-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomija normuos paracetamolio pardavimą, kad galėtų išvengti deficito

Suomija ribos kai kurių plačiai vartojamų vaistų pardavimą, kad užtikrintų pakankamą jų pasiūlą per kitą prognozuojamą koronaviruso bangą, antradienį pareiškė šalies sveikatos apsaugos ministerija.
Vaistai
Vaistai / 123rf.com nuotr.

Pagal specialiąsias priemones, kurios įsigalios nedelsiant ir galios iki kitų metų sausio, paracetamolio – vaisto nuo skausmo – ir deksametazono – priešuždegiminio vaisto – vartotojams per vieną apsilankymą vaistinėje bus leidžiama įsigyti ne didesnį nei trims mėnesiams reikalingą vaisto kiekį.

Šiais apribojimais siekiama „pasirengti galimam šių preparatų paklausos pasaulyje padidėjimui“ tuo atveju, jeigu rudenį ir žiemą smarkiai padaugės koronaviruso atvejų, nurodoma ministerijos paskelbtame pranešime.

Paracetamolis yra nereceptinis vaistas nuo skausmo, kuris plačiai vartojamas karščiavimo mažinimui, tačiau jo pasiūla pasaulyje buvo sutrikusi, kuomet kai kurie ingredientų gamintojai, visų pirma Kinijoje, dėl pandemijos buvo sumažinę savo gamybą.

„Šios priemonės imamės tam, kad net ir tuo atveju, jeigu tebebūtų problemų dėl paracetamolio tiekimo ir logistikos, turėtume pakankamai atsargų kiekvienam pacientui, kuriam reikės šio vaisto“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė ministerijos specialistė Noora Oinonen.

Tuo tarpu Jungtinėje Karalystėje birželį atliktas tyrimas parodė, jog deksametazonas – steroidinis preparatas – gali padėti išgelbėti sunkiausia COVID-19 forma sergančių pacientų gyvybes, nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dar nenusprendė, ar patvirtinti šį vaistą kaip gydymo nuo koronaviruso būdą.

„Deksametazono rinka Suomijoje yra nedidelė, taigi, jeigu PSO savo gairėse rekomenduos jį vartoti, šio vaisto pardavimai galėtų greitai padidėti“, – pareiškė N.Oinonen.

Suomijos sveikatos apsaugos pareigūnai pareiškė, jog vaistų atsargų lygis pandemijos laikotarpiu „apskritai buvo tinkamas“.

Šalyje iki šiol buvo nustatyta beveik 7,8 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atveju, o mirė 334 žmonės.

Pastaruoju metu koronaviruso atvejų ėmė laipsniškai daugėti, tad vyriausybė anksčiau šį mėnesį nustatė griežtesnius atvykimo į šalį apribojimus ir rekomendavo dėvėti apsaugines veido kaukes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius