Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tomas Karpavičius: kokie praktiniai žingsniai padėtų ugdyti finansinį raštingumą?

Finansai yra neišvengiama mūsų kasdienybės dalis, tačiau sparti skaitmenizacija kartais juos paverčia iššūkiu. Ir nors dažnai taip kalbėdami galvojame apie vyresnio amžiaus žmones, tačiau būtent mūsų vaikai gyvens skaitmeninių finansų pasaulyje. Ir apie tai turime su jais kalbėtis. Kai aiškiname savo vaikams svarbiausias asmeninių finansų taisykles, dabar jau turėtume paaiškinti ir tai, kaip jas taikyti naudojant skaitmeninius įrankius – atsiskaitant mokėjimo kortele, naudojantis elektronine bankininkyste ar specialiomis biudžeto planavimo ar išlaidų sekimo programėlėmis.
Karpavičius Tomas
Karpavičius Tomas / „Lietuvos banko“ nuotr.

Pagrindinės asmeninių finansų taisyklės niekada nesikeičia – turėti savo pajamų ir išlaidų biudžetą, išleisti mažiau, nei uždirbi, dalį pajamų atidėti taupymui, kad vėliau galėtum įsigyti norimą pirkinį arba tiesiog atsargai. Būtent ant tokių pamatų tvirtai stovės visas būsimas asmeninių finansų pastatas.

Kad šios elementarios taisyklės taptų įpročiu, prireiks praktinių treniruočių. Tik tada galėsime pamiršti tą iki skausmo pažįstamą klausimą „Nesuprantu, o kur dingo visi mano pinigai, juk nieko nepirkau?“ Naudojant skaitmeninius įrankius – nesvarbu, ar tai būtų finansų planuotojas elektroninėje bankininkystėje, ar speciali programėlė, leidžianti realiuoju laiku sekti savo pajamas ir išlaidas, – visa tai daryti bus išties kur kas paprasčiau.

Tai, kad finansinis raštingumas tampa glaudžiai susijęs su skaitmeniniu raštingumu ir būtent pastarojo stoka gali kelti iššūkių naudojantis finansinėmis paslaugomis, pripažįsta ir tarptautinės organizacijos, kaip antai EBPO. Lietuvos banko atliekamos apklausos taip pat aiškiai rodo, kad gyventojai vis dažniau renkasi atsiskaityti mokėjimo kortele ar išmaniuoju įrenginiu. Tad ir planuodami asmeninius finansus kiaules taupykles turėtume pakeisti skaitmeniniais įrankiais. To paties turėtume mokyti ir savo atžalas.

Sąskaitą kartu su mokėjimo kortele vaikui galima atidaryti praktiškai bet kuriame banke ar FinTech įmonėje. Renkantis svarbiausia atsižvelgti į vaiko amžių, įvertinti jo poreikius ir užtikrinti tėvams galimybę prižiūrėti vaiko elgesį. Nors teoriškai mokėjimo kortelę gali gauti ir šešiametis, dėl to, kokio amžiaus vaikas jau pasirengęs gauti mokėjimo kortelę, sprendžia jo tėvai. Tą patį galima pasakyti ir apie įvairias išmaniąsias programėles ir kitus įrankius, kurie gali būti naudojami finansų tvarkymo pagrindams paaiškinti.

Mokant vaikus naudotis elektroniniais mokėjimais, kartu reikėtų priminti ir įprastas taisykles apie saugų naudojimą. Ne paslaptis, kad skaitmeninė erdvė atneša ir savų grėsmių, todėl saugumo klausimus su vaiku svarbu aptarti iš anksto. Niekam neatskleisti savo prisijungimo duomenų, jų niekur neužsirašyti ir nesinešioti, naudoti išmaniojo telefono ekrano užraktą, o pametus mokėjimo kortelę iškart pasakyti tėvams, kad susisiekę su finansų įstaiga kortelę jie blokuotų, ir, jeigu yra galimybė, blokuoti kortelę naudojantis programėle. Daugiau patarimų, kaip saugiai naudotis elektroniniais mokėjimais ir apsisaugoti nuo sukčių skaitmeninėje erdvėje, pateikiama čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius