-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šveicarija netrukus gali nustatyti didžiausią minimalią algą pasaulyje – daugiau nei 11 tūkst. litų per mėnesį

Šveicarija, žinoma dėl aukšto pragyvenimo lygio, netrukus gali tapti dar patrauklesne darbuotojams – šalyje vyksta diskusija, ar minimalią mėnesinę algą padaryti 4 tūkst. Šveicarijos frankų (daugiau nei 11 tūkst. litų), rašo „International Business Times“. Minimalus valandinis užmokestis būtų 22 frankai – maždaug 62 litai.
Šveicarijos vėliava
Šveicarijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už tokius skaičius kovoja darbuotojų atstovai, tačiau verslininkai priešinasi minimalios algos įvedimui. Sprendimą priims patys Šveicarijos gyventojai gegužės 18 dieną vyksiančio referendumo metu. Jeigu bus nuspręsta įvesti minimalią algą, ji taps didžiausia pasaulyje. 

Šiuo metu Šveicarijos įstatymuose nėra nustatyta, kokia turi būti minimali alga, tačiau apie 90 proc. darbuotojų šalyje jau ir taip uždirba daugiau nei 4 tūkst. Šveicarijos frankų per mėnesį.

Kritikai teigia, kad priėmus naują įstatymą iš šalies gali būti priverstos bėgti įmonės ir įsikurti pigesnėse valstybėse

Minimalios algos įvedimo šalininkai teigia, kad tai palengvins gyvenimą 330 tūkstančių mažiausiai uždirbančių darbuotojų (daugiausiai – moterims) šioje aukštų kainų valstybėje.

Tačiau ekonomistai, verslininkai ir prekybos organizacijos kritikuoja tokius ketinimus, kadangi įvedus žymiai aukštesnę minimalią algą nei kaimyninėse šalyse (pvz., Vokietijoje ji yra beveik perpus mažesnė) Šveicarijos įmonės atsidurtų nepalankioje situacijoje tarptautiniu lygiu, o tai pakenktų šalies ekonomikai.

Kritikai teigia, kad priėmus naują įstatymą iš šalies gali būti priverstos bėgti įmonės ir įsikurti pigesnėse valstybėse.

Minimalios algos padidinimui prieštarauja iš Šveicarijos ekonomikos ministras. Jo teigimu, tai gali pakenkti daugeliui verslo šakų ir iš tikrųjų pakenkti mažiausiai uždirbantiems darbuotojams, nors norima jiems ir padėti. 

„Bloomberg“ praneša, kad visuomenė yra pasidalinusi maždaug apylygiai šiuo klausimu. Praėjusią savaitę skelbtų apklausų duomenimis, 52 proc. gyventojų ketina balsuoti prieš minimalios algos įvedimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius