-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarija tarptautiniams bankams skyrė milijoninę baudą už susitarimą dėl palūkanų

Šveicarijos konkurencijos komisija (COMCO) trečiadienį pranešė skyrusi aštuoniems stambiems tarptautiniams bankams bendrą beveik 100 mln. JAV dolerių baudą už kartelinį susitarimą dėl tarptautinių palūkanų normų 2005-2010 metais.
Šveicarijos bankas „Credit Suisse“
Šveicarijos bankas „Credit Suisse“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bankams „Barclays“, „Citigroup“, „Credit Suisse“, „Deutsche Bank“, „JP Morgan“, „Royal Bank of Scotland“, „Societe Generale“ ir UBS skirta 99,1 mln. Šveicarijos frankų (96,3 mln. JAV dolerių, 92,7 mln. eurų) bauda.

COMCO bankų veiklą pradėjo tirti 2012 metų vasarį įtardama juos manipuliuojant palūkanų normomis.

Didžiausią baudos dalis – 45,3 mln. frankų– skirta už manipuliavimą EURIBOR norma, kuria remiantis nustatoma daugelio finansinių produktų, įskaitant būsto paskolas, kaina. COMCO teigia nustačiusi, kad „nuo 2005 metų rugsėjo iki 2008 metų gegužės keli bankai skirtingą laiką dalyvavo kartelyje dėl palūkanų normų išvestinių instrumentų eurais“.

Keturi iš minėtų bankų – „Barclays“, „Deutsche Bank“, RBS ir „Societe Generale“ – su COMCO sudarė taikos sutartį, kuri buvo patvirtinta gruodžio 5 d. Ilgiausiai – 32 mėnesius – kartelyje dalyvavęs „Deutsche Bank“ gavo visišką imunitetą, nes atskleidė kartelio egzistavimą.

Didžiausia bendros baudos dalis – beveik 30 mln. Šveicarijos frankų – skirta bankui „Barclays“, RBS turės sumokėti 12,3 mln., o „Societe Generale“ – 3,25 mln. Šveicarijos frankų.

Šveicarijos tarnyba taip pat pranešė, kad vis dar vyksta procesas prieš „BNP Paribas“, „Credit Agricole“, HSBC, „JP Morgan“ ir „Rabobank“.

Antroji naudos dalis yra susijusi su manipuliacijomis LIBOR norma Šveicarijos frankais. Šiuo atveju RBS, pagal gruodžio 14 d. patvirtintą susitarimą, įgijo visišką imunitetą, nes atskleidė kartelį. O „JP Morgan“ turės sumokėti 33,9 mln. frankų baudą.

Atskiras tyrimas taip pat atskleidė, kad nemažai bankų nuo vieno iki dešimties mėnesių tarp 2007 ir 2010 metų manipuliavo palūkanų normų išvestiniais instrumentais jenomis.

COMCO pranešė, kad keturi bankai „Citigroup“, „Deutsche Bank“, „JP Morgan“ ir RBS sutiko dėl to sumokėti bendrą14,4 mln. Šveicarijos frankų baudą.

COMCO sprendimai gali būti apskųsti Šveicarijos federaliniam teismui. Panašius sprendimus Europos Komisija priėmė 2013 metais ir anksčiau šį mėnesį, pažymėjo Šveicarijos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius