-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susitarta dėl Europos ekonomikos gaivinimo plano energetikos projektų

Energetikos projektams skirtas, tačiau neįsisavintas lėšas bus galima panaudoti energijos efektyvumo ir atsinaujinančios energijos projektams įgyvendinti.
Eurai
Pinigai / Photos.com

Toks sprendimas priimtas derybose tarp Europos Parlamento, Europos Komisijos ir ES pirmininkaujančios Čekijos, teigiama pranešime spaudai.

Europos ekonomikos gaivinimo plano programoje energetikos projektams numatyti 3,98 milijardų eurų: dujų ir elektros infrastruktūros (2,365 mln.), vėjo energijos (565 mln.), CO2 surinkimo ir sandėliavimo (1,050 mln.).

Lietuvai planuojama skirti lėšų įgyvendinti dujų ir elektros tinklų jungčių projektą – Švedijos ir Baltijos valstybių energetikos tinklų sujungimo ir Baltijos valstybių elektros tinklo sustiprinimo.

Visų energetikos projektų įgyvendinimą stebės Europos Komisija. Jei iki kitų metų kovo mėnesio, Europos Komisija pastebės, kad projektų įgyvendinimui kyla rizika, ir jis nebus įgyvendintas iki 2010 metų pabaigos, ji siūlys nuo neįgyvendinto projekto likusias lėšas skirti kitų energijos efektyvumą ir atsinaujinančią energiją skatinančių projektų įgyvendinimui.

Europos Parlamento Pramonės, tyrimų ir energetikos komiteto (ITRE) narys dr. Eugenijus Maldeikis, ekonomikos gaivinimo, teikiant Bendrijos finansinę paramą energetikos srities projektams, programos sukūrimo pagrindinis pranešėjas, trišalėse derybose atstovavo Europos Parlamento pusę.

„Dėl šio pusės sakinio, kad nepanaudotų lėšų neprarastume, o galėtume jų tikėtis ir panaudoti su energijos efektyvumu ir atsinaujinančia energija susijusiems projektams įgyvendinti, derėjomės kelias savaites“, – prisimena E. Maldeikis. Jis įsitikinęs, kad šis susitarimas yra naudingas ir Lietuvai. Nespėjus įgyvendinti numatytų projektų, ji galėtų tikėtis lėšų kitiems energetikos projektams.

Dėl šios Europos Parlamento, Europos Komisijos ir ES pirmininkaujančios Čekijos susitarimo europarlamentarai balsuos gegužę vyksiančioje plenarinėje sesijoje Strasbūre. Tai suteiks galimybę jau už kelių mėnesių pradėti įgyvendinti šalims energetikos projektus, kurie paskatintų ekonomikos pažangą bei darnų vystymąsi.

Ekonomikos ir dujų krizė įrodė, kad Europos energetikos tinklų jungtys nepakankamos. Todėl šiuo metu kyla su Europos ekonomika bei jos gyventojų gerove susijusių struktūrinių problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius