Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunkumų slegiamas „Deutsche Bank“ keičia vadovą

Sunkumų slegiamas didžiausias Vokietijos bankas „Deutsche Bank“ nusprendė savo generalinį direktorių, britą Johną Cryaną pakeisti vienu iš jo pavaduotojų, tikėdamasis atsitiesti po kelerius metus trukusios krizės.
„Deutsche Bank“
„Deutsche Bank“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po kelias savaites sklandžiusių gandų bankas sekmadienį paskelbė, kad J.Cryano pareigas perims 47 metų amžiaus vokietis Christianas Sewingas. J.Cryanas „Deutsche Bank“ vadovavo nuo 2015 metų, o Ch.Sewingas ėjo jo pavaduotojo pareigas ir vadovavo privačios bankininkystės verslui.

„Deutsche Bank“ valdyba generaliniu direktoriumi paskyrė Christianą Sewingą. Jo paskyrimas nedelsiant įsigalioja, o J. Cryanas iš banko pasitrauks mėnesio gale“, – paskelbė Frankfurte įsikūręs bankas.

Kiek anksčiau „Deutsche Bank“ pranešė šaukiantis skubų valdybos posėdį, „kuriame bus svarstomas vadovybės klausimas ir tą pačią dieną bus priimtas sprendimas“.

Nors su J.Cryanu sudaryta darbo sutartis galioja iki 2020 metų, spaudoje pastarosiomis savaitėmis pasirodė pranešimų apie tai, kad jis ir valdybos pirmininkas Paulas Achleitneris, kuris ir sušaukė sekmadienio posėdį, ėmė nesutarti dėl strategijos.

J.Cryanui buvo pavesta restruktūrizuoti „Deutsche Bank“ ir atsikratyti neigiamų pasekmių, kurios siejamos su banko prieš finansų krizę dėtomis pastangomis konkuruoti su pasauliniais investicinės bankininkystės milžinais.

Jis pašalino didžiausias teisines grėsmes, be kita ko, sumokėjęs milijardines baudas ir kompensacijas, sustiprino „Deutsche Bank“ kapitalą ir surengė turto valdymo padalinio DWS pradinį viešą akcijų platinimą (IPO).

„Lėtine liga sergantis pacientas“

Tačiau „finansiniai rezultatai kol kas nėra tokie, kokių visi mes norėtume“, praėjusį mėnesį darbuotojams nusiųstame laiške pripažino 57 metų amžiaus J.Cryanas, turėdamas omenyje 2017 metais netikėtai patirtus 751 mln. eurų nuostolius.

Nors bankas paaiškino, kad nuostoliai buvo vienkartiniai ir juos lėmė JAV prezidento Donaldo Trumpo mokesčių reforma, investuotojai nuo metų pradžios ėmė vengti „Deutsche Bank“, kurio akcijų kursas nuo sausio 1-osios krito maždaug 30 procentų.

Vokiečių verslo dienraštis „Handelsblatt“ praėjusį mėnesį parašė, kad „Deutsche Bank“ tebėra „toks pat, koks jis buvo, kai jo vadovu tapo J.Cryanas: lėtine liga sergantis pacientas“.

Per finansų krizę J.Cryanas sėkmingai vadovavo Šveicarijos bankui UBS, kuriame 2008–2011 metais ėjo finansų direktoriaus pareigas. Tada jis įgijo problemų sprendimo specialisto reputaciją.

Tačiau Vokietijos banke jo laukė kur kas didesnis iššūkis.

„Nuo pat pradžių buvo aišku, kad J. Cryanas dirbs ribotą laiką ir kad jo užduotis bus „ištaisyti praeities klaidas“. Jis nėra charizmatiška lyderio asmenybė ir nėra svajotojas, savo svajones paverčiantis tikrove“, – verslo dienraščiui „Handelsblatt“ pareiškė Frankfurto finansų mokyklos profesorius Sascha Steffenas.

„Jam teko kovoti su rimtomis problemomis, kurias jo pirmtakai metų metus slėpdavo po kilimu“, – agentūrai AFP pareiškė tyrimų įmonės „Independent Research“ analitikas Markusas Riesselmannas.

„Didžiąją jų dalį jis išsprendė ir dabar atrodo, kad „Deutsche Bank“ nieko negali pakeisti dėl [pelno] maržų. Tačiau abejoju, kad naujajam vadovui galėtų pavykti sėkmingai tai padaryti. Regis, tai yra pamatinė „Deutsche Bank“ problema“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu „Deutsche Bank“ pranešime P.Achleitneris pavadino Ch.Sewingą stipriu ir drausmingu vadovu, kuris banko organizacijoje dirba jau daugiau kaip 25 metus.

„Valdyba įsitikinusi, kad jam ir jo komandai pavyks sėkmingai nuvesti „Deutsche Bank“ į naują erą. Pasitikime puikiais šio banko gebėjimais ir daugybe jo talentų“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius