Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sukčiai įsisuko feisbuke: prašo pasinaudoti banko sąskaita

Pastaruoju metu socialinio tinklo „Facebook“ grupėse pradėjo plisti skelbimai, siūlantys 30 eurų ar didesnį atlygį žmonėms, kurie leis laikinai pasinaudoti asmenine banko sąskaita, pirmadienį pranešė „Swedbank“. Tą darantys šalies gyventojai rizikuoja ne tik patirti nuostolių, bet ir sulaukti įtarimų dėl dalyvavimo neteisėtoje veikloje.
„Facebook“
„Facebook“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Gavome pranešimų iš nukentėjusių gyventojų, kad jie, susivilioję per populiariausią šalyje socialinį tinklą „Facebook“ siūlomu uždarbiu, leido svetimiems žmonėms naudotis savo sąskaita arba sutiko vykdyti operacijas, kurias jiems nurodė sukčiai. Dažniausių jų būdavo prašoma pervesti jų sąskaitą pasiekusius neaiškios kilmės pinigus į kitas sąskaitas arba tuos pinigus išgryninti.

Pasitaikė atvejų, kai žmonės nusikaltėliams patikėjo savo prisijungimo prie e. bankininkystės duomenis ir galiausiai patyrė dar didesnių nuostolių“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Swedbank“ informacijos saugos vadovas Tomas Beinaravičius.

Banko duomenimis, ieškodami žmonių, galinčių suteikti prieigą prie asmeninės banko paskyros, sukčiai dažniau taikosi į jaunesnio amžiaus gyventojus, ypač merginas. Joms susidomėjus pasiūlymu, sukčiai parašo žinutę, kurioje gali paprašyti įvairių papildomų dalykų ar pažadėti dar didesnę pinigų sumą.

„Scanpix“/AP nuotr./ Kompiuteris
„Scanpix“/AP nuotr./ Kompiuteris

Galiausiai žadėti pinigai taip ir nepasiekia žmogaus, o jo banko sąskaitoje vykęs pinigų judėjimas gali atkreipti banko saugumo ekspertų ir policijos pareigūnų dėmesį.

„Tokiais atvejais sukčiai nori pasinaudoti kitų žmonių banko sąskaitomis tam, kad galėtų lengviau gauti pinigus, įgytus atlikus kitas neteisėtas veikas. Pavyzdžiui, į nieko nenutuokiančio žmogaus sąskaitą gali patekti pinigai, kurie buvo išvilioti telefoninio sukčiavimo būdu ar į internetą patalpinus netikrus parduodamų daiktų ar būsto nuomos skelbimus“, − sukčių veiksmus komentuoja T.Beinaravičius.

Pasak jo, savo sąskaitos duomenis ar prisijungimo prie interneto banko slaptažodžius patikėjęs vartotojas gali pats to nežinodamas tapti nusikaltimo bendrininku.

Nemalonumų norintys išvengti šalies gyventojai turėtų vengti bet kokių pasiūlymų tapti finansiniu tarpininku, ypač kai tokių pasiūlymų sulaukia socialiniuose tinkluose iš nepažįstamų asmenų.

Specialisto teigimu, savo banko sąskaitas žmonės turėtų vertinti kaip asmeninę namų erdvę, į kurią internete sutiktų nepažįstamųjų niekas nenorėtų įsileisti.

„Jei žmogus suprato, kad visgi užkibo ant sukčių jauko, jis nedelsdamas turi kreiptis į banko darbuotojus, kurie patars, kokių veiksmų reikėtų imtis. Jeigu per kliento sąskaitą kiti asmenys vykdė pavedimus, apie tai jis turi pranešti ir policijai“, − teigia T.Beinaravičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius