Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikesnę senatvę užtikrins inovacijos biotechnologijų sektoriuje

Prognozuojama, kad 2050 metais vyresnių nei 65 metų Europos gyventojų padaugės 70 procentų. Todėl biotechnologijų sektoriaus mokslininkai jau dabar ieško inovatyvių sprendimų, kaip užtikrinti sveiką visuomenės senėjimą.
Sveika senatvė
Sveika senatvė

Ateityje – personalizuota medicina

Dėl ilgėjančios gyvenimo trukmės pastaraisiais metais šalyje daugėja širdies ir kraujagyslių bei onkologinių ligų, pasitaiko daugiau Alzheimerio ligos atvejų. Esant tokiai situacijai ypač svarbus tampa ankstyvos ligų diagnostikos, sprendimų, kaip palengvinti ligonių priežiūrą, klausimas. Taigi, inovacijos sveikatos srityje tampa viena reikšmingiausių sveikatos sistemos krypčių.

Inovacijos sveikatos srityje tampa viena reikšmingiausių sveikatos sistemos krypčių.

Pasak ūkio viceministro Mariaus Skarupsko, sveikatos srities inovacijos ir investicijos į biotechnologijas padės žmonėms kuo ilgiau išlikti aktyviems ir gyventi kokybišką bei visavertį gyvenimą.  

„Sveikatos priežiūros paslaugos darosi vis reikalingesnės, nes didėja ankstyvos ligų diagnozės poreikis. Nebeužtenka tik gydyti sergančiuosius. Spartūs demografiniai pokyčiai skatina tobulinti ankstyvąją ligų diagnostiką ir plėsti personalizuotos medicinos sritį“, – sako M. Skarupskas. 

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marius Skarupskas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marius Skarupskas

Nuolatos didėjantis mikroorganizmų atsparumas vaistams, lėtinės ligos ir sveikatos sutrikimai, kurie prieš daugelį metų net nespėdavo išsivystyti, nes žmonės mirdavo gana jauni, nuolatinio streso ir kitų socialinių veiksnių lemiamos ligos yra tos problemos, kurias dabar turi spręsti medicina.

Pasak M. Skarupsko, personalizuotas gydymas gali būti raktas šiems klausimams spręsti.

„Vaistų ligoms gydyti yra, tačiau visi žmonės yra genetiškai skirtingi, todėl gydymas kiekvienam turi būti taikomas individualiai. Taip pat gydant neretai ne tik nepasiekiamas norimas rezultatas, bet ir atsiranda šalutinių negalavimų: komplikacijų ar kitų sutrikimų. Medicinos inovacijos ateityje padės sukurti skirtingus vaistus tai pačiai ligai gydyti“, – teigia ūkio viceministras.

Didelis potencialas biotechnologijų sektoriuje

Lietuva biotechnologijų sektoriuje jau sugebėjo sukurti pajėgų verslą ir pritraukti šalies mastu reikšmingų tarptautinių investicijų. Šis sektorius pernai augo daugiau nei penktadaliu. 

Lietuvoje milijonui gyventojų tenka daugiau kaip 7 biotechnologijų įmonės – tiek pat kaip ir JAV, Vokietijoje ar Didžiojoje Britanijoje. 

„Lietuvoje milijonui gyventojų tenka daugiau kaip 7 biotechnologijų įmonės – tiek pat kaip ir JAV, Vokietijoje ar Didžiojoje Britanijoje. Pagal biotechnologijų sektoriaus darbuotojų skaičių Lietuva yra viena iš lyderių pasaulyje kartu su Šveicarija bei Izraeliu“, – Lietuvos pasiekimus vardino M. Skarupskas.

Lietuvos specialistai jau sukūrė ne vieną naujovę, padedančią efektyviau stebėti savo sveikatą ir prireikus priimti reikiamus sprendimus. Tarp didžiausių lietuvių pasiekimų galima minėti biolustų technologiją, kuri leidžia paprasčiau nustatyti pirmuosius pakitimus susirgus vėžiu. Taip pat kuriami biofarmaciniai preparatai, gydantys kur kas veiksmingiau nei cheminiai vaistai. Be to, tokie preparatai yra pigesni ir mažiau kenkia pacientams.

Mūsų šalies mokslininkai sukūrė ir mobiliąją sveikatos platformą, kurioje asmens sveikata vertinama pasitelkiant mobiliosiomis technologijomis surinktus duomenis, ir teikiamos e. konsultacijos.

Kalbant apie biotechnologijų pramonės išsivystymą, gerokai lenkiame Europos Sąjungos šalių vidurkį pagal visus rodiklius

„Kalbant apie biotechnologijų pramonės išsivystymą, gerokai lenkiame Europos Sąjungos šalių vidurkį pagal visus rodiklius: tiek augimo tempais, tiek šiai sričiai skiriama BVP dalimi, tiek šios srities specialistų skaičiumi. Tikslingai skatindama biotechnologijų ir biofarmacijos sričių plėtrą, artimiausiu laikotarpiu Lietuva galėtų ir turėtų išnaudoti unikalius konkurencinius šio sektoriaus pranašumus, kurių neturi kaimyninės šalys“, – teigia ūkio viceministras.

Siekiant pagerinti piliečių sveikatą ir dar labiau pakelti biotechnologijų lygį Lietuvoje, 2014–2020 m. ES finansiniam laikotarpiui buvo parengta Sumaniosios specializacijos strategija, kurioje identifikuotos didžiausią potencialą turinčios šalies mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bei inovacijų raidos kryptys ir prioritetai. Sumaniajai specializacijai įgyvendinti Ūkio ministerija paskirstys daugiau kaip 326 mln. eurų ES investicijų. Tad tikimasi, kad tai paskatins proveržį tiek personalizuotos medicinos, tiek ir biotechnologijų srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius