-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teikti prašymus dėl išmokų Užimtumo tarnyboje nuo šiol bus patogiau

Aukštos kvalifikacijos darbuotojai ir juos iš užsienio pritraukę darbdaviai prašymus dėl išmokų jau gali teikti per administracinių ir viešųjų paslaugų portalą „Elektroniniai valdžios vartai“. Tikimasi, kad ši naujovė klientams leis Užimtumo tarnybai prašymus pateikti paprasčiau, o juos nagrinėjantiems specialistams suteikti paslaugas operatyviau, rašoma Užimtumo tarnybos pranešime spaudai.
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.

„Reaguodami į klientų poreikius, įteisinome galimybę prašymus pateikti visų dažnai naudojamu ir patikimu skaitmeninu kanalu. Taip greičiau informacija pasiekia Užimtumo tarnybą, galime operatyviau išnagrinėti prašymą ir skirti išmoką. Ši naujovė dar labiau paspartins paslaugų perkėlimą į virtualią erdvę“, – sakė Užimtumo tarnybos Priemonių organizavimo įgyvendinimo skyriaus vedėja Vaida Kamandulienė.

Profesijų, kurioms būtina aukšta profesinė kvalifikacija ir kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąraše dominuoja biotechnologijų, inžinerijos, informacinių technologijų, fizinių mokslų specialybės. Jų trūkumas šalyje lėmė pokyčius, kurie įsigaliojo liepos 1 d. Užimtumo įstatyme numatyta išmoka aukštos kvalifikacijos darbuotojams iš užsienio. Norintys ją gauti, gali kreiptis į Užimtumo tarnybą ne anksčiau nei po 6 mėnesių nuo neterminuotos sutarties sudarymo dienos. Darbuotojai iš Ukrainos gali pateikti prašymą po 3 mėnesių.

Iš užsienio pritrauktam darbuotojui skiriama vienkartinė 2993 Eur išmoka, jei jis nuo 2022 m. laikomas nuolatiniu šalies gyventoju, nors prieš tai pastaruosius penkerius metus gyveno užsienyje. Su darbdaviu turi būti sudaryta neterminuota darbo sutartis, o profesija įtraukta į aukštą pridėtinę vertę kuriančių profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą.

Taip pat šiai išmokai gauti bus vertinamas iš užsienio pritraukto darbuotojo gaunamas 6 mėnesių vidutinis darbo užmokestis – jis turėtų būti ne mažesnis nei vienkartinės išmokos dydis. Vertinamas ir kitų įmonės darbuotojų vidutinis darbo užmokestis praėjusiais kalendoriniais metais.

Per karą Ukrainoje į Lietuvos darbo rinką įsitraukė nemažai ukrainiečių. Jie taip pat gali kreiptis dėl išmokos. Ukrainiečiams vidutinio darbo užmokesčio dydžio kartelė kiek žemesnė.

Jie gali kreiptis, jei gaunamas vidutinis 3 mėnesių užmokestis yra ne mažesnis nei 1752 Eur (2,4 MMA). Taip pat vertinamas praėjusiais kalendoriniais metais kitų įmonės darbuotojų gautas vidutinis darbo užmokestis. Ukrainiečiams nėra taikoma sąlyga dėl aukštos pridėtinės vertės kuriančios profesijos.

Teisę gauti išmoką turi ir darbdavys, įdarbinęs iš užsienio pritrauktą darbuotoją, galintį gauti atvykimo išmoką. Ši vienkartinė paskata negalės viršyti 5256 Eur ir dėl jos darbdavys galės kreiptis ne anksčiau nei po 12 mėnesių ir ne vėliau kaip per 2 metus nuo darbuotojo darbo Lietuvoje pradžios. Už įdarbintą Ukrainos pilietį darbdaviui išmoka nepriklausys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius