-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Swedbank“: situacija akcijoms tebėra palanki

2010 metų pirmajame pusmetyje nerimaujant dėl Graikijos ir pasaulinės ekonomikos padėties, akcijų rinkoms teko patirti kelis didesnius nestabilumo protrūkius, teigiama „Swedbank“ išplatintame pranešime spaudai.
Akcijų birža
Investuotojas / „Scanpix“ nuotr.

Europos bankinio sektoriaus testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatai sumažino susirūpinimą dėl bankų turimų vyriausybės skolos pozicijų ir, tikėtina, kad pasaulinės ekonomikos atsigavimas bus ilgalaikis. Dėl šios priežasties optimistiškai vertiname padėtį akcijų rinkose per likusius 2010 metus.

Po 2008 metų šoko rinkose Lietuvos investuotojai po truputį grįžta prie investavimo – investuojančių į investicinius fondus vien per šių metų pirmąjį pusmetį buvo dvigubai daugiau nei per visus 2009 metus. Po rinkų šoko 2008 metais, kai investuotojai suskato rinktis mažiau rizikingus produktus, šiandien vėl dominuoja didesnę dalį lėšų į akcijas investuojantys fondai. Jei 2009 metų pirmąjį ketvirtį iš naujai įsigyjamų fondų vienetų į akcijas investavo 30 proc. Lietuvos investuotojų, tai 2010 metais ši dalis išaugo iki 78 proc.

Per paskutinius mėnesius finansų rinkas iš vienos pusės stipriai veikė labai dideli bendrovių pelnai, o iš kitos pusės – nerimas dėl pasaulinės ekonomikos augimo sulėtėjimo bei neaiškios Europos bankų padėties.

Iš viso Lietuvos gyventojai yra investavę apie 15 proc. turimo finansinio turto. Investuotų pinigų suma 2010 metų birželį siekė 7,21 mlrd. litų.

„Nuo 2008 metų pradžios gyventojų investuota suma išaugo milijardu litų, tačiau tai susiję ne su naujomis investicijomis, o su besitęsiančiais pervedimais į antros pakopos pensijų fondus bei sparčiai augusiomis finansų rinkomis“, – sakė Igoris Ryklys, vadovaujantis „Swedbank“ Baltijos investicijų centrui.

Per paskutinius mėnesius finansų rinkas iš vienos pusės stipriai veikė labai dideli bendrovių pelnai, o iš kitos pusės – nerimas dėl pasaulinės ekonomikos augimo sulėtėjimo bei neaiškios Europos bankų padėties. „Per paskutinį mėnesį makro ir mikro situacija buvo labai nevienoda – bendrovės uždirbo rekordinius pelnus, o augimo rodikliai šiek tiek nuvylė, ypač JAV“, – sakė I. Ryklys.

Kitas susirūpinimo rinkose šaltinis buvo Europos bankų turimos euro zonos šalių, susiduriančių su finansinėmis problemomis (tokių, kaip Graikija), vyriausybės skolos pozicijos. Kad sumažintų šį susirūpinimą, Europos institucijos nusprendė atlikti didžiųjų bankų testavimą nepalankiausiomis sąlygomis. Finansų rinkos dalyviai tikėjosi gana prastų testavimo rezultatų, tačiau po jų paskelbimo reakcija buvo kur kas palankesnė. „Pagrindinis apčiuopiamas testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatas buvo gerokai padidėjęs pagrindinių Europos bankų turimų Graikijos, Portugalijos, Ispanijos ir Airijos skolos pozicijų skaidrumas. Kaip rodo testavimo rezultatai, Europos bankinis sektorius apskritai gali absorbuoti skolos nuostolius pagal tikėtinus scenarijus ir tuo atveju, jeigu ekonomika vėl „atkristų“,– sakė I. Ryklys.

Lyginant su padėtimi, buvusia prieš porą mėnesių, akcijoms palanki situacija yra šiek tiek susilpnėjusi, bent jau artimiausioje ateityje. „Liepos mėnuo pasaulinėms akcijų rinkoms buvo labai stiprus, nes baimę dėl pasaulinės ekonomikos augimo sulėtėjimo kompensavo teigiamai nustebinę įmonių pelnai. Per artimiausias savaites, kai pasibaigs pajamų sezonas, padėtis rinkose gali pakrypti į kitą pusę, todėl dėmesys lėčiau augančiai ekonomikai turėtų išlikti. Tačiau mūsų akcijų prognozės likusiai metų daliai yra optimistinės, nes vertinimai vis dar patrauklūs, o pasaulinės ekonomikos augimas, mūsų nuomone, yra tvarus dėl galutinės paklausos ir bendrovių investicijų atsigavimo“, – prognozuoja I.Ryklys.

„Ilgalaikiams investuotojams akcijos išlieka perspektyviausias turtas – pirmiausia, žinoma, dėl patrauklių  vertinimų, o nuo to gali iš esmės priklausyti ilgalaikė grąža. Psichologiniu požiūriu investuotojams iš tikrųjų sunku ignoruoti trumpalaikę informaciją, tačiau istorinė patirtis byloja, kad ilgalaikiai investuotojai iš tikrųjų turėtų labiau atsižvelgti į ilgalaikius vertinimus ir mažiau – į artimiausias ekonomikos perspektyvas. Geriau pirkti akcijas, kai vertinimai yra geri ir džiaugtis teigiamais pasaulinės ekonomikos pokyčiais, nei nusivilti, jeigu ekonominė raida būtų blogesnė, nei tikėtasi, per brangiai sumokėjus už įsigytą turtą dėl to, kad buvo pasikliaujama pernelyg optimistinėmis prielaidomis,„ – pataria I. Ryklys.

Regiono lygmeniu „Swedbank“ Baltijos investicijų centras pirmumą teikia Europos akcijoms ir besivystančioms rinkoms. „Europos akcijos jau gerokai atsigavo po išpardavimo už žemą kainą dėl nerimo, kurį sukėlė vyriausybių skolos problemos. Be to, artimiausią mėnesį ekonominis ciklas Europoje bus stipresnis nei kitose pramoninėse valstybėse. Besivystančios rinkos suteikia galimybę pirkti augančių įmonių akcijas už santykinai gerus vertinimus,“ – teigia I. Ryklys.

Pasak jo, atsigaunančios pasaulio finansų rinkos ir gerėjanti ekonomikos situacija Lietuvoje palaipsniui paskatins gyventojus investuoti daugiau. “Tokio pakilimo, kaip 2007 metais, gal dar nebus, tačiau, manome, kad 2012 metais susidomėjimas investavimu Lietuvoje vėl pradės sparčiau kilti”, – sako I.Ryklys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius