturi tapti pasipelnymo ar išgyvenimo šaltiniu.

„LSAS jau nuo 2007 m. kelia klausimus dėl studentų atstovybių veiklų finansavimo ir Lietuvos studento pažymėjimo (LSP) projekto atskyrimo. Siekiant užtikrinti, kad studentų atstovybės veiktų kokybiškai, buvo įvesta LSP finansavimo metodika, pagal kurią LSP lėšos buvo skirstomos atsižvelgiant į atstovybių veiklos kokybę. Tačiau tenka konstatuoti, kad kol negalime užtikrinti noro piktnaudžiauti padėtimi, toks projektas neturi ateities. Atstovauti studentams nieko nekainuoja, todėl LSP projektas negali tapti pagrindine atstovų veikla”, – pabrėžė LSAS prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius