-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Petro ir Povilo bažnyčios ekonomas Robertas Petrauskas: įrengus geoterminį šildymą, bažnyčią paliko vaiduokliai

„Nustojo vaidentis“, – sako Šv. Petro ir Povilo bažnyčios ekonomas Robertas Petrauskas, paklaustas, kas pasikeitė bažnyčioje įrengus geoterminio šildymo sistemą. Kol dvasios pratinasi prie naujų įrenginių, bažnyčia džiaugiasi mažesnėmis sąskaitomis už šildymą.
Robertas Petrauskas
Robertas Petrauskas / Jurgitos Lapienytės nuotr.

„Anksčiau į mišias žmonės ateidavo su pūslėmis, pilnomis karšto vandens“, – juokauja R.Petrauskas. Pūslių žmonės nesinešė, tiesiog šalo. Karštų pūslių katalikams reikėjo prieš maždaug aštuonerius metus ir anksčiau, kai bažnyčia buvo šildoma centriniu šildymu.

Dabar bažnyčioje šilta, o per aštuonerius metus dvasios, R.Petrausko teigimu, dar nespėjo priprasti prie naujų įrenginių, taigi ir nesilanko bažnyčioje. „Pratinasi“, – šypsosi jis.

Be to, ekonomo teigimu, bažnyčiai pavyksta sutaupyti. Nors už šilumai pagaminti reikalingą elektrą bažnyčia sumoka apie 11–12 tūkst. litų šalčiausią žiemos mėnesį, jei būtų šildomasi vien elektra, tai esą kainuotų du ar netgi tris kartus brangiau.

„Kaina ir patogumas. Kada nori – įjungi, kada nori – išjungti. Sprendimas pastatyti orą pučiančius kaloriferius yra neblogas, šiltas oras po bažnyčią vaikšto, skulptūroms gal yra geriau“, – sako ekonomas.

Didžiausias geoterminės šildymo sistemos minusas – didelė pradinė investicija. Šv. Petro ir Povilo bažnyčia lėšų tokiai dvasių baidyklei neturėjo, taigi pirko sistemą išperkamosios nuomos būdu. Geoterminio šildymo sistema kainavo apie 100 tūkst. litų be pridėtinės vertės mokesčio.

Sistemą bažnyčioje įrengusios bendrovės „Naujos idėjos“ direktoriaus Liudo Getauto teigimu, tokia sistema gali atsipirkti maždaug per trejus metus, o per metus bažnyčiai pavyksta sutaupyti apie 30 tūkst. litų.

Atsinaujinančių energijos išteklių įstatymas, priimtas pernai gegužę, numato paramos teikimą šilumos siurblių vartotojams investuojantiems į šilumos siurblius, arba juos jau įsirengusiems gyventojams. Elektros lengvatą siurblių vartotojams dar turi patvirtinti Kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Nojaus laivas Petro ir Povilo bažnyčioje
Jurgitos Lapienytės nuotr./Vaiduokliai šv Petro ir Povilo bažnyčioje nebesilanko

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius