-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telefoniniai sukčiai jau praeitis: didžiausi pavojai tyko internete, dažniau nukenčia jaunesni

Beveik pusė (48 proc.) šalies gyventojų pripažįsta, kad jie arba jų artimieji šiemet susidūrė su telefoniniais ar elektroniniais sukčiais, 1 iš 6 patyrė finansinių nuostolių, atskleidė „Swedbank“ atliktas tyrimas. Be to, nors telefoniniai sukčiai dar vis veikia, ryškėja nauja tendencija – sukčiai keliasi į internetą.
Skolų išieškojimas
Apgautas žmogus / 123RF.com nuotr.

Keičia taktiką

Į telefoninių ir elektroninių sukčių pinkles dažniau įkliūva bei finansinę žalą patiria jaunesni 18–35 m. amžiaus šalies gyventojai. Vyresni gyventojai nukenčia rečiau.

Kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) su sukčiais susidūrusių ir materialinę žalą patyrusių gyventojų teigia, kad dėl to prarado 10–50 eurų. Tuo tarpu daugiau nei 3 tūkst. eurų prarado 4 proc. gyventojų.

Mato Miežonio nuotr./Jūratė Cvilikienė
Mato Miežonio nuotr./Jūratė Cvilikienė

Nors telefoniniai skambučiai išlieka pagrindiniu metodu, su kuriuo sako susidūrę 88 proc. gyventojų, vis daugiau jų susiduria su elektroniniu sukčiavimu.

„Virš 40 proc. su sukčiais šiemet susidūrusių gyventojų sako, kad yra gavę apgaulingų el. laiškų. Tai 15 proc. daugiau nei prieš trejus metus, 2016-aisiais.

Dvigubai daugiau nei prieš trejetą metų sako susidūrę ir su sukčiais socialiniuose tinkluose. Išaugo ir susidūrusių su kenkėjiškomis programėlėmis bei netikromis el. parduotuvėmis gyventojų skaičius“, – pažymi „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Dvigubai daugiau nei prieš trejetą metų sako susidūrę ir su sukčiais socialiniuose tinkluose, – teigė J.Cvilikienė.

Anot Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio, per daugelį metų gyventojai perprato sukčių metodą prisistatyti policijos pareigūnais, pranešti apie artimojo nelaimę bei prašyti padengti jo padarytą žalą.

„Nusikaltėliai vis dažniau prisidengia romantinėmis pažintimis socialiniuose tinkluose, kuria istorijas apie paveldėtus turtus ar sukurtą sėkmingą verslą, kuriam reikia partnerių.

Kita dalis finansinių nusikaltėlių, turinčių daugiau techninių galimybių, išvilioja pinigus siūlydami melagingus investavimo metodus, siųsdami kenkėjiškas nuorodas ar klastodami elektronines prekybos platformas, kuriose siūlo žinomų gamintojų prekių su neįtikėtinai didele nuolaida“, − tikino R.Matonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

R.Matonio teigimu, policija kiekvieną mėnesį pradeda maždaug 200 ikiteisminių tyrimų dėl įvairių sukčiavimų formų ir būdų. Beveik pusę jų pareigūnams pavyksta išaiškinti. Pasak jo, šių metų rugpjūtį didžiausia išviliota suma buvo 51 tūkst. eurų.

47 proc. informaciją apie sukčiavimą sužino iš žiniasklaidos

Tyrimo duomenimis, beveik pusė (47 proc.) apklaustųjų sako, kad jaučiasi nesaugūs, nes mano, kad sukčių aukomis gali tapti kiekvienas.

11 proc. pažymi neturintys pakankamai informacijos, kaip apsisaugoti nuo sukčių, todėl nuogąstauja dėl savo pinigų ar asmeninių duomenų saugumo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Telefoninis sukčius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Telefoninis sukčius

Kaip rodo tyrimas, 47 proc. gyventojų teigia atkreipiantys dėmesį į informaciją apie sukčiavimo atvejus bei prevenciją žiniasklaidoje, 35 proc. nurodo besistengiantys neviešinti asmeninės informacijos soc. tinkluose. Tai yra, atitinkamai, 21 proc. ir 12 proc,. daugiau, nei gyventojai nurodė 2016-aisiais metais.

„Paveikiausia yra žiniasklaida. Jos paveikumas ir matomumas didėja“, – kalbėjo J.Cvilikienė.

Per paskutinius trejus metus iki 24 proc. išaugo gyventojų, naudojančių legalią programinę įrangą ir antivirusines programas, dalis ir iki 13 proc. ūgtelėjo nuolat savo slaptažodžius keičiančių gyventojų dalis.

R.Matonis ragina nedelsti ir susidūrus su sukčiais iš karto pranešti apie tai policijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius