Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijos SEB prognozuoja didesnį Baltijos šalių ekonomikos kritimą

Aktyviai Baltijos šalyse veikiančio Švedijos SEB banko analitikai pablogino Baltijos šalių ekonomikos prognozes, tačiau ir toliau prognozuoja, kad Lietuvos ekonomikos kritimas šiemet bus kur kas mažesnis nei Estijoje ir Latvijoje.
Ekonomika
Ekonomika / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujausioje SEB Šiaurės šalių ekonomikos apžvalgoje „Nordic Outlook“ prognozuojama, kad Lietuvos ekonomikos smukimas šiemet sieks 5,5 proc., o 2010 metais – 3 procentus.

Pernai gruodį Lietuvos SEB banko analitikai prognozavo, kad šalies ekonomika šiemet ir 2010 metais sumažės po 2 procentus.

Estijai šiemet prognozuojamas net 10 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) sumažėjimas, o Latvijos ekonomika turėtų smukti 9,5 procento. SEB vertinimu, kitąmet Estijos BVP sumažės 2,3 proc., o Latvijos – 3 procentais.

SEB analitikų teigimu, visų trijų Baltijos šalių laukia didelė ir ilga recesija. Pastaruoju metu ekonomikos augimą skatinęs vidaus vartojimas drastiškai mažėja, kaimynių šalių valiutų kursų kritimas mažina eksporto į jas galimybes, optimizmo nekelia ir pasaulinės ekonomikos perspektyvos.

Jau mažėjantį gyventojų vartojimą dar labiau stabdys didėjantis nedarbas, kuris Latvijoje šiemet gali šoktelėti net iki 15 proc., bei pajamų smukimas – SEB teigimu, jau dabar Baltijos šalyse kalbama apie 20-30 proc. atlyginimų mažinimą kai kuriose privačiose įmonėse.

„Nordic Outlook“ teigiama, kad Baltijos šalių ekonomikos kritimas leis sumažinti pastaraisiais metais pastebimai išaugusį einamosios sąskaitos deficitą ir pažabos infliaciją.

Prognozuojama, kad Lietuvoje vidutinė metinė infliacija, kuri pernai siekė 11,1 proc., šiemet smuks iki 5 proc., o 2010 metais – iki 4 procentų. Latvijoje vidutinė metinė infliacija šiemet turėtų būti 4,8 proc., kitąmet – 0,5 proc., o Estijoje – atitinkamai 0,7 proc. ir 1,5 procento.

SEB analitikų vertinimu, Lietuvos ir Latvijos einamosios sąskaitos deficitai šiemet turėtų sudaryti maždaug 6 proc. BVP.

Teigiama, kad Baltijos šalių valdžios sektoriaus finansinė padėtis, nepaisant griežtesnės fiskalinės politikos, prastės toliau. Prognozuojama, kad Lietuvos ir Estijos valdžios sektoriaus fiskalinis deficitas šiemet sieks 3 proc. BVP, o Latvijoje bus didesnis kaip 5 proc. BVP.

2010 metais Mastrichto kriterijuose, kuriuos būtina atitikti siekiant įsivesti eurą, numatytą 3 proc. BVP valdžios sektoriaus fiskalinio deficito ribą turėtų viršyti Lietuva ir Latvija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius