Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Swedbank“: Lietuvos gyventojų pajamos mažės dar mažiausiai metus

Šalies gyventojų pajamos mažės dar mažiausiai metus, prognozuoja vieno didžiausių komercinių Lietuvos bankų „Swedbank“ analitikai.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Giliausia asmeninių finansų duobė Lietuvos gyventojų laukia ateinančiais metais, kai vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius, palyginti su 2008–ųjų pabaiga, bus kritęs apie 250 litų, rašoma banko pranešime.

Banko specialistų vertinimu, krizės pasekmes 2010 metais kur kas stipriau pajus ir gaunantys socialines išmokas.

„Atlyginimų karpymo banga realiai dar tik pradeda įsibėgėti – iki šiol darbo užmokestis gana sparčiai mažėjo tik privačiame sektoriuje, tačiau trečiąjį metų ketvirtį šį procesą stebime ir valstybiniame sektoriuje. Artimiausius metus šis procesas tik įgaus pagreitį“, – sakė „Swedbank“ analitikė Lina Vrubliauskienė.

„Swedbank“ prognozuoja, kad dugną darbo užmokesčio kritimas pasieks 2010 metų pabaigoje, kai vidutinis atlyginimas po mokesčių bus apie 1,4 tūkst. litų – apie 170 litų mažiau nei 2008 metų pabaigoje.

„Šiemet vidutinis darbo užmokestis, lyginant su 2008 metais, manome, kris apie 10 proc. ir sieks apie 1560 litų „į rankas“. 2010 metais ši tendencija, tiesa, kiek lėčiau, bet tęsis, o kritimas sudarys dar apie 5 proc.“, – teigė L.Vrubliauskienė.

Ekspertai prognozuoja, kad po truputį kilti vidutinis atlyginimas pradės 2011 metais, tačiau šis procesas bus labai lėtas.

Trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu metu pernai, vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius Lietuvoje (išskyrus individualias įmones) sumažėjo 7,7 proc., vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ – 6,1 proc., o realaus darbo užmokesčio sumažėjimas, kuris skaičiuojamas įvertinus infliaciją, siekė 8,7 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius