Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinėms misijoms lėšų užteks

Spaudžiama ekonominio sunkmečio, Lietuva taupyti tarptautinėms Krašto apsaugos ministerijos (KAM) misijoms šiemet neketina. Keturioms šalies karinėms misijoms šiemet numatomas panašus biudžetas kaip ir pernai.
Nepaisant ekonominių sunkumų, tarptautinių misijų finansavimas šiais metais nesikeis.
Nepaisant ekonominių sunkumų, tarptautinių misijų finansavimas šiais metais nesikeis. / S.Paukštės/BFL nuotr.

Pasak KAM atstovų, finansavimas 2009 metų tarptautinėms misijoms nemažės, tačiau šiek tiek bus mažinami jose tarnaujančių karių atlyginimai.

Vidutinis Lietuvoje tarnaujančio eilinio kario atlyginimas siekia apie 1,615 tūkst. Lt, turinčio kapitono laipsnį – 3,840 tūkst. Lt. Kariams, tarnaujantiems tarptautinėse misijose Balkanų, Persijos įlankos, Centrinės ir Pietų Azijos regionuose, prie atlyginimo už tarnybos užsienyje specifiką mokamos kompensacijos.

„Tiek atlyginimas, tiek kompensacijų dydžiai priklauso nuo tarptautinės operacijos pobūdžio, vietos ir karinio vieneto atliekamų funkcijų, taip pat to, kiek karys yra ištarnavęs vienoje pareigybėje“, – „15min“ sakė KAM viešųjų ryšių specialistė Asta Galdikaitė.

Kompensacijos kariams mokamos kas mėnesį. Balkanuose tarnaujantis karys šiuo metu gauna 5,7 tūkst. Lt dydžio mėnesinę kompensaciją, Persijos įlankos regione – 6,650 tūkst. Lt, Centrinės ir Pietų Azijos regionuose – atitinkamai 7,125 tūkst. ir 8,550 tūkst. Lt. Kariams kas mėnesį taip pat mokami 95 Lt ryšio išlaidoms padengti.

Pasak A.Galdikaitės, atlyginimai ir kompensacijos kariams yra skaičiuojamos pagal bazinius dydžius. „Atsižvelgiant į tai, kad 2009 metais patvirtintas bazinis dydis sumažėja nuo 490 Lt iki 475 Lt ir į tai, kad bendri KAM šių metų asignavimai sumažinti 168,7 mln. Lt, kariams šiuo atveju pajamos sumažės tik dėl bazinio dydžio pokyčio“, – pažymėjo A.Galdikaitė.

Biudžetas nemažės

Tarptautinių misijų finansavimas, pasak specialistės, nesikeis: 2008 metais šalies tarptautinėms operacijoms, neįskaitant išlaidų ginkluotei ir karinei įrangai bei ilgalaikiui turtui įsigyti, buvo skirta 67,8 mln. Lt arba 5,3 proc. KAM bendrųjų asignavimų. Šiemet planuojama skirti ne mažiau kaip pernai.

Šiuo metu tarptautinėse misijose Balkanų, Persijos įlankos, Centrinės ir Pietų Azijos regionuose tarnauja apie 200 Lietuvos karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius