Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sumenkusi pasiūla paskatino aliuminio kainas iki nuo 2008-ųjų neregėtų aukštumų

Aliuminio kainos antradienį išaugo iki 14 metų aukštumų dėl įtampos pasaulinėse tiekimo grandinėse, o ypač prie to prisidėjo tai, kad Kinija įvedė karantiną Baisės mieste, kuriame įsikūrusios didžiausios šio netauriojo metalo gamintojos.
Aliuminis
Aliuminis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kaina Aliuminis

Anot analitikų, rinką taip pat vis dar veikia nerimas dėl konflikto tarp gamintojos Rusijos ir Ukrainos, o sparčiai augančios energijos kainos paveikė gamybą Europoje.

Metalo, naudojamo daugumoje kasdien reikalingų daiktų, kaina antradienį po pietų Londono metalų biržoje šoktelėjo iki 3 236 JAV dolerių už toną ir pasiekė paskutinį kartą 2008 metais fiksuotą lygį.

Vėliau kaina smuktelėjo iki 3 223 JAV dolerių, šiek tiek nutoldama nuo rekordinės viršūnės – 3 380,15 JAV dolerių, pasiektos tų metų liepos 11 dieną.

„Manome, kad kainų kilimą pirmiausia lėmė nerimas dėl tiekimo“, – naujienų agentūrai AFP teigė „Commerzbank“ analitikas Danielis Briesemannas.

„Europoje dėl didelių energijos sąnaudų gamyba buvo sumažinta keliais šimtų tūkstančių tonų“, – pažymėjo analitikas.

„Kinijoje dar vienas kelių milijonų gyventojų miestas savaitgalį buvo uždarytas į karantiną, kai ten buvo nustatyta naujų COVID-19 atvejų“ – pridūrė jis.

Pasak analitiko, pietvakarių Kinijoje esančiame Baisės miesto aliuminio gamybos pajėgumai siekė 1,7 mln. tonų per metus.

„Baiminamasi, kad miesto uždarymas apsunkins aliuminio transportavimą ir taip dar labiau apribos tiekimą“, – pridūrė D.Briesemannas.

„Aliuminio rinkoje, kuriai būdinga nedidelė pasiūla, tokios naujienos sukelia padarinių“, – pridūrė jis.

Be to, šiais metais gresia dar vienas didelis aliuminio gamybos deficitas, nes pasaulio ekonomikai atsigaunant po pandemijos paklausa ir toliau viršija pasiūlą.

Prekybos bendrovės „City Index“ analitikė Fiona Cincotta pridūrė, kad tvyranti geopolitinė įtampa trp Rusijos ir Ukrainos skatina žaliavų kainų augimą.

„Geopolitinė įtampa Rusijoje ir Ukrainoje padidino ne tik naftos ir dujų, bet ir metalo kainas“, – teigė ji naujienų agentūrai AFP.

Prekybininkams įtampą kelią ir JAV prezidento Joe Bideno pirmadienį išsakytas pažadas „padaryti galą“ ginčijamam dujotiekiui „Nord Stream 2“, jei Maskva užpuls kaimyninę Ukrainą,

„Aliuminio tiekimas atsidūrė subtilioje geopolitinėje situacijoje dėl dviejų pagrindinių priežasčių“, – pažymėjo F.Cincotta.

„Pirma, aliuminio gamybai reikia daug energijos, o dujos yra pagrindinis kuro šaltinis. Nerimas, kad „Nord Stream 2“ gali būti sustabdytas, didina kainas“, – kalbėjo analitikė.

„Antra, Rusija yra pagrindinė aliuminio gamintoja, o Vakarų grasinimai sankcijomis taip pat didina kainas. Tačiau tai dar ne viskas. Didėjančios dujų kainos Europoje reiškia, kad kai kurie gamintojai sumažino gamybos lygį“, – pridūrė ji.

Dėl to pastarasis Baisės miesto ždarymas lėmė „aukštas aliuminio kainas, kurios, regis, dar nepasirengusios kristi“, pažymėjo F.Cincotta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius