Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tinklinių restoranų darbuotojai liudija: slaptos kasos ir gerokai didesni nei deklaruojama atlyginimai iš seifo

Įvairių populiarių restoranų darbuotojai 15min pasakojo apie nešvarius šio verslo užkulisius – slaptas kasas, atlyginimus „juodais“, nemokamus atostoginius pinigus. Mokesčių inspektoriai restoranuose nustato šimtus pažeidimų – kai tik ieško, tai ir randa.
Restorane
Restorane / Vida Press nuotr.

Praėjusią savaitę 15min aprašė „Grill London“ – apie populiariame restoranų tinkle neva egzistuojantį šešėlį viešai pasakojo ir jų konkurentai, skundę restoranus net teisėsaugai. „Grill London“ atstovai neigė, kad slepia mokesčius, šio tinklo restoranuose didelių pažeidimų nerado nei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, nei Valstybinė mokesčių inspekcija.

Po šios publikacijos 15min užplūdo įvairių Lietuvoje veikiančių restoranų darbuotojų laiškai, kuriuose teigiama, kad šešėlis yra kur kas didesnis nei randa tikrintojai.

Kadangi visi 15min pašnekovai vis dar dirba skirtinguose Vilniaus ir kitų miestų restoranuose, jų vardų ir pavardžių, jiems bijant netekti darbo, neminėsime. Dėl to neatskleisime ir įmonių, kuriuose jie dirba, pavadinimų. Tačiau šešėlis viešojo maitinimo sektoriuje yra didžiulis: tą patvirtina tiek darbuotojų liudijimai, tiek mokesčių inspektoriai, nuolatinių patikrinimų metu pažeidimus fiksuojantys šimtais.

Naudoja fiktyvią kasą

Net jeigu restorane atsiskaitę už vakarienę gausite kvitą, negalite būti tikri, kad ši maitinimo įstaiga moka mokesčius. Mat kai kurios įmonės įsigudrino duoti ne fiskalinius čekius, o labai juos primenančias išankstines sąskaitas. Tik fiskalinių čekių aparatai užtikrina, kad vartotojo sumokėti pinigai yra apskaityti ir įmonė moka mokesčius.

Štai kaip turi atrodyti kvitas, kurį išdavusi įmonė mokės mokesčius:

VMI/Fiskalinio kasos aparato kvito pvz.
VMI/Fiskalinio kasos aparato kvito pvz.

Tuo metu išankstinės sąskaitos savo išoriniais rekvizitais beveik nesiskiria nuo fiskalinių kasos aparatų kvitų, bet neužtikrina gautų pajamų apskaitymo.

Štai kaip atrodo išankstinės sąskaitos:

VMI/Išankstinių sąskaitų pvz.
VMI/Išankstinių sąskaitų pvz.

Vienas beveik dešimtmetį įvairiuose restoranuose dirbantis vyras pasakojo, kad kai kurie restoranai turi dvi kasas – vieną fiskalinę, o kitą paprastą. Fiskalinė kasa yra rodoma patikrinimų metu, tuo metu paprasta kasa naudojama kasdien.

„Pinigai iš tos kasos (ne fiskalinės) eina tiesiai į kišenę. Viskas mokama juodais pinigais. Prieš ateinant Mokesčių inspekcijai ta kasa yra išnešama į rūbinę“, – vieno restorano apgavystės schemą pasakojo vyras.

Jis dirbo baro vadovu vieno tinklo filialuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje – tikino, kad visur tas pats.

Yra barų, kurie daro švariai gražiai, bet dauguma tai moka „juodais“, – pasakojo ilgametis viešojo maitinimo sektoriaus darbuotojas.

Jis liudijo, kad atlyginimai restoranuose yra kur kas didesni nei oficialūs vidurkiai. Oficialiai restoranų darbuotojai uždirba labai mažai – daugelio alga arba nesiekia minimalios mėnesio algos, arba yra labai jai artima. Vyras atskleidė, kad tai – tik akių dūmimas.

„Tu gali gauti 4 eurus per valandą. Gali dirbdamas uždirbti ir 800 eurų. Dabar jie samdosi ukrainiečius, jiems mokama dar mažiau. Jūs galite praeiti pro Vilniaus gatvę, durti pirštu į bet kurį, ir bus ta pati situacija. Tai yra aišku visiems. Yra barų, kurie daro švariai gražiai, bet dauguma moka „juodais“, – pasakojo ilgametis sektoriaus darbuotojas.

Mama pasakė sūnui, kad jis gauna „juodai“

Viename populiariame Vilniaus bare studijuojantis jaunuolis dirbo vos keturis mėnesius ir dabar skaičiuoja paskutines savo darbo dienas. Išeina, nes, kaip jis sako, „jie negražiai“ elgiasi.

Vaikinas pasakojo, kad už pusę etato jam numatyta oficiali 250 eurų alga, tačiau kas mėnesį jis gaudavęs beveik po 400 eurų. Ir visus juos – grynaisiais.

„Kiek gaudavau ant popieriaus, tai dar dvigubai daugiau gaudavau juodais. Nusprendžiau išeiti, nes negražiai daro. Yra tam tikros dienos, ateini, ir iš seifo ištraukia pinigus“, – apie atlyginimų mokėjimą pasakojo jaunuolis.

Iš pradžių jis nė nesuprato, kad atlyginimą gauna neoficialiai.

„Aš tik po kelių mėnesių mamai kai pasakiau, tai ji paaiškino, kad „juodais“ moka. Aš iš pradžių nustebau, kodėl ne į kortelę moka, o grynais. Bet gal nebuvo tiesiog išprusimo, ir tik iš mamos sužinojau“, – vaikinas pasakojo, kad ir jo kolegos atlyginimą kas mėnesį pasiima grynaisiais pinigais, ir tik dalis jų yra oficialūs.

Aš oficialiai gaudavau 250 eurų, bet duodavo man 380 už pusę etato, – pasakojo vaikinas.

„Aš oficialiai gaudavau 250 eurų, bet duodavo man 380 už pusę etato“, – pasakojo vaikinas.

Susizgribo tik pagimdžiusi

24 metų mergina dabar yra motinystės atostogose, tačiau planuoja, grįžusi iš jų vasarą, palikti restoraną, kuriame dirba.

„Visą laiką mane graužė sąžinė, kad niekur nesikreipiau ir atlyginimą imdavau grynais“, – 15min pasakojo jauna mama. Labiausiai ji nukentėjo išėjusi motinystės atostogų, mat išmokos jai jau buvo skaičiuojamos nebe nuo „į rankas“ gaunamo atlyginimo, bet nuo „popierinės“ algos, kuri yra labai maža.

„Ant popieriaus“ atlyginimas buvo kiek daugiau nei 180 eurų, kadangi buvau įdarbinta puse etato, nors išdirbdavau daugiau nei visas etatas“, – pasakojo kaunietė, kuri prie 180 eurų oficialios algos gaudavo dar apie 400 eurų „juodais“.

„Kalbant apie visas kitas įstaigas, kurios turėtų tikrinti įmonių skaidrumą, joms yra tikrai gerai pamokėta, kad žiūrėtų užmerktomis akimis. Net ir prisimenant higienos patikrą, tai mes apie ją buvome informuoti 2 savaitės iki jiems atvykstant“, – kalbėjo moteris.

Vien pernai rado šimtus pažeidimų

Tuo metu Valstybinė mokesčių inspekcija tokiais pasakojimais nesistebi.

„Viešojo maitinimo sritis vis dar yra priskiriama prie rizikingų ekonominės veiklos sektorių – tiek pajamų neapskaitymo prasme, tiek su darbo santykiais susijusių pažeidimų prasme, nes neapskaitytos pajamos yra ir šaltinis nelegaliai dirbančių asmenų atlyginimams bei „vokelių“ išmokėjimams“, – 15min aiškino VMI Kontrolės departamento direktorė Eglė Ramanauskienė.

„Scanpix“ nuotr./Bare
„Scanpix“ nuotr./Bare

Pernai viešojo maitinimo įmonėse buvo atlikta daugiau kaip 430 kontrolės veiksmų, kurių metu nustatyta daugiau kaip 300 tūkst. eurų papildomai mokėtinų mokesčių bei nustatyta 417 pažeidimų. 58 proc. visų nustatytų pažeidimų sudaro pažeidimai, susiję su kasos darbo organizavimu (kasos kvito neišdavimas, perteklius EKA kasoje, kasos operacijų tvarkos pažeidimai ir kt.).

Specialistė pripažino, kad kai kurios įmonės naudoja kompiuterius, kurie imituoja kasos aparatus, ir klientams išduoda kvitus, kuriuos labai sunku atskirti nuo fiskalinių kvitų.

„VMI toks įmonių bandymas sukčiauti, naudojant kelis kasos aparatus, nėra naujiena“, – aiškino specialistė.

VMI leido suprasti, kad apie kai kuriuos patikrinimus restoranai žino.

„Pažymėtina, jog atliekant jūsų minėto tinklo įmonių operatyvius patikrinimus, dalis jų buvo atliekami iš anksto neinformavus mokesčių mokėtojo“, – paaiškino VMI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius