-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kiek šiemet kainuos paruošti Kūčių stalą ir kokią įtaką tam padarys 9 proc. infliacija?

Lietuviui nėra nieko šventesnio už šventes – tokią išvadą galima daryti reaguojant į ekspertų komentarus. Anot jų, infliacija didelės įtakos tautiečių Kūčių ir Kalėdų stalui nedarys, atvirkščiai, jei nebus ribojimų, jis gali lūžti dar labiau. Tiesa, dalis žmonių taupys pasitelkę pigesnius prekės ženklus. 15min apskaičiavo, kiek šiemet kainuos 12 patiekalų Kūčių vakarienė.
Kalėdų stalas 90-aisiais
Kalėdų stalas 90-aisiais / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Per neseniai „Maximos“ atliktą tyrimą 7 iš 10 apklaustų žmonių nurodė, kad vaišėms skirtas biudžetas bus toks pat, kaip ir pernai.

„Svarstydami, kiek pinigų šiemet skirs Kalėdų stalui, apie trečdalis apklaustųjų nurodė, kad išsivers su 51–100 eurų suma. Visi atsakymai leido apskaičiuoti, kad šeima švenčių stalui vidutiniškai ketina skirti maždaug 87 eurus“, – 15min tvirtino Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šeimos Kūčių stalas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šeimos Kūčių stalas

Tačiau šiemet kainos žymiai pakilusios, o „Eurostat“ duomenimis, išankstinė metinė infliacija Lietuvoje lapkritį siekė 9,3 proc. ir buvo didžiausia euro zonoje. Tad, kokią įtaką tai padarys šventiniam Kūčių ir Kalėdų stalui? Pirksime ir mokėsime daugiau, ar teks į tą pačią sumą įsitekti ir šiemet šventes pasitikti kukliau?

Tikisi linksmesnių švenčių

„Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė pastebi, jog, skirtingai nei su dovanomis, dauguma Lietuvos gyventojų (8 iš 10) Kalėdų vaišėms iš anksto netaupo. Likusi dalis pradeda planuoti ir ruoštis likus mėnesiui iki švenčių.

„Praėjusiais metais dėl karantino ribojimų dauguma minėjo laukiantys paskutinės dienos apsisprendimui, kaip sutiks šventes, planavo kuklesnį stalą. Šventinėms vaišėms dažniausiai skiriama suma buvo 51–100 eurų. Nemaža dalis apsiribojo 30–50 eurų biudžetu. Ir tai gerai atspindi tuometes realijas: susibūrimai buvo ribojami, tad nemažai namų ūkių šventes sutiko namie“, – teigė ji.

Lyginant su pernai, kol kas šventės ir susibūrimai nėra ribojami, nuotaikos gerokai geresnės, vartojimas atsigavęs. J.Cvilikienės nuomone, tikėtina, švenčių stalui skiriamos sumos bus didesnės. Vien žiūrint į „Juodojo penktadienio“ išpardavimų statistiką matoma, jog išleista dvigubai daugiau pinigų nei pernai. Be to, šiemet galima planuoti šventinio vakaro sutikimus restorane ar viešbutyje.

„Tad tokiai galimybei išliekant, galime stebėti ir didesnį išlaidų augimą“, – įsitikinusi pašnekovė.

„Swedbank“ nuotr./Jurate Cvilikienė
„Swedbank“ nuotr./Jurate Cvilikienė

Vieni ieškos nuolaidų, kiti išlaidaus

Tiesa, nepaisant praėjusių metų ribojimų, pastebima, kad kasmet šventėm išleidžiama vis daugiau – tiek dovanoms, tiek vaišėms. Tam įtakos turi ne tik atlyginimų didėjimas, bet ir nuotaikų kilimas. Tačiau šiemet, J.Cvilikienės teigimu, pasimatys dvi žmonių grupės. Pirmoji, kurios pajamos dar nėra atsigavusios ar veikla vis dar nėra įsivažiavusi. Todėl, ekspertės nuomone, šie žmonės planuos išlaidas šventėms.

„Normalu, kad auganti infliacija irgi gali turėti įtakos, tačiau nereikia pamiršti, kad Lietuvoje yra stipri konkurencinė kova tarp prekybos centrų, smulkių verslininkų. Be to, pasirinkimas didelis, tad tai leidžia pirkėjui paieškoti geresnių pasiūlymų, o, susidarius planą, vaišes surengti ar įsigyti už norimą sumą. Parduotuvės jau dabar aršiai konkuruoja siūlydamos geras kainas stalo pasiruošimui. Lietuviai yra išradingi, todėl tie, kurių pajamos nėra labai išaugusios, jie bandys įsitekti į tą pačią sumą. Bet tai nereiškia, kad kokybė bus prastesnė“, – 15min tvirtino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius