Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teroristai žudynėms Paryžiuje pinigų gavo plėšikaudami ir pardavinėdami padirbtus daiktus?

Kruviniausias teroro išpuolis Prancūzijoje per daugiau nei 50 metų vargu, ar teroristams kainavo sumą, už kurią jie būtų galėję nusipirkti naują automobilį. Nepaisant teiginių, kad teroro išpuolį finansavo tarptautinės teroristinės organizacijos, „Business Week“ rašo, kad išpuoliams teroristai pinigų veikiausiai susirinko Prancūzijoje.
Prancūzijoje gedima išpuolio „Charlie Hebdo“ redakcijoje aukų.
Prancūzijoje gedima išpuolio „Charlie Hebdo“ redakcijoje aukų. / „Scanpix“/AP nuotr.

Kalašnikovo automatai ir kiti ginklai, kuriuos naudojo broliai Kouachi, kainuoja mažiau nei 10 tūkst. eurų (11,8 tūks. dolerių), tikina Ženevos terorizmo analizės centro direktorius Jeanas-Paulas Rouiller. Įskaičiuojant Saido Kouachi kelionę į Jemeną 2011 metais, kur jį veikiausiai apmokė „al-Qaeda“, bendra trijų teroristų įvykdytų išpuolių kaina siekia apie 20 tūkst. dolerių.

S.Kouachi viešai pareiškė, kad žudynes „Charlie Hebdo“ redakcijoje finansavo „al-Qaeda“, o A.Coulibaly prisipažino, kad jo ataką košerinėje parduotuvėje rėmė „Islamo valstybė“. Tiek „al-Qaeda“, tiek IS užsidirbo milijonus iš išpirkų, kurių reikalavo iš Prancūzijos ir kitų valstybių, kad paleistų įkaitus. Ar gali būti taip, kad dalis šių pinigų grįžo į Prancūziją ir buvo panaudoti sausio 7-ąją prasidėjusiems teroro aktams finansuoti?

Kadras iš filmuotos medžiagos/Broliai Kouachi
Kadras iš filmuotos medžiagos/Broliai Kouachi

Tai yra mažai tikėtina, aiškina ekspertai. Be to, tą galima paneigti ir remiantis A.Coulibaly žodžiais. Filmuotoje medžiagoje, paviešintoje sekmadienį, jis pasakoja, kad davė Kouachi broliams kelis tūkstančius eurų, kurie padėtų pasiruošti atakai „Charlie Hebdo“ redakcijoje. Jis neatskleidė, ar tuos pinigus pats gavo iš IS. Tačiau J.P.Rouiller tai vadina mažų kaštų operacija, kuri veikiausiai negavo tarptautinio finansavimo.

Tarptautinis pinigų judėjimas atkreiptų valdžios dėmesį ir teroristų lyderiai, įskaitant IS Abu Muhammadą al-Adnani, ragina šalininkus Vakaruose rasti savų resursų džihadui finansuoti.

Tarptautinis pinigų judėjimas atkreiptų valdžios dėmesį ir teroristų lyderiai, įskaitant IS Abu Muhammadą al-Adnani, ragina šalininkus Vakaruose rasti savų resursų džihadui finansuoti.

A.Coulibaly save su broliais Kouachi apibūdino kaip komandą, nors „al-Qaeda“ ir IS yra priešai.

„Niekada per milijoną metų jos neorganizuotų atakos kartu“, – sakė Loretta Napoleoni, terorizmo finansavimo ekspertė Italijoje. 

Teroristai Prancūzijoje veikiausiai koordinavo veiksmus todėl, kad žinojo vieni kitus ir buvo bendraminčiai.

Nėra žinoma, kas finansavo S.Kouachi kelionę į Jemeną 2011 metais, kur jis laiką leido su žinomu teroristu umaru Farouku Abdulmutallabu. Tikėtina, kad Kouachi pinigų tam susirinko Prancūzijoje. 2005 metais Cherifas Kouachi buvo suimtas, kai rengėsi vykti į teroristų apmokymus Sirijoje. Įtariamo konspiracijos bendrininko advokatas sakė, kad iš būsimųjų džihadistų buvo tikimasi, kad jie užsidirbs po 8 tūkst. eurų, kad padengtų savo išlaidas.

„Scanpix“/AP nuotr./Amedy Coulibaly
„Scanpix“/AP nuotr./Amedy Coulibaly

Kitas klausimas yra, kur teroristai gavo ginklus, tarp jų – kalašnikovus, sprogmenis, amuniciją.

„Jie atrodė kaip nužengę iš filmo „Bornas: pranašumas“, – sakė L.Napoleoni.

Mohammedo Merah, musulmonų ekstremisto, nužudžiusio 7 žmones 2012 metais atakos Tulūzoje metu, atvejis gali pasiūlyti mums kelias užuominas. Prieš mirtį jis televizijai pasakojo, kad įsigijo ginklų arsenalą plėšikaudamas. J.P.Rouiller aiškina, kad ginklų veikiausiai įsigyti padėjo pažįstami kriminalinio pasaulio atstovai. 

Prancūzijoje civiliams yra draudžiama turėti tokius tinklus, tačiau policija sako, kad juodoji rinka yra pilna nelegaliai atvežtų ginklų iš Balkanų ir kitur. Mažiausiai tuzinas žmonių pernai mirė nuo šūvių iš kalašnikovų Prancūzijos miestuose. Kalašnikovus labai mėgsta gatvių gaujos. Juodojoje rinkoje jis kainuoja apie tūkstantį eurų.

A.Coulibaly, kaip ir M.Merah, turi ilgą kriminalinę istoriją, įskaitant penkis nuosprendžius dėl apiplėšimo. Ch.Kouachi taip pat buvo įsitraukęs į nusikaltimus. Policija jį pradėjo stebėti po to, kai jis buvo nuteistas už džihadistų samdymą Prancūzijoje.

Tačiau, Prancūzijos žurnalo „L’Express” teigimu, policija, kuri klausėsi jo pokalbių, tikino, kad po kalėjimo jis pardavinėjo padirbtus batus ir drabužius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius