-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Swedbank“: bankai nevengia skolinti

Bankų teikiamų paskolų portfelis šiemet mažės apie 15 proc., prognozuoja „Swedbank“ atstovai. Pasak „Swedbank Markets“ tarnybos vadovo Lietuvoje Tomo Andrejausko, toks mažėjimas atitinka bendrojo vidaus produkto (BVP) susitraukimą, kuris šiemet gali pasiekti 13–16 procentų. Tačiau jis bandė paneigti teiginius, kad bankai vengia skolinti verslui.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Swedbank“ Lietuvoje verslo klientų departamento direktorius Mindaugas Steikūnas žurnalistams aiškino, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį paskolų portfeliai susitraukė 1,5 mlrd. Lt. Pasak M.Steikūno, jei toks tempas išliks, metų pabaigoje bus galima fiksuoti maždaug 6 mlrd. Lt paskolų portfelių susitraukimą. „Grįžtame į tokias apimtis, kokios buvo 2008 metų pradžioje“, – sakė jis.

Tokią situaciją lėmė 2006–2008 sparčiausiai augę ir didžiausią santykinę dalį bankų portfeliuose turintys nekilnojamojo turto ir krovininio transporto sektoriai. Dabar jie yra labiausiai paveikti ekonomikos nuosmukio. Be to, sumažėjusi paklausa eksporto ir vidaus rinkoje mažina įmonių pardavimą ir kapitalo investicijų bei apyvartinio kapitalo poreikį.

„Matėme diskusijų: ar BVP mažėja dėl to, kad mažėja paskolos, ar paskolos mažėja, nes mažėja BVP. Vienareikšmiško atsakymo būti negali, šie dalykai susiję“, – sakė T.Andrejauskas.

„Faktas, kad mažėja išduodamų paskolų skaičius, nereiškia, kad bankai neskolina“, – sakė jis. Pasak T.Andrejausko, paskolų grąžinimai yra didesni, nei bankai skolina. Pinigų paklausa šiuo metu yra nukritusi. Tuo tarpu verslininkai, atėję į banką, dažniausiai nori ne naujos paskolos, o pertvarkyti senąją ir pan. „95 proc. mūsų susitikimų su verslu metu sprendžiami klausimai, kaip pertvarkyti paskolas“, – aiškino T.Andrejauskas.

Pasak jo, dar vienas pakankamai akivaizdus faktas yra tai, kad paskolos yra pabrangusios. „Apskritai pinigų kaina Lietuvai padidėjusi, – pastebėjo jis, tačiau pridūrė, jog šis reiškinys turėtų būti laikinas ir ateityje pinigų kaina mažės: – Bankai – kaip naftos perdirbimo gamykla: jei perka brangesnę naftą, degalai būna brangesni.“ Jis pastebėjo ir vieną gerą žinią: „Turime rekordiškai žemas euro palūkanas.“

„Matome, kad ne tokios jautrios pramonės šakos neatideda savo investicijų. Vieni aktyviausių – energetikai“, – sakė M.Steikūnas. Pasak jo, dėl uždaromos Ignalinos atominės elektrinės kiti rinkos dalyviai investuoja į naujus įrenginius. „Tai sritis, kurioje matome perspektyvų“, – aiškino jis.

Be to, investicijų neatideda ir infrastruktūros įmonės, dirbančios komunalinių paslaugų srityje. Juda ir smulkesni verslai. „Matome paklausą, susijusią su ES pinigų suteikimu. Klientai, kurie dirba žemės ūkyje, investuoja į našumą, technologijas, skolinasi intensyviai, kaip ir prieš metus“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius