Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tabako pramonei parūpo mirštantys klientai: sieks atpratinti rūkalius nuo dūmų?

Tabako milžinė „Phillip Morris International“, valdanti gamyklą ir Klaipėdoje, pradeda kalbėti apie cigarečių atsisakymą apskritai – įmonė išsikėlė tikslą transformuoti veiklą į „bedūmių“ produktų gamybą ir taip mažinti rūkalių patiriamą žalą. 15min aplankytame kompanijos tyrimų centre „Cube Lab“ Nešatelyje, Šveicarijoje, ieškoma būdų, kaip rūkantieji galėtų patenkinti savo priklausomybę gaudami mažiau gyvybei pavojingų toksinų.
Tabako kompanijos „Philip Morris International“ tyrimų padalinys „Cube Lab“
Tabako kompanijos „Philip Morris International“ tyrimų padalinys „Cube Lab“ / „Philip Morris International“ nuotr.

Pasaulyje kasmet nuo rūkymo sukeltų ligų miršta 6 milijonai žmonių, o rūko kas šeštas pasaulio gyventojas. Lietuvoje situacija netgi prastesnė – skaičiuojama, kad čia rūko kas ketvirtas vyresnis nei 15 metų gyventojas.

Metimas rūkyti yra pats geriausias būdas apsisaugoti nuo galimų rūkymo padarinių. Tačiau 80 proc. rūkalių, bandžiusių mesti rūkyti, grįžta prie rūkymo per pirmą mėnesį. Tik 5 proc. rūkalių sėkminga meta rūkyti, rodo JAV pulmonologo Donaldo Tashkino studijos.

Tabako pramonei parūpo?

Viena didžiausių pasaulio tabako kompanijų „Phillip Morris International“ (PMI) ateityje save mato nebegaminančią cigarečių apskritai. Tačiau tai nereiškia, kad kompanija padės visiems mesti rūkyti.

15min / Ernesto Naprio nuotr./Philip Morris International Bedūmio rūkymo komunikacijos kampanijos vadovas Simonas Dowdingas
15min / Ernesto Naprio nuotr./Philip Morris International Bedūmio rūkymo komunikacijos kampanijos vadovas Simonas Dowdingas

„Mūsų tikslas yra iš cigarečių kompanijos tapti bedūme kompanija. Ir kad tą padarytume, esame pasirengę visus suaugusius rūkalius pervesti į bedūmius produktus. Ir nebūtinai mūsų produktus – nors žinoma, kad to mes norėtume. Bet galvojame apie ateitį, kurioje pirmaujame kurdami mažiau žalingus produktus už cigaretes“, – žurnalistams sakė PMI Bedūmio rūkymo komunikacijos kampanijos vadovas Simonas Dowdingas.

Jis paaiškino, kad tabakas tampa itin žalingu tuomet, kai yra sudeginamas. Jei jis tik kaitinamas iki 300 laipsnių, galima išvengti apie 95 procentų toksinų, kurie paprastai įkvepiami su dūmais.

„Siūlomas principas yra pagrįstas tabako kaitinimu iki 300 laipsnių siekiančiomis temperatūromis, o degant tabakui cigaretėse temperatūros siekia virš 600 laipsnių. Kaitinant tabaką susidaro ne dūmai, bet garai. Jei dūmuose yra didžioji dalis toksinų, kurie lemia rūkymo sukeltas ligas, garai leidžia didžiosios dalies jų išvengti“, – sako S.Dowdingas.

Ne pirmas bandymas

Pasak kompanijos atstovo, per kelis dešimtmečius PMI jau buvo siūliusi kitų alternatyvų, tačiau rinkoje jos taip ir neprigydavo, kadangi būdavo itin nepatrauklios ir nepatogios. Tą esą turėtų pakeisti naujausias produktas – vadinamasis kaitinamojo tabako prietaisas „Iqos“.

„Philip Morris International“ nuotr./Tabako kompanijos „Philip Morris International“ tyrimų padalinys „Cube Lab“
„Philip Morris International“ nuotr./Tabako kompanijos „Philip Morris International“ tyrimų padalinys „Cube Lab“

„Žinome, kad rūkymas sukelia priklausomybę ir ne tik – nuo rūkymo kyla ligos, tokios kaip plaučių vėžys, širdies ligos ir daug kitų. Tačiau taip pat žinome, kad 2025-ais metais pasaulyje tebebus milijardas žmonių, kurie vis tiek rūkys. Mesti jiems labai sunku arba jie nenori mesti. Mes norime jiems pasiūlyti ką nors tokio, kas yra mažiau žalinga, tačiau pagal pojūčius yra artimiausia cigaretei. Beprasmiška būtų siūlyti žmonėms ką nors tokio, ko jie nemėgtų ir nenaudotų“, – aiškina PMI atstovas.

PMI Šveicarijoje į tyrimų centrą jau investavo per 3 milijardus JAV dolerių ir jame dirba apie 430 mokslininkų, kurie siekia sukurti produktus rūkaliams, kurie būtų mažiau žalingi nei cigaretės. Be minėto, iš viso PMI kuria keturias bandomąsias platformas.

„Dabar „Iqos“ siūlome 31 rinkoje pasaulyje. Populiariausias jis yra Japonijoje, kur turime apie 14 proc. visų rūkalių rinkos. Tad galite matyti įspūdingą augimą per dvejus metus. Norime per 5-10 metų atsidurti tokioje pozicijoje, kad Japonijoje apskritai galėtume pašalinti cigaretes iš rinkos. Tam reikės paramos iš Vyriausybės ir sveikatos priežiūros institucijų, kad vartotojus pervestume į mažiau rizikingus produktus“, – tikina S.Dowdingas ir mini, kad Šveicarijoje alternatyvus produktas taip pat atriekė daugiau nei 10 proc. rinkos.

Nikotinas: ir problema, ir jos sprendimas

PMI ekspertai aiškina, kad didžiąją dalį rūkalių gaunamo pasitenkinimo sukelia nikotinas – ši medžiaga būdinga tabake.

„Nikotinas yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės rūko. Jis sukelia priklausomybę, bet jis nėra pagrindinė priežastis, kodėl kyla su rūkymu susijusios ligos. Taigi, turime daug institucijų, kurios atlieka tyrimus. Ne nikotinas lemia mirtis. Tačiau nikotinas gali būti ir centre šios problemos sprendimo – mažinant rūkymo sukeliamą žalą“, – sako S.Dowingas.

Anot jo, PMI nuosekliai atlieka tyrimus, kaip rūkaliams nikotiną būtų galima „patiekti“ kitais būdais.

Suprasti akimirksniu

  • Nikotinas yra labai toksiškas įkvėpus arba vartojant didelėmis dozėmis.
  • Nikotinas gali padidinti žmogaus širdies ritmą ir kraujo spaudimą, o tai gali kelti problemų tiems, kas serga širdies ligomis arba turi aukštą kraujo spaudimą.
  • Nuo nikotino vartojimo turėtų susilaikyti besilaukiančios ar krūtimi maitinančios moterys – vaisiaus vystymosi laikotarpiu jis sukelia ilgalaikių neigiamų padarinių smegenų vystymuisi.
  • Nikotinas neleistinas nepilnamečiams.
  • Nikotinas sukelia priklausomybę.

„Per 10 metų matėm skirtingų rinką pasiekusių dalykų. Numeris vienas – tai elektroninės cigaretės, kurias išrado Kinijos farmacininkai. Yra daug skirtingų jų formų, dydžių. Didelės tabako kompanijos, tarp jų ir mes, taip pat kuriame kitus produktus“, – sako PMI atstovas.

Pasak jo, pagrindinė priežastis, kodėl užkietėję rūkaliai nenori pereiti prie mažiau žalingų produktų – skirtingos vartojimo patirtys. Todėl PMI, kurdama mažesnės rizikos produktus, stengiasi atkartoti kuo panašesnę patirtį: panašų „ritualą“, skonines ir kvapo savybes ir pan.

95 proc. mažiau toksinų

„JAV, Didžiosios Britanijos sveikatos organizacijos viešai paskelbė, kad bedūmiai produktai 95 proc. mažiau žalingi nei įprastos cigaretės, todėl medikai rūkaliams verčiau pataria rinktis elektronines cigaretes ar kitus kaitinimo pagrindu veikiančius produktus kaip būdą mesti rūkyti“, – sako S.Dowingas.

Jis tikina, kad Naujoji Zelandija paskelbusi ambiciją 2025 metais tapti „bedūme“.

„Mes 2025 m. tikimės bent 30 proc. pardavimų gauti iš mažesnės rizikos produktų – tai būtų didžiulis pokytis. Kad pasakyčiau, kada apskritai galėtume cigarečių atsisakyti, turėčiau turėti krištolinį rutulį. Tai neįvyks vienu metu visame pasaulyje, ir vyks pamažu skirtingose šalyse skirtingais tempais. Tačiau mūsų tikslas – tapti bedūme kompanija“, – sako S.Dowingas.

PMI atstovai tikina, kad kompanija investuoja milžiniškas sumas tam: be tyrimų, kurie nuo 2008-ųjų atsiėjo per 3 milijardus JAV dolerių (2,6 mlrd. eurų), tuo pačiu investuojama į gamybos įrenginius.

„500 mln. eurų investuojame į gamyklos statybą Bolonijoje, Graikijoje investuojame 300 mln. eurų“, – vardija kompanijos atstovas ir pamini, kad paties tyrimų centro statyba papildomai atsiėjo 120 milijonų JAV dolerių (102 mln. eurų).

Vis tik, palyginimui, PMI pelnas vien per 2016 metus siekė 7,25 milijardo JAV dolerių – dvigubai daugiau nei atsiėjo dešimtmečio tyrimai rūkymo žalai mažinti.

Teiginius bando patikrinti

Žiniasklaidai bandant išklausti, kiek gyvybių pavyktų išgelbėti naujais produktais, ar kiek mažesnė jų žala, PMI Mokslinio bendradarbiavimo vadovas Nunu Fazenda kategoriškais teiginiais nesišvaistė. Esą tyrimai buvo atliekami ir tęsiami – dabar tiriama 1000 žmonių, naudojančių alternatyvius produktus. Užtikrintiems teiginiams prireiks laiko.

Mat kiekvienas teiginys, kad tam tikras produktas yra mažiau žalingas už rūkymą, turi būti pagrįstas patikimais moksliniais duomenimis.

Jis skaičiuoja, kad paprastoje cigaretėje susidaro per 6000 įvairių cheminių medžiagų. Pasaulio sveikatos organizacijos netgi nesutaria dėl bendro sąrašo, kurios iš jų yra žalingos – žalingų toksinų skaičius svyruoja nuo 50 iki kelių šimtų. Tačiau medžiagų kiekiai cigaretes pakeitus bedūmiais produktais leidžia išvengti 95 proc. toksinų.

15min / Ernesto Naprio nuotr./„Philip Morris International“ Mokslinio bendradarbiavimo vadovas Nunu Fazenda
15min / Ernesto Naprio nuotr./„Philip Morris International“ Mokslinio bendradarbiavimo vadovas Nunu Fazenda

„Tokie patys toksinai susiformuotų jei degintumėt bet kokią daržovę. Tikslas – išvengti degimo. Cigaretėse temperatūros labai aukštos – kuo temperatūra aukštesnė, tuo daugiau toksinų susidaro. Kaitinant galime sukurti skonius nesukuriant toksinų, tokio tikslo ir siekiame“, – sako N.Fazenda.

„Philip Morris International“ nuotr./Susidarančių toksinų, susidarančių rūkant cigaretes ir kaitinamo tabako produktą, kiekio palyginimas
„Philip Morris International“ nuotr./Susidarančių toksinų, susidarančių rūkant cigaretes ir kaitinamo tabako produktą, kiekio palyginimas

Anot jo, filtruojant „bedūmių“ produktų aerozolį filtrų spalva beveik nesikeičia, kai cigaretėse esančios dervos jį nudažo rudai. Jis taip pat aiškina, kad cigaretėje du trečdaliai tabako sunaudojami vien degimui palaikyti ir didžioji dalis medžiagų išsiskiria į aplinką. Kaitinimo procese tabako tam pačiam nikotino kiekiui reikia gerokai mažiau.

„JAV maisto ir vaistų administracijai mes pateikėme 2,5 milijono mokslinių tyrimų puslapių. Mūsų vertinimai skirti tam, kad produktus būtų laikyti vadinamaisiais modifikuotos rizikos tabako produktais“, – sako N.Fazenda.

„Philip Morris International“ nuotr./„Philip Morris International“ bedūmio rūkymo platformos
„Philip Morris International“ nuotr./„Philip Morris International“ bedūmio rūkymo platformos

N.Fazenda tikino, kad įmonės tikslas sukurti tokius produktus, kurie būtų nepatrauklūs nerūkantiems, tačiau juos norėtų rinktis rūkantieji. Jis pripažįsta, kad bet kokiu atveju rūkymas bus blogesnė alternatyva už nerūkymą ir kels papildomą riziką, tačiau ją siekiama kiek įmanoma labiau sumažinti.

„Su „Iqos“ ir kitais produktais norime pakeisti pagrindinį principą. Nikotinas yra svarbus parametras rūkaliams. Tačiau norint pereiti nuo cigarečių prie kitų produktų, jiems jie turi būti priimtini. Mūsų idėja, kaip galime švariausiu būdu suteikti nikotiną be toksinių medžiagų, kurios susiformuoja, kai degini tabaką“, – sako N.Fazenda.

PMI iš viso kuria keturis bedūmius produktus. Tabaką kaitinti bandoma ne tik elektra, bet ir padegama anglimi į cigaretę panašiame produkte, pavadintame „Teeps“ – jame dega tik anglinis galiukas, tuo tarpu tabaką nuo jo skiria folija. Šis produktas dar nepatiektas rinkoje. Taip pat plėtojami du elektriniai garų produktai be tabako.

„IQos“ prietaisas skirtas kaitinamajam tabakui
„IQos“ prietaisas skirtas kaitinamajam tabakui

PMI skelbia gavusi daugiau nei 2350 technologijų patentų ir pateikusi dar 3750 paraiškų patentams, dėl to ji atsiduria tarp 100 daugiausiai patentų Europoje gavusių įmonių.

Pelnas – ne paskutinis interesas

Tabako kompanija, kaip ir bet kuris verslas siekia pelno, ir nauji produktai greičiausiai nebūtų kuriami, jei iš jų nebūtų galima pasipelnyti. Taip pat, tikėtina, kad tabako kompanijos sujudo, kai reikšmingesnę rinkos dalį ėmė atriekti elektroninės cigaretės.

Šiuo metu „Iqos“ prietaisas Lietuvoje kainuoja nuo 50 iki 100 eurų, ir kompanijos atstovai tikina, kad tai yra netgi subsidijuojama kaina – prietaisą sukurti ir pagaminti esą atsieina brangiau.

Pačiam prietaisui tenka pirkti kaitinamąjį tabaką, kurio kaina – analogiška PMI gaminamoms cigaretėms.

Kai cigaretėse didžiąją dalį kainos sudaro akcizas – jis negali būti mažesnis nei 1,87 euro pigiausioms cigaretėms, kaitinamam tabakui, tuo tarpu, taikomas gerokai mažesnis apmokestinimas.

123rf.com nuotr. /Cigaretė
123rf.com nuotr. /Cigaretė

„Už vieną pakelį kaitinamojo tabako (atsižvelgiant į ant pakuotės pateiktą informaciją apie jame esantį tabako svorį – 6,1 gr.) – 0,33 Eur, o nuo 2018 m. sausio 1 d. – 0,38 Eur“, – akcizo dydį pateikė VMI Akcizų administravimo departamento direktorius Paulius Šilingas.

PMI tikina, kad pagaminti kaitinamą tabaką taipogi kainuoja brangiau nei įprastas cigaretes – sudėtingesni technologiniai procesai, reikalinga brangesnė įranga ir pirminės investicijos.

Pirmąjį 2017-ųjų ketvirti PMI pardavė 173,6 milijardų cigarečių ir 4,44 milijardų kaitinamo tabako produktų, rašo „Motley Fools“ ir pažymi, kad atsipirkti šis produktas turėtų pradėti nuo šių metų.

Ką daryti rūkaliams?

Akivaizdu, kad įvertinti, ar kaitinamo tabako ir alternatyvūs produktai sukelia didelę žalą, turės nepriklausomi tyrimų centrai ir tai gali užtrukti – pasikliauti vien kompanijos teiginiais negalima.

PMI pasamdytų mokslininkų skaičiavimai parodo, kad rūkaliai, perėję nuo cigarečių prie „bedūmių“ produktų, gautų apie 20 kartų mažiau toksinų rūkydami tą patį nikotino kiekį, dalies kancerogenų galbūt netgi pavyktų visiškai išvengti.

PMI toksikologiniai tyrimai ląstelėms parodo, kad ląstelėms daroma 90-95 proc. mažesnė žala renkantis sumažintos rizikos produktus, lyginant su cigaretėmis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cigaretės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cigaretės

Rūkaliams bedūmiai produktai greičiausiai yra mažiau kenksmingi ir geresnė alternatyva už cigaretes, tačiau vis tiek neatstos metimo rūkyti. Toks žingsnis sveikatai būtų palankiausias, pripažįsta ir pati PMI.

Visi PMI kompanijos atstovai, kurie teikė prezentacijas ir bendravo su žiniasklaida, tvirtino patys nerūkantys.

15min žurnalisto kelionę į Šveicariją apmokėjo „Philip Morris International“. Straipsnio turiniui tai įtakos neturėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius