Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp pieno kainų – vis didesnis atotrūkis

Per metus pieno supirkimo kainos pakilo 2 proc., užtat parduotuvėse pienas ir jo produktai pabrango per 20 proc., nors perdirbėjai ir dangsto produktų kainų šuolius didelėmis gamybos sąnaudomis, žemdirbių tai neguodžia.
Karvė
Karvė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiausia 1,2 lito už natūralaus pieno kilogramą, mažiausiai – 0,73 lito – maždaug tiek praėjusį sausį supirkėjai mokėjo už perdirbti tiekiamą natūralų pieną, tačiau tai – tik deklaruota supirkimo kaina, realiai už pieną ūkininkai gauna dar mažiau pinigų, mat supirkimo kainą veikia ir tiekiamo pieno kiekis, ir jo riebumas, ir baltymingumas, ir taršos rodikliai, trečiadienį rašo „Lietuvos rytas“.

Supirkimo kaina pakilo šiek tiek, tačiau parduotuvėse pieno ir jo produktų kaina pastaruosius porą metų vis kilo. Per tą laiką pienas pabrango kone 40 proc.

2010-ųjų sausį 0,9 litro talpos 2,5 proc. riebumo pieno pakuotę buvo galima nusipirkti sukrapščius 1,15 lito. Pernai sausį už pigiausią pieną teko mokėti apie 1,45 lito, o šiemet iš piniginės jau tenka išsitraukti ir 1,87 lito.

Natūralus, 3,5 proc. riebumo, pienas gerokai brangesnis. Jo 1 litro kaina baigia priartėti prie 3 litų.

Pieno rinkoje trūksta. Tai viena priežasčių, kuri verčia pieno kainas kibirkščiuoti vis smarkiau. Pieną perdirbančios įmonės jo atsigabena iš Lenkijos, Latvijos, Estijos. Per mėnesį vidutiniškai – apie 800 tonų. Tai maždaug dešimtadalis Lietuvoje per mėnesį superkamo pieno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius