-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinės konferencijos dalyvės stiprins kovą su kibernetiniu pinigų prievartavimu

Vašingtono organizuotoje konferencijoje dalyvavusios apie 30 šalių ketvirtadienį paskelbė stiprinsiančios bendrą kovą su didėjančia pasauline grėsme, keliama kibernetinių pinigų prievartautojų.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Pinigai Ekonomika

Jungtinės Valstijos pakvietė dešimtis valstybių, nors tarp jų pastebimai nebuvo įtraukta Rusija, suvienyti ir sustiprinti pastangas su nusikaltėliais, pasitelkiančiais duomenis šifruojančias ir išpirkos reikalaujančias kenkėjiškas programas. Baiminamasi, kad ši didėjanti tarptautinė grėsmė gali sukelti niokojančių padarinių.

„Duomenis šifruojančių programų grėsmės pobūdis sudėtingas ir pasaulinis; jis reikalauja bendro atsako“, – sakoma konferencijos dalyvių bendrame pranešime. Šalys „pripažįsta skubių veiksmų, bendrų prioritetų ir papildomų pastangų poreikį“.

Organizuojantys tokias atakas įsibrauna į savo taikinių tinklus ir užšifruoja juose laikomus duomenis, o tuomet reikalauja išpirkos, paprastai – kriptovaliutomis, mainais į raktą duomenims iššifruoti.

Kaip ypač svarbūs žingsniai kovojant su šia rykšte buvo paminėtos stipresnės skaitmeninio saugumo priemonės ir galimybė laikyti atsargines duomenų kopijas prie interneto neprijungtose sistemose.

„Svarstysime visas prieinamas nacionalines priemones, siekiant imtis veiksmų prieš atsakinguosius už operacijas pasitelkiant išpirkos reikalaujančias programas, keliančias grėsmę kritiškai svarbiai infrastruktūrai ir visuomenės saugumui“, – sakoma pranešime.

Šalys taip pat nusprendė bendradarbiauti rengiant teisėsaugos operacijas, keliančias daug iššūkių, nes tenka veikti iš karto keliose valstybėse ir reikalingi specialūs pajėgumai, taip pat pasitelkti diplomatinį spaudimą.

Nors Maskva bet kokią savo atsakomybę neigia, dėl daugumos pastarojo meto atakų prieš Jungtines Valstijas, panaudojant duomenis šifruojančias programas, kaltinamos kompiuterinių įsilaužėlių grupės, sudarytos iš rusakalbių narių arba veikiančios Rusijos teritorijoje.

Baltųjų rūmų pareigūnai sakė, kad Rusija nebuvo pakviesta į šių derybų „pirmąjį ratą“, bet Vašingtonas atidarė atskirą ryšio su Maskva liniją, skirtą diskusijoms šia opia tema.

Tarp virtualaus susitikimo, vykusio trečiadienį ir ketvirtadienį, dalyvių buvo Jungtinė Karalystė, Australija, Indija, Japonija, Prancūzija, Vokietija, Pietų Korėja, Europos Sąjunga, Izraelis, Kenija, Meksika ir kitos šalys.

Per konferenciją šalys pasidalijo skausminga kibernetinių antpuolių patirtimi, įskaitant atvejį, kai Vokietijoje buvo paskelbta skaitmeninio sektoriaus „nelaimės“ padėtis. Be to, Izraelis informavo, kad kaip tik šiuo metu vykdomas kibernetinis puolimas prieš vieną didelę ligoninę.

Vašingtonas ragina stiprinti kovą su sparčiai gausėjančiomis atakomis. Be kita ko, Jungtinės Valstijos pirmąkart paskelbė sankcijų vienai internetinei valiutos keityklai, esą suteikiančiai galimybę neteisėtiems veikėjams išsikeisti kriptovaliutas į įprastus pinigus.

Didelio atgarsio sulaukusios atakos, įskaitant smogusias vienam svarbiam JAV naftotiekiui, mėsos perdirbimo įmonei ir elektroninio pašto sistemai „Microsoft Exchange“, atkreipė dėmesį į JAV infrastruktūros neatsparumą skaitmeniniams piratams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius