-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Swedbank“: du iš trijų gyventojų tiksliai nežino, kiek pinigų turi sąskaitoje

Tik kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) lietuvių gali tiksliai pasakyti, kiek pinigų turi einamojoje sąskaitoje, kurią naudoja kasdienėms reikmėms. Dauguma gyventojų turimą sumą žino tik apytiksliai ir gali ją įvardinti su paklaida. O kas dešimtas (9 proc.) negali net apytiksliai pasakyti, kiek šiuo metu turi pinigų. Tokius šalies gyventojų asmeninių finansų įpročius atskleidė „Swedbank“ užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktas tyrimas.
Pinigai
Pinigai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Ko gero lengviausia tiksliai įvardinti turimą pinigų sumą yra kartą per mėnesį – gavus atlyginimą. Tačiau vos tik prasideda išlaidos, jausti savo finansinį pulsą tampa sudėtingiau. Tai galioja ir gryniesiems, ir elektroniniams pinigams. Apklausos rodo, kad dalis žmonių vis dar vengia atsiskaitinėti kortele, nes nežino, kiek tiksliai pinigų joje yra, ir baiminasi pritrūkti lėšų pirkiniui. Abejonių kartais gali kilti net tiems, kuriems kortelė yra pagrindinis atsiskaitymo įrankis, nes dalis žmonių turi kelias sąskaitas ir į kortelę perveda tam tikrą sumą planuotoms išlaidoms.“ – teigia „Swedbank“ Klientų aptarnavimo departamento direktorė Loreta Lapinskaitė.

Banko duomenimis, populiariausi būdai pasitikrinti sąskaitos likutį yra elektroninė bankininkystė, bankomatas arba automatinis likučio pranešimas paskambinus banko telefonu. Per dieną „Swedbank“ bankomatuose turimą pinigų sumą žmonės pasitikrina beveik 100 tūkst. kartų. Banko telefonu per mėnesį vidutiniškai sulaukiama apie 60 tūkst. skambučių dėl sąskaitos likučio. L. Lapinskaitės teigimu, bankomatus paprastai renkasi žmonės, kurie kortelę dažniau naudoja pinigų gryninimui, o dažnai atsiskaitantiems svarbu visada žinoti, kiek pinigų yra sąskaitoje.

Liepos pradžioje „Swedbank“ pristatė naują išmaniosios programėlės funkciją „Greitasis likutis“, kuri leidžia naudojantis išmaniuoju telefonu akimirksniu sužinoti, kiek pinigų yra sąskaitoje. Įsijungus programėlę ir papurčius telefoną, sąskaitos likutis iškart parodomas telefono ekrane, todėl naujoji funkcija ypač patogi atsiskaitinėjantiems kortele ir norintiems kontroliuoti savo išlaidas.

„Tyrimas parodė, kad beveik pusei (46 proc.) kortele atsiskaitinėjančių gyventojų bent kartą yra tekę susidurti su situacija, kuomet pirkiniui nepakanka kortelėje turimų lėšų. Naudojantis išmaniąja programėle sąskaitos likutį galima pasitikrinti tiesiog stovint eilėje parduotuvėje. O jeigu pinigų nepakanka ir žmogus turi kelias sąskaitas, programėle taip pat galima akimirksniu pervesti pinigų į kortelę. Tiesa, pervedimams reikia suvesti prisijungimo duomenis, o štai „Greitasis likutis“ veikia ir neprisijungus prie elektroninės bankininkystės,“ – komentuoja L. Lapinskaite.

Naujoji funkcija pirmiausiai buvo pristatyta Švedijoje, kur susilaukė didelio populiarumo. Bankas prognozuoja, kad šis asmeninių finansų valdymo įrankis turėtų susilaukti klientų dėmesio ir Lietuvoje, kur vis daugiau gyventojų grynuosius iškeičia į mokėjimo kortelę, o paprastus mobiliuosius telefonus – į išmaniuosius. Vos per kelias savaites programėlės naudotojai savo telefonus jau pakratė daugiau nei 30 tūkst. kartų. Vidutiniškai vienas naudotojas šia funkcija pasinaudojo 7 kartus, t.y. statistikai sąskaitos likutį tikino kas antrą dieną.

Šiuo metu „Swedbank“ programėlė veikia telefonuose su „Android“ arba „iOS“ operacinėmis sistemomis. „Greitąjį likutį“ mobiliosios bankininkystės vartotojai gali išbandyti atnaujinę banko programėlę, o jos dar neturintys šiuo įrankiu galės naudotis nemokamai atsisiuntę naujausią programėlės versiją iš interneto parduotuvių „Google play“ ir „AppStore“.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko 2013 m. gegužės mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius