Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sumokėti valstybei turi ir bedarbiai

Prasidėjus pajamų deklaravimui darbuotojai, kurie pernai darbdavio buvo išleisti nemokamų atostogų, taip pat darbo biržoje neužsiregistravę ir jokių pajamų neturėję bedarbiai sulaukė nemalonaus siurprizo.
Pagal autorines sutartis dirbantys asmenys per nežinojimą gali atsidurti spąstuose – kurį laiką negavus autorinio atlyginimo ir tuo metu nemokėjus mokesčių, už kai kurias gydymo paslaugas gali tekti susimokėti pačiam.
Tie, kurie pernai neteko darbo, bet nesiregistravo darbo biržoje, arba tie, kurie buvo išėję nemokamų atostogų, privalomojo draudimo įmokas – po 72 litus – turės sumokėti už tą laiką, kai nedirbo. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Jeigu žmogus pernai neteko darbo, bet nesiregistravo darbo biržoje, iki gegužės 3 dienos jis sumokėti valstybei privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas – po 72 litus – už tuos mėnesius, kai jis nedirbo, rašo „Verslo žinios“.

Mokesčių specialistai sako, jog tokių žmonių gali būti nemažai, ypač kaimuose, kur daugelis gyvena iš savo ūkio. Absurdiška, kas sumokėjęs sveikatos mokestį toks asmuo vis tiek neįgyja teisės į nemokamą sveikatos priežiūrą, mat bedarbiui, kuris, neregistruotas biržoje, medicinos įstaigoje už paslaugas pernai vis tiek teko mokėti.

„Verslo žinių“ kalbinti specialistai tikino, kad tokie žmonės moka tiesiog „už orą“.

Staigmena laukia dirbančių žmonių, kurie pernai buvo išėję nemokomų atostogų. Jie esą tapo valstybės skolininkais, ir deklaruodami pajamas, turės savarankiškai primokėti PSD už tą laiką, kai nedirbo.

Naujienų portalas 15min.lt jau rašė, kad 72 litų per mėnesį sveikatos draudimo įmokas privalo mokėti visi, net ir negaunantys jokių pajamų (pavyzdžiui, namų šeimininkės). „Daugelis žmonių nežino, bet prievolė mokėti tokias įmokas yra“, – tada 15min.lt sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana Leontjeva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius