-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunkmečiu atsisakoma skatinamųjų priedų, bet atlyginimų drastiškai nemažinama

Per pastaruosius dvylika mėnesių Lietuvoje daugiausia metinis piniginis atlygis mažėjo vidutinio dydžio įmonių direktoriams, atstovybių vadovams, didelių organizacijų funkcijų (komercijos, gamybos, finansų ir pan.) vadovams (apie -4,0 proc.).
Pinigai
Pinigai / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Jaunesniesiems specialistams, technikos specialistams bei darbininkams metinis piniginis atlygis, lyginant su 2008 metais, vidutiniškai padidėjo apie 0,5 proc.

Latvijoje visoms darbuotojų grupėms atlygis mažėjo daugiau - apie 6,7 proc., išskyrus specialistus. Jų piniginis atlygis sumažėjo vidutiniškai 7,6 proc. Šios tendencijos skelbiamos bendrovės „Baltic Human Resource Consulting” (BHRC) atliktame „Baltic Salary Survey“ bendrame darbo užmokesčio tyrime.

„Dar praėjusiais metais pagrindinis mėnesio atlyginimas didėjo 14,8 proc., o bendras metinis piniginis atlygis augo 17,5 proc., palyginus su 2007- aisiais. Dabar spartų darbo užmokesčio didėjimą pakeitė tendencija vertinti kiekvieno darbuotojo veiklą ir kompetencijas atskirai ir nuspręsti dėl jo atlygio,“ – sakė „Baltic Human Resource Consulting”, UAB generalinė direktorė Agnė Brazauskytė.

Be to, nuo praėjusių metų birželio daugiau nei pusė Lietuvos įmonių (59 proc.) mažino darbuotojų skaičių. Panaši tendencija pastebima ir Latvijoje, kur darbuotojų skaičių mažino apie 67 proc. bendrovių. Lietuvoje beveik ketvirtadaliui darbuotojų, kaip ir praėjusiais metais, pagrindinis atlyginimas buvo sumažintas, tačiau šiek tiek daugiau negu trečdaliui – padidintas, likusiems – nepakito. „Atlyginimai buvo padidinti pagrindiniams darbuotojams, kurie yra svarbiausi įmonei, taip pat tiems, kurių atlyginimas buvo per mažas, atsižvelgiant į darbo užmokesčio sistemos teisingumą įmonės viduje. Taip pat pastebima, kad vidutiniškai daugiau teigiamų darbo užmokesčio pokyčių vyko užsienio kapitalo įmonėse,“ – aiškina A.Brazauskytė

Palyginus su 2008-aisiais, šiemet per devynis mėnesius Lietuvoje pagrindinis mėnesio atlyginimas padidėjo vidutiniškai 2,1 proc. darbuotojams, kurie dirba tose pačiose pareigose kaip ir prieš metus, Latvijoje sumažėjo 1,8 proc., Estijoje padidėjo 1,0 proc. Tuo tarpu bendras metinis piniginis atlygis Lietuvoje dėl sumažintų skatinamųjų priedų ir premijų mažėjo vidutiniškai 0,7 proc., Latvijoje metinis piniginis atlygis sumažėjo 7,2 proc., Estijoje – 2,0 proc.

Nepaisant to, kad vidutiniai atlyginimo pokyčiai Lietuvoje yra nežymūs, bendro metinio piniginio atlygio pokyčius pajuto 93,9 proc. darbuotojų, Latvijoje pokyčiai pasiekė 97,0 proc. darbuotojų. Ir kitais metais išlieka tendencija, kad vienos įmonės darbo užmokestį ketina mažinti, kitos didinti.
Tyrime dalyvavusių 85 Lietuvos įmonių vadovai, prognozuoja, kad kitais metais Lietuvos rinkoje žmogiškųjų išteklių biudžetas bus sumažintas vidutiniškai 9,3%, pagrindinis atlyginimas 4,9%, o bendras piniginis atlygis – 2,4%.

Pasak Agnės Brazauskytės, daugiau negu du trečdaliai įmonių vis dar siūlo kintamus skatinamuosius priedus darbuotojams, tačiau 2009 metais skatinamųjų priedų dydis žymiai sumažėjo lyginant su ankstesniais metais.

Šiais metais du trečdaliai įmonių sumažino papildomų darbo užmokesčio priedų ir privilegijų vertę, arba iš viso atsisakė kai kurių iš jų - daugiausia įtakos šis sprendimas turėjo įmonės renginiams, skirtiems darbuotojams, mobiliųjų telefonų sąskaitos apmokėjimui ir įmonės automobilių naudojimui.

2009 metais bendrame darbo užmokesčio tyrime Lietuvoje dalyvavo 85 įmonės. Iš viso, šiose įmonėse išanalizuota darbo užmokesčio informacija apie 15606 pareigybes; Latvijoje atitinkamai – 229 įmonės, kur išanalizuotos 46603 pareigybės, Estijoje – 146 įmonės ir 23000 pareigybių. Atlyginimų pokyčiai buvo apskaičiuojami lyginant 2008 metų birželio ir 2009 metų birželio mėnesio pagrindinius atlyginimus (nurodytus darbo sutartyje), kintamos darbo užmokesčio dalies analitika atlikta atsižvelgiant į 6 ir/arba 12 ankstesnių mėnesių informaciją. Lietuvoje “Baltic Salary Survey” tyrimas atliekamas trečius metus, Latvijoje – tryliktus metus, Estijoje - keturioliktus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius