Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Swedbank“: recesija baigsis, bet nedarbas dar augs

Recesija Lietuvoje turėtų baigtis antrąjį šių metų pusmetį, tačiau šalies ekonomikos atsigavimo tempas priklausys nuo situacijos eksporto rinkose ir nuo to, kaip valstybei pavyks sumažinti mokesčius, prognozuoja „Swedbank“ analitikai.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Vaizdžiai tariant, pirmąjį 2009 metų pusmetį šalis sklendė žemyn laisvuoju kritimu, nuo rudens avariniu būdu leidžiamės, bent jau su parašiutu, o šiemet, greičiausiai pavasarį, pagaliau nusileisime. Tiesa, dar ne ant tvirtos žemės, o vandens. Ir čia turėsime du pasirinkimus: plūduriuoti laukdami, kol išneš palankios srovės, arba irtis kranto link“, – sakė „Swedbank Markets“ Lietuvoje vadovas Tomas Andrejauskas.

Naujausioje „Swedbank“ parengtoje Švedijos ir Baltijos valstybių makroekonomikos apžvalgoje prognozuojama, kad šiais metais Lietuvos ūkis dar trauksis maždaug 2 procentais. Kitąmet žadamas 3 procentų BVP augimas.

Pasak T.Andrejausko, daug įtakos šalies ekonomikos atsigavimui turės pamažu atsitiesiančios eksporto rinkos. „Augant eksporto rinkoms, pramonė stoja ant kojų. Ypač tai matoma chemijos, popieriaus, tekstilės, medienos, mašinų ir įrangos remonto, maisto pramonėje“, – sakė „Swedbank Markets“ Lietuvoje vadovas.

Tačiau, jo teigimu, situaciją apsunkins rekordiškas nedarbas, ekonomikos krizės padarinius dar jaus į vidaus vartojimą orientuotas verslas. „Nors nedarbas vis dar augs ir žmonių pajamos nekils, pro debesėlius vienoje kitoje vietoje pašvies saulutė“, – optimistiškai kalbėjo „Swedbank“ atstovas. Esą antrąjį arba trečiąjį šių metų ketvirtį Lietuvos ekonomika jau turėtų šiek tiek ūgtelėti.

Nedarbas augs, vidaus vartojimas mažės

T.Andrejausko teigimu, vienas iš iššūkių, su kuriais šiemet teks susidurti Lietuvos ekonomikai, yra augantis nedarbas. Esą šiemet jis gali išaugti iki 16 procentų. Kaip sakė „Swedbank Markets“ Lietuvoje vadovas, nedarbo lygio statistiką 2010 ir 2011 metais švelnins augsianti emigracija.

Taip, pasak jo, yra todėl, kad maždaug trečdalis bedarbių yra jauni žmonės. Esą jiems lengviausia išvykti iš šalies, nes turi mažiau įsipareigojimų nei vyresni žmonės. „Jei ne emigracijos poveikis, nedarbo lygio statistinis rodiklis būtų blogesnis“, – aiškino T.Andrejauskas.

Kita problema, su kuria teks susidoroti Lietuvos ekonomikai, yra mažėjantis vidaus vartojimas. Pasak „Swedbank Markets“ Lietuvoje vadovo, vidaus vartojimas šiemet gali kristi apie 5 proc.

„Vartojimo mažėjimą ir toliau skaudžiausiai jaus smulkusis ir vidutinis verslas, kuris daugiausia orientuotas į vidaus rinką. Stipriausias smūgis bus pirmąjį metų ketvirtį, kai pasijus pirmasis pabrangusios elektros ir kuro efektas“, – pažymėjo T.Andrejauskas.

Jis pažymėjo, kad Lietuvos ūkiui atsigauti padėtų mažesni mokesčiai ir mažesnis verslo reguliavimas. „Vienintelis tikras būdas, kuriuo valstybė gali skatinti verslą, yra mažesnis jo reguliavimas ir palanki mokesčių aplinka. Visi kiti skatinimo planai, deja, arba yra laikini, arba kosmetiniai“, – pabrėžė T.Andrejauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius