Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos žiniasklaida: naftos perdirbimo gamykla Mažeikiuose domisi bent 7 bendrovės

Mažiausiai septynios bendrovės išreiškė susidomėjimą Lenkijos koncerno „PKN Orlen“ naftos perdirbimo gamykla Mažeikiuose. Tai trečiadienį skelbia Lenkijos verslo dienraštis „Puls Biznesu“.
„Mažeikių nafta“
Mažeikių naftos perdirbimo gamykla / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Rugpjūtį pasamdytas tarptautinis investicijų bankas „Nomura“ koncernui „PKN Orlen“ padeda apsispręsti, kaip elgtis su gamykla Mažeikiuose. Svarstomi keli galimi scenarijai: nuo investicijų išsaugojimo iki įmonės pardavimo.

Anot „Puls Biznesu“, „Nomura“ kelių dešimčių potencialių investuotojų klausė, ar šie susidomėtų naftos perdirbimo gamykla Mažeikiuose. Susidomėjimą „Orlen Lietuva“ esą pareiškė jau 7–8 bendrovės.

„Tarp jų yra įmonių ir iš Rusijos, ir iš kitų šalių“, – dienraščiui sakė asmuo, kurio tapatybė neatskleidžiama.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad jau buvo skelbta, jog bankas „Nomura“ galimus „Orlen Lietuvos“ likimo scenarijus koncernui „PKN Orlen“ pateiks ketvirtąjį šių metų ketvirtį.

Anksčiau kaip galimos gamyklos pirkėjos buvo įvardijamos tokios Rusijos bendrovės kaip „Rosneft“, „Lukoil“, „TNK-BP“ bei „Surgut Neft“.

„PKN Orlen“ įsigijo „Orlen Lietuvą“ (tuometę „Mažeikių naftą“) iš Rusijos „Jukos“ ir Lietuvos Vyriausybės 2006 metais. Sandorį kaip būdą sumažinti regiono energetinę priklausomybę nuo Rusijos parėmė ir Lietuvos, ir Lenkijos ministrų kabinetai.

„PKN Orlen“ už 53,7 proc. „Orlen Lietuvos“ akcijų bendrovei „Yukos International UK“ sumokėjo 1,492 mlrd. JAV dolerių (to meto kursu – 3,883 mlrd. litų), o už 30,66 proc. Lietuvos Vyriausybės akcijų – dar 851,829 mln. dolerių (2,217 mlrd. litų).

Lenkijos koncernas 2009-ųjų balandį už daugiau nei 285 mln. JAV dolerių (tuomečiu kursu – apie 700 mln. litų) įsigijo dar beveik 10 proc. „Orlen Lietuvos“ akcijų ir valdo 100 proc. Lietuvos įmonės akcijų paketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius