-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė internetinė prekyba erzina mokesčius mokančius pardavėjus

Smulkesnis šalies verslas sunkiai atlaiko tarptautinės internetinės prekybos ir verslių tautiečių, kurie iš tokios prekybos pelnosi, įtaką. Pareigūnai visų pažeidėjų sužiūrėti sako neturintys galių: muitinei – per trumpos rankos, o Mokesčių inspekcijai stinga duomenų.
Mergina dirba su kompiuteriu.
Mergina dirba su kompiuteriu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žūklės reikmenų prekybos įmonės „Romada“ vadovas Darius Urnikis siūlo keisti tvarką taip, kad mokesčiai siuntiniams iš užsienio būti taikomi nepriklausomai nuo prekės vertės, arba pradėti reikalauti iš žmonių, kad jie įrodytų, kokią kainą už prekę mokėjo, penktadienį rašo „Verslo žinios“.

„Jei muitinė įvestų nors kokią tvarką ir gaudytų nelegalius prekeivius, kurie neregistravę įmonės kas antrą dieną siunčiasi iš užsienio 1–2 prekes, taip išvengdami mokesčių, ir perparduoda tretiesiems asmenims, būtų nors koks barjeras“, – kontrolės pasigenda D.Urnikis.

Vilniaus teritorinės muitinės pašto posto viršininkė Dovilė Kraulaidienė irgi sako, kad siuntėjai ir gavėjai stengiasi išvengti mokesčių. Pavyzdžiui, vienas iš apgaulės būdų, anot jos, pateikti Lietuvos paštui atspausdintą mokėjimo dokumentą prieš tai kompiuteriu pakeitus prekės kainą mažesne.

Valstyninė mokesčių inspekcija tikina gaudanti nelegalius prekeivius. Bene pagrindinė priemonė – internete pasirodančios informacijos ir skelbimų apie prekybą arba teikiamas paslaugas stebėjimas.

Muitinės departamento duomenimis, iš 113, 086 tūkst. per Lietuvos paštą atkeliavusių siuntoms pateiktų sąskaitų (vienai siuntai galima išrašyti kelias sąskaitas) pernai įvairiais mokesčiais apmokestinta 27,723 tūkst. sąskaitų, o į biudžetą įvairiais mokesčiais pateko pustrečio milijono litų. Daugiausia siuntų atkeliauja iš JAV, Kinijos ir Honkongo.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką iš trečiųjų šalių internetu pirkti siuntiniai apmokestinami nuo 75 litų. Privatiems siuntiniams, t. y. tiems, kuriuos vienas asmuo siunčia kitam neatlygintinai, pridėtinės vertės mokestis skaičiuojamas tik tuomet, kai siuntinio vertė viršija 160 litų, o nuo 510 litų jau taikomas ir muito mokestis. Europos Sąjungoje mokesčiai netaikomi. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius