-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis skeptiškai vertina Lietuvos galimybes įsivesti eurą 2015 metais

Nerijaus Mačiulio nuomone, lėtesnį nei 2011 m. Lietuvos ūkio augimą pernai nulėmė įmonių sprendimai mažiau investuoti, kadangi buvo bijoma antrosios krizės bangos. Bet šįmet verslininkų ir vartotojų pasitikėjimas ekonomika ženkliai pagerėjo. Todėl 2013 m. nebus tokio susilaikymo nuo investicijų kaip 2012 m. Tai skatins ūkio augimą, kuris, pagal „Swedbank“ prognozę, sieks 4 proc.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai, kad kitų Lietuvos bankų ir valstybinių institucijų prognozės yra kuklesnės, – išsitenka  tarp 3,0 proc. ir 3,5 proc. , – N.Mačiulis siejo su vis dar vyraujančia baime, kad euro zonos šalių recesija paveiks Lietuvos ekonomiką.
„Pernai Lietuvos ekonomikoje buvo istorinis lūžis – pirmąkart nuo Nepriklausomybės atkūrimo eksportas viršijo importą“, –  „Laisvajai bangai“ sakė N.Mačiulis.

Panašios tendencijos pastebimos ir šių metų pradžioje. Prieš krizę užsienio prekybai buvo būdingas didelis disbalansas. Šįmet Lietuvos ekonomiką skatins ir auganti vidaus paklausa.

Ekonomisto nuomone, nepaisant recesijos euro zonoje, nepastebima didelių Lietuvos pramonės konkurencingumo problemų. 

N.Mačiulis nemano, kad Latvijos ekonomika, kuriai šįmet prognozuojamas 5,0 proc. augimas, yra geresnės būklės nei Lietuvos, kadangi Lietuva dar šįmet gali pasiekti prieškrizinę BVP apimtį, o Latvijos BVP vis dar 14 proc. mažesnis už tą lygį, kuris buvo prieš krizę.

„Latviai krito į labai gilią duobę 2009 metais“, –  vertino N. Mačiulis, pridurdamas, kad prie to prisidėjo Tarptautinio valiutos fondo reikalavimai labai sumažinti viešojo sektoriaus išlaidas.

Tačiau, anot N. Mačiulio, Latvija 2014 m. ketina įsivesti eurą – dėl to gerės lūkesčiai, didės užsienio investicijos. Pasak jo, Lietuvos ekonomikos augimas 2014 m. labai priklausys nuo to, kaip Vyriausybei įgyvendins mokesčių reformą, kokie sprendimai bus priimti dėl būstų renovacijos ir energetikos.

Ekonomisto nuomone, kainų stabilumo kriterijus, kurio Lietuva „per plauką netenkino“, kada norėta įsivesti eurą nuo 2007 m., gali  „pakišti koją ir šįmet“.

„Šių metų pradžioje mes gana skeptiškai vertiname galimybes įsivesti eurą, būtent dėl to, kad Lietuva priėmė nemažai sprendimų, kurie didins kainas“, – sakė N. Mačiulis apie euro įvedimą 2015 m. Kainas didinantiems veiksniams jis priskyrė elektros tarifus, kai kuriuos akcizus, minimalaus mėnesinio atlyginimo padidinimą.

Vis dėlto, tikimybė įsivesti eurą 2015 m. išlieka, mano N. Mačiulis. „Jeigu kainų stabilumo kriterijus šįmet ir bus tenkinamas, jis bus arti ribos kaip ir 2006 m.“, – „Laisvąjai bangai“ prognozavo „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas.

Laidos įrašą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius