Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suklupusius bankus gelbės valstybė

Bankus iš duobės įsipareigojo ištraukti Vyriausybė. Kaip rašo dienraštis „Kauno diena“, iki šiol šalies finansų sektorius sugebėjo atsilaikyti be išorinės pagalbos, nors blogųjų paskolų antplūdžiui jau ruošiamasi.
Bankomatas
Bankomatas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Šalyje veikiantys bankai dabar gali jausti žymiai ramiau – mat už jų nugarų šalies Vyriausybė, pasirengusi vykdyti rugpjūčio 4 d. Įsigaliojusio Finansinio tvarumo nuostatus, rašoma „Kauno dienoje.“ Šių metų pradžioje daug diskusijų sukėlęs įstatymas vėliau tyliai buvo priimtas vasaros viduryje.

Seimo priimtame įstatyme numatoma, kad pinigai finansų sistemai stabilizuoti galėtų būti imami iš valstybės biudžeto, rezervinio fondo ar valstybei suteiktų paskolų.

Tiesa, finansų ministrė Ingrida Šimonytė teigia, kad šis įstatymas gelbėti bankų neįpareigos, o padės greičiau nuspręsti, kaip elgtis Vyriausybei susidūrus su problemomis bankų sektoriuje. Ji taip pat tvirtina, kad finansų sistemai stabilizuoti numatyta 3 mlrd. litų ir nė cento daugiau.

Lietuvos banko atstovas spaudai Mindaugas Milieška teigia, kad pagal šį įstatymą gali būti taikomos tokios priemonės: valstybės garantija, banko turto išpirkimas, valstybės dalyvavimas banko kapitale, banko akcijų paėmimas visuomenės poreikiams.

Tiesa, Lietuvos banko pateikiamais duomenimis, šiuo metu visi šalyje veikiantys bankai vykdo kapitalo pakankamumo reikalavimus, o bendras bankų sektoriaus rodiklis siekia daugiau nei 13 proc. – numatytas normatyvas yra 8 proc. Lietuvos banko vadovas Reinoldijus Šarkinas praėjusią savaitę agentūrai „Bloomberg“ pareiškė, kad bankai yra gerai pasirengę ir sukaupę pakankamą kapitalą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius