-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Testavimą nepalankiausiomis sąlygomis atlaikė 17 iš 18 JAV bankų

Griežtą testavimą nepalankiausiomis sąlygomis, kuriuo siekta nustatyti, ar finansų sektorius gali atlaikyti naują ūmią krizę, atlaikė 17 iš 18 didžiausių JAV bankų, pranešė Federalinis iždo bankas.
JAV – vis dar didžiausia gamintoja pasaulyje.
JAV doleriai / Photos.com nuotr.

Testavimo neatlaikė tik vyriausybės valdomas „Ally“, valstybės išgelbėtas buvęs „General Motors“ finansinis padalinys.

Testavimas parodė, kad tuo atveju, jei ekonomiką vėl sukrėstų krizė, panaši į tą, kurį JAV finansų sistemai smogė 2007–2008 metais, likusių septyniolikos tikrintų bankų kapitalo lygis išsilaikytų virš būtiniausios 5 proc. kartelės.

Testavimas parodė, kad bankai bendrai yra gerokai stipresni negu prieš metus ir jų bendras kapitalo santykis siekia 7,7 proc., o pagal teorinį krizės scenarijų jie prarastų 462 mlrd. JAV dolerių.

„Testavimas nepalankiausiomis sąlygomis yra priemonė finansų sektoriaus atsparumui įvertinti“, – pareiškė JAV centrinio banko atstovas Danielis Tarullo‘as.

„Didelis bankų kapitalo kokybinis ir kiekybinis pagerėjimas per pastaruosius ketverius metus padeda užtikrinti, kad bankai ir toliau galėtų skolinti vartotojams ir įmonėms, net ir ekonominiu sunkmečiu.“

Atliekant testavimą vertintas bankų gebėjimas atskirai ir kartu atlaikyti naują krizę, kuriai kilus 50 proc. kristų akcijų kainos, 20 proc. sumažėtų būsto kainos, o nedarbo lygis pakiltų iki 12,1 procento.

Bendras vidutinis bankų pirmojo lygio kapitalo santykis, 2012 metų trečiąjį ketvirtį sudaręs 11,1 proc., per devynis ketvirčius sumažėjo iki 7,7 proc., pranešė centrinis bankas.

2008 metų pabaigoje, per patį pastarosios finansų krizės įkarštį, šis faktinis santykis sudarė 5,6 procento.

Šių metų testavimo rezultatas yra šiek tiek geresnis negu pernykštis – pernai atliktas testavimas nepalankiausiomis sąlygomis parodė, kad taikant panašų krizės scenarijų bendri bankų nuostoliai siektų 534 mlrd. JAV dolerių.

Tuomet testavimo neatlaikė keturi bankai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius