Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susirgusių autorių tyko mokesčių spąstai

Jeigu dirbate pagal autorinę sutartį ir dėl nereguliariai gaunamų pajamų kurį laiką negalėjote mokėti „Sodros“ bei privalomojo sveikatos draudimo įmokų, prireikus kai kurių medicinos paslaugų, už gydymą gali tekti ir susimokėti. Tokioje keblioje situacijoje atsidūrė vilnietė Agnė, pagal autorinę sutartį kurianti laidas vienoje televizijoje.
Pagal autorines sutartis dirbantys asmenys per nežinojimą gali atsidurti spąstuose – kurį laiką negavus autorinio atlyginimo ir tuo metu nemokėjus mokesčių, už kai kurias gydymo paslaugas gali tekti susimokėti pačiam.
Pagal autorines sutartis dirbantys asmenys per nežinojimą gali atsidurti spąstuose – kurį laiką negavus autorinio atlyginimo ir tuo metu nemokėjus mokesčių, už kai kurias gydymo paslaugas gali tekti susimokėti pačiam. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Gaunu autorinį atlyginimą, už kurį nuo praėjusių metų, kaip ir visi, dirbantys pagal autorines sutartis, moku įmokas „Sodrai“ ir sveikatos draudimui“, – „15min“ pasakojo Agnė. Kaip žinia, asmuo dirbantis pagal autorinę sutartį, atlyginimą gauna už konkretų padarytą darbą. „Vieną mėnesį gavau 7 tūkst. litų, kitą mėnesį 10 tūkst. ir panašiai. Per 2009-ųjų kovą, balandį ir gegužę uždirbau labai padorią sumą, nuo kurios buvo mokami visi privalomi mokėti mokesčiai. Vasarą televizijoje buvo pertrauka (baigėsi sezonas – aut. past.), tris mėnesius pajamų negavau ir nemokėjau įmokų“, – pasakojo moteris.

Agnė sakė rugsėjį vėl pradėjusi dirbti pagal autorinę sutartį. Atlyginimą už rugsėjį ji gavo spalį, už spalį – lapkritį, o už lapkritį – gruodį, taip pat buvo atskaitomi ir mokesčiai. Tačiau, kuomet gruodį vilnietė pateko į ligoninę, kur jai buvo atlikta apendicito operacija, paaiškėjo, kad Sveikatos draudimo moteris neturi.

Manęs tai netenkina. Kodėl aš sumokėjusi tūkstančius litų mokesčių, dar turiu mokėti už gydymą ligoninėje? – retoriškai klausė Agnė.„Buvau šventai įsitikinusi, kad viskas tvarkinga. Bet pasirodė, kad žmonės, kurie dirba pagal autorinę sutartį, tik po trijų mėnesių įmokų mokėjimo – tai yra ketvirtą mėnesį – tampa apdrausti, o padarę bent mėnesio pertrauką to draudimo netenka“, – apie nemalonią staigmeną kalbėjo Agnė. Ji skaičiavo, kad pernai nuo jos autorinio atlyginimo buvo atskaityta apie 3600 litų mokesčių „Sodrai“ ir sveikatos draudimui, tačiau už operaciją ir gydymą ligoninėje teks susimokėti pačiai.

Mokėti reikia visada

Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovas spaudai Kazys Žilėnas „15min“ patvirtino, kad žmogaus, sveikatos draudimo įmokas mokančio nuo autorinių pajamų, draustumas įsigalioja praėjus trims mėnesiams po įmokų mokėjimo.

„Įsigalioja su sąlyga, kad jis ir toliau moka: ir ketvirtą, ir penktą, ir šeštą mėnesį... Principas yra toks, kad žmogus kiekvieną mėnesį privalo sumokėti privalomojo sveikatos draudimo įmoką“, – aiškino K.Žilėnas. Jo teigimu, kurį nors mėnesį nesumokėjus įmokos žmogaus draustumas nutrūksta.

Paklaustas, ką daryti autoriams, jei keletą mėnesių pajamų negauna ir todėl nuo jų negali būti atskaičiuotos, sveikatos draudimo įmokos, K.Žilėnas paaiškino, kad tais mėnesiais įmoką galima sumokėti savanoriškai. „Kiekvieną mėnesį tokiu atveju reikia sumokėti po 72 litus“, – sakė VLK atstovas.

Tačiau, jei nutiko taip, kad žmogus, mokėdamas įmokas padarė pertrauką ir staiga jam prireikė medikų pagalbos, jis gali sumokėti trijų mėnesių minimalaus atlyginimo dydžio įmoką ir vėl taps apdraustu. „Tai reiškia, kad žmogus susimoka apie 2400 litų, iškart tampa draustu ir gali naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis, su sąlyga, kad ir už tą einamąjį mėnesį, ir už kitus jis mokės po 72 litus“, – dėstė K.Žilėnas. Jis patikslino, kad būtinoji medicinos pagalba teikiama nemokamai, nepriklausomai nuo sumokėtų įmokų.

Kuriozų gali būti daugiau

„Manęs tai netenkina. Kodėl aš sumokėjusi tūkstančius litų mokesčių, dar turiu mokėti už gydymą ligoninėje?“ – retoriškai klausė Agnė.

Kad gyventojams, gaunantiems pajamas pagal autorinę sutartį, ši tvarka nėra patogi sutiko ir Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana Leontjeva. „Būtų logiškiau, jei metų pradžioje galėtum sumokėti tam tikrą minimumą ir būtum užtikrintas, kad visiems metams ar kažkokiam laikotarpiui tu būsi apsidraudęs, kad nebūtų galvos skausmo kas mėnesį prisiminti“, – kalbėjo pašnekovė.

Be to, ji priminė, kad įstatyme numatyta, jog 72 Lt per mėnesį sveikatos draudimo įmokas privalo mokėti visi, net ir negaunantys jokių pajamų (pavyzdžiui, namų šeimininkės). „Daugelis žmonių nežino, bet prievolė mokėti tokias įmokas yra“, – sakė K.Leontjeva.

Be to, jos teigimu, dirbantieji pagal autorinę sutartį ir mokesčius mokantys tik tuomet, kai gauna pajamų, ligos atveju gali netekti ir ligos pašalpos. „Tai priklauso nuo to, kurį ketvirtį žmogus gavo pajamas“, – aiškino ekspertė. Esą jei žmogus susirgo dabar, o už praeitą ketvirtį jokių pajamų negavo ir mokesčių nemokėjo, ligos pašalpos jis negaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius