Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 07

Sukčiai išviliojo jūsų adresą, telefoną ir el. paštą? Ekspertai atskleidė, ar reikėtų nerimauti

Lietuvoje siaučiantys sukčiai iš gyventojų kasmet sugeba išvilioti milijonus eurų – vieni aukų tyko skelbimų portaluose, kiti bando laimę siųsdami grasinančius elektroninius laiškus ar žinutes, apsimesdami Valstybine mokesčių inspekcija ar policija. Visgi kartais vietoj pinigų sukčiams pavyksta iš gyventojų išvilioti asmens duomenis. Ar reikėtų nerimauti, jei sukčių rankose atsidūrė jūsų adresas, telefonas ir el. paštas? 15min to pasiteiravo ekspertų.
Susirūpinusi moteris
Susirūpinusi moteris / 123RF.com nuotr.

Nuo liepos iki spalo finansiniai sukčiai iš Lietuvos gyventojų ir įmonių sugebėjo išvilioti daugiau nei 2 mln. eurų. Dauguma šalies gyventojų yra susidūrę su bandymu apgauti – sulaukę įtartinų laiškų, žinučių ar skambučių. Ne išimtis ir šių eilučių autorė. Visgi kartais prarandame ne pinigus, o asmens duomenis.

Kai spalį nutariau parduoti nebereikalingą rašomąjį stalą ir įdėjau skelbimą į skelbiu.lt portalą, netrukus sulaukiau žinutės per „Viber“ programėlę.

Daiva prisistačiusi moteris rašė, kad norėtų įsigyti šį stalą. Tiesa, ji tvirtino, kad gyvena Rietave, todėl atvykti į Vilnių negali ir prašė jį atsiųsti per „DHL“ kurjerį. Daiva paprašė mano duomenų – adreso, telefono ir el. pašto. Šios informacijos esą reikėjo tam, kad galėtų užsakyti kurjerį.

„Aš suformuosiu kurjeriui paraišką, sumokėsiu už stalą, o tada jūs gausite nuorodą – paspaudusi ant šios nuorodos į savo sąskaitą gausite mano užmokestį“, – rašė moteris, kurios profilyje puikavosi nuotrauka su vaiku.

Pirma į galvą šovusi mintis – sukčiai. Visgi pamąsčiusi ilgiau nutariau, kad logiška, jog regione gyvenanti pirkėja nori pasinaudoti kurjerių paslaugomis, o tam kai kurie mano duomenys tikrai būtini.

Nusiunčiau duomenis ir netrukus atskriejo laiškas su nuoroda. Nors laiško siuntėjas neva buvo „DHL Information“, siuntėjo elektroninio laiško adresas atskleidė, kad ir aš šį kartą užkliuvau ant sukčių kabliuko – rodoviario@sealine.com.br.

Sukčių žinutė
Sukčių žinutė

Sulaukusi tokio laiško nedelsdama ištryniau iš susirašinėjimo savo duomenis ir netgi pašalinau iš telefono „Viber“ programėlę – būtent šią programėlę yra pamėgę sukčiai. Nors mano atveju sukčių ketinimai neišdegė ir pinigų nepraradau, jų rankose atsidūrė kai kurie asmens duomenys. O tokių istorijų – daugybė. Tad, ką sukčiai gali nuveikti su išviliotais asmeniniais duomenimis?

15min kalbinti ekspertai tvirtino, kad jei jūsų asmens duomenys pateko į sukčių rankas, pagrindo nerimauti yra, ir paragino tokiais atvejais išlikti budriems.

Kontaktiniai duomenys – vertinama prekė

„NordLocker“ produkto vadovas Aivaras Vencevičius 15min komentavo, kad virtualioje erdvėje asmeniniai ir kontaktiniai duomenys yra labai vertinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius