Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedija išdavė Jungtinėms Valstijoms milijonų dolerių plovimu įtariamą kiną

Švedija išdavė Jungtinėms Valstijoms Kinijos pilietį, įtariamą milijonų dolerių išplovimu Henano provincijoje, antradienį sakė jo advokatas švedas.
Kriminalinės policijos skyriuje
Doleriai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš metus Stokholmas atmetė Pekino prašymą išduoti šį asmenį.

Buvusio Kinijos grūdų išteklių administracijos pareigūno Qiao Jianjuno Pekinas ieško vykdydamas didelio masto kampaniją prieš korupciją. Įtariama, kad šis pareigūnas susijęs su 200 mln. juanių (29 mln. dolerių, 26 mln. eurų) išgrobstymu.

Qiao Jianjunas neigia kaltinimus, bet jo advokatas Henrikas Olssonas Lilja antradienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo ekstradicija įvyko praėjusį penktadienį.

JAV Teisingumo departamentas paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma: „Nuo 1998 iki 2011 metų būdamas grūdų sandėlio Džoukou mieste Henano provincijoje Kinijoje direktorius Qiao, kaip įtariama, išplovė milijonus dolerių pajamų, susijusių su nesąžiningais pervedimais per bankus Kinijoje, Honkonge ir Singapūre.“

Dalis šių pinigų, kaip įtariama, buvo panaudota nuperkant du nekilnojamojo turto objektus netoli Los Andželo.

Pareiškime sakoma, kad iš pradžių federalinė didžioji žiuri kaltinimus Qiao Jianjunui pirmiausiai suformulavo 2014 metais, o 2018 metų gruodį paskelbtame atnaujintame kaltinamajame akte sakoma, kad Qiao Jianjunas rezgė sąmokslą vykdyti su imigracija susijusį sukčiavimą, plauti pinigus ir atlikti finansines transakcijas dėl nusikalstamu būdu įgyto turto.

Pernai liepą Švedijos aukščiausios instancijos teismas atmetė Pekino ekstradicijos prašymą dėl „realios“ persekiojimo ir mirties bausmės Kinijoje rizikos.

Jo advokatas klausė, kaip Švedija galėjo atmesti Kinijos ekstradicijos prašymą, bet patenkinti JAV prašymą.

„Jungtinėse Valstijose jis įtariamas pinigų plovimu, o pagrindas – kad jis tariamai įvykdė nusikaltimų Kinijoje, – sakė advokatas. – Dabar dėl to [Qiao Jianjunas] bus teisiamas JAV,... o tada jie, kaip tikimės, pareikalaus geresnių įrodymų, neskaitant kinų pareigūnų pareiškimų, kad lėšos buvo neteisėtos.“

Qiao Jianjunas buvo sulaikytas Švedijoje 2018 metų birželį Kinijos prašymu.

2019 metų birželio 19-ąją jis buvo paleistas, bet po savaitės vėl areštuotas dėl JAV prašymo.

Kaip rodo teismo dokumentai, Qiao Jianjunas tarp Kinijos ir JAV ėmė važinėti 2009-aisiais gavęs vizą.

Įstojęs į uždraustą Kinijos demokratijos partiją jis 2011-aisiais nusprendė visam laikui išvykti iš Kinijos ir su šeima atvyko į JAV.

Vėliau jis persikraustė į Austriją, o 2014-aisiais – į Švediją, drauge su savo naująja žmona Austrijos piliete.

Oficialiai galutinius sprendimus dėl ekstradicijos klausimų priima Švedijos vyriausybė, bet ji privalo laikytis Aukščiausiojo Teismo sprendimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius