Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunkmečio auka – sportas

Atrodo, jog pasaulinė finansų krizė pamažu pradeda įsisiautėti visos gyvenimo srityse. Ji netgi pasiekė sporto pasaulį, kuris pinigų stoka, bent jau didžiosiose valstybėse, niekada nesiskundė. Kaip praneša „The Independent“, Didžiosios Britanijos valdžia nusprendė sumažinti finansavimą nemenkam skaičiui olimpinių sporto šakų, ypač tų, kuriose britai Pekine nepasirodė labai sėkmingai.
Sportininkė
Sportininkė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš viso net aštuonių skirtingų rūšių sporto šakos susidurs su pakankamai miglota ateitimi, nes „UK Sport“, valstybinė institucija, kuri finansuoja profesionalų sportą Didžiojoje Britanijoje, paskelbė apie lėšų sumažinimą taupymo sumetimais.

Fechtavimasis, rankinis, šaudymas, vandensvydis, sunkumų kilnojimas, stalo tenisas, tinklinis ir imtynės yra pavojingoje zonoje, kadangi šios sporto šakos negaus pažadėtų pinigų, kurie buvo numatyti dar 2006-aisiais, klestėjimo metais.

Kartu sudėjus, atletai ir jų treneriai negaus apie 100 milijonų svarų sterlingų. Tiesa, dar nėra patvirtinta, kiek bus sumažintas finansavimas atskiroms sporto šakoms, todėl jų atstovai su nerimu laukia tolesnio valdžios sprendimo.

Didžiosios Britanijos lengvosios atletikos sportininkai taip pat susidurs su sunkumais. Kaip teigia valstybės pareigūnai, „sporto karalienė“ gaus 2 milijonais svarų sterlingų mažiau negu buvo planuota — skiriamos lėšos yra sumažinamos nuo 27 iki 25 milijonų. Su tokio dydžio biudžetu visi sportininkai turės gyventi ateinančius ketverius metus. Pagrindinė to priežastis — nesugebėjimas iškovoti medalių olimpiadoje. Vienintelis medalis lengvojoje atletikoje, kurį britai iškovojo Pekine, buvo Christine Ohuruogu laimėtas auksas 400 bėgimo rungtyje.

Tačiau ne visiems atletams atėjo blogos dienos. Taekvondo, žolės riedulio, bokso, šaudymo iš lanko ir sinchroninio plaukimo meistrams skiriamų pinigų kiekis netgi padidėjo palyginus su praėjusiais metais. Tačiau niekas negali pasigirti tokiu didžiuliu finansavimo šuoliu kaip krepšinis. Ši ganėtinai nepopuliari sporto šaka Didžiojoje Britanijoje bus finansuojama beveik pusantro karto daugiau negu anksčiau — krepšiniu skiriamų pinigų kiekis padidės nuo 4 iki beveik 9 milijonų svarų sterlingų.

„UK Sport“ vadovė Sue Campbell taip pakomentavo tokią situaciją: „Nors ir gaila, kad šiuo metu mes negalime pasiūlyti daug pinigų visoms sporto šakoms, tačiau taip yra todėl, kad mes galime investuoti tik tiek, kiek turime“, – kalbėjo pareigūnė.

Tuo tarpu Andy Huntas, Britų Olimpinės Asociacijos vadovas, turi priešingą nuomonę. „Labai nuvilia tai, kad, nepaisant aukšto lobizmo lygio, mes esame situacijoje, kai praėjus trims mėnesiams nuo pačių sėkmingiausių olimpinių žaidynių Didžiajai Britanijai per pastaruosius 100 metų, valstybės valdžia sulaužė savo duotą pažadą gerbti sportininkus ir padėti jiems finansiškai“, – priekaištavo Huntas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius