Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas: kartelyje dalyvavusių vairavimo mokyklų vadovams baudos skirtos pagrįstai

Kartelyje dalyvavusiems buvusiems ar esamiems vairavimo mokyklų vadovams pagrįstai skirtos baudos ir apribotos teisės vadovauti įmonėms, galutinai nusprendė teismas.
Bauda
Bauda / 123RF.com nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė aštuonių vairavimo mokyklų bei jas vienijančios asociacijos vadovų skundus ir paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimą dėl asmeninės atsakomybės, pranešė Konkurencijos taryba.

Teisėjų nuomone, sankcijos yra proporcingos ir jų keisti pagrindo nėra.

Pasak LVAT, 2022 metų vasarį VAAT pagrįstai konstatavo, kad asociacijos ir vairavimo mokyklų vadovai tiesiogiai prisidėjo prie Konkurencijos įstatymo pažeidimo sudarydami draudžiamą susitarimą dėl vairavimo mokymo paslaugų kainų.

Teismas sutiko su tarybos vertinimu, kad tai, jog vadovai tiesiogiai dalyvavo bendrame konkurentų susitikime ar kitaip gavo informaciją apie draudžiamo susitarimo objektą, rodo kad jie jame dalyvavo, ir tam nėra būtina surinkti ar pateikti daugiau įrodymų.

Buvusiam Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacijos vadovui Kęstučiui Vaicekiūčiui teismas ketveriems metams apribojo teisę vadovauti ir skyrė 7,5 tūkst. eurų baudą, Vilniaus saugaus miesto centro vadovui Dariui Lesickui trejiems metams apribota teisė vadovauti ir skirta 3,25 tūkst. eurų bauda.

Bendrovės „Dorkanas“ vadovui Audriui Stramkauskui ir buvusiam vairuotojų ruošimo centro VRC vadovui Algimantui Antanui Žukauskui, mokymo centro „Adpilis“ vadovui Adolfui Pilipavičiui trejiems metams apribota teisė eiti vadovo pareigas ir kiekvienam jų skirtos 3,75 tūkst. eurų baudos.

Bendrovės „LDV Unio“ vadovui Valdemarui Aukščioniui, „Vairosetos“ vadovui Zbyšekui Blaževičiui, buvusiam Kauno Naujamiesčio darbo rinkos mokymo centro vadovui Ąžuolui Raškevičiui ir „ARV-Auto“ vadovui Valdui Šlepikui trejiems metams apribota teisė vadovauti. Dviem pastariesiems skirtos po 3 tūkst. eurų baudos, o Z. Blaževičiui – 1,81 tūkst. eurų bauda.

Konkurencijos taryba 2018 metų gruodį skelbė, kad 26 vairavimo mokyklos ir jas vienijanti asociacija LVMA derino įkainius už vairavimo kursus Vilniuje, Kaune bei Jurbarke. Taryba tuomet daliai jų skyrė maksimalią baudą, siekiančią dešimtadalį jų metinių pajamų.

Dar viena nutartimi LVAT skyrė asmeninę atsakomybę kartelį viešuosiuose pirkimuose sudariusios bendrovės „Naujininkų ūkis“ vadovui Sigitui Čirbai – metams apribojo jo teisę vadovauti ir skyrė 1 tūkst. eurų baudą.

LVAT iš dalies tenkino S.Čirbos skundą ir nuo trejų iki metų sutrumpino terminą, apribojant teisę vadovauti. Teismas, be kita ko, pažymėjo, kad draudžiamą susitarimą Vilniaus miesto savivaldybės organizuotame kapinių priežiūros paslaugų viešajame pirkime sudariusios bendrovės, tarp jų – ir „Naujininkų ūkis“, buvo pašalintos iš pirkimo, pažeidimo trukmė buvo trumpa, o S.Čirba nežinojo apie sudarytą susitarimą, nors kaip vadovas privalėjo žinoti.

2022 metų vasarį LVAT patvirtino Konkurencijos tarybos išvadą, kad 2018 metais Vilniaus miesto savivaldybės organizuotame konkurse dalyvavusios konkurentės „Būsto aplinka“ (buvusi „Mano aplinka“) ir „Naujininkų ūkis“, padedant „City Service Engineering“, susitarė pateikti suderintus komercinius pasiūlymus, įskaitant paslaugų kainas, ir konkurse tik imitavo konkurenciją. Už šį pažeidimą „Naujininkų ūkiui“ buvo skirta 31 tūkst. eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius