Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Top 100 darbdavių: vieniems darbuotojams – nė minimumo, o kitiems – dešimtys tūkstančių

Tarp 100 didžiausių Lietuvos darbdavių yra ir tokių, kur ketvirtadalis darbuotojų neuždirba nė minimumo, nors apdrausti už visą mėnesį, atskleidė paskelbti nauji „Sodros“ duomenys. Yra bendrovių, kur skirtumai tarp didžiausių ir mažiausių atlyginimų skaičiuojami tūkstančiais eurų, o vidurkiai toli gražu neatspindi darbuotojų gaunamų atlyginimų – juos iškreipė didžiausi atlyginimai.
Skurdas
Skurdas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tarp šimto didžiausių darbdavių net keturiose organizacijose po ketvirtadalį darbuotojų neuždirbo nė minimumo, nors socialiniu draudimu buvo apdrausti už visą mėnesį. Ketvirtadalis „Lietuvos pašto“ darbuotojų uždirbo 327 eurus ar mažiau, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto – 388 eurus ir mažiau, toliau rikiavosi dar du universitetai: Vytauto didžiojo ir Vilniaus universitetuose ketvirtadalio darbuotojų atlyginimai siekė atitinkamai 388 ir 400 eurų bei mažiau.

Tokius kvartilius penktadienį paviešino „Sodra“.

Net ir didžiausi atlyginimai Lietuvos pašte nesiekia Lietuvos vidurkio – ketvirtadalio daugiausiai uždirbančiųjų atlyginimai prasideda nuo 552 eurų.

Priešingas vaizdas IT, chemijos pramonės, bankininkystės bendrovėse – čia net ir mažiausi atlyginimai siekia 1200 eurų prieš mokesčius.

Įspūdingi didžiausių ir mažiausių atlyginimų skirtumai

Tarp 100 didžiausių darbdavių yra daug bendrovių, kuriose skirtumai tarp didžiausių ir mažiausių atlyginimu siekia tūkstančius eurų.

Pavyzdžiui, farmacijos įmonėje „Roche Lietuva“ balandį skirtumai tarp atlyginimų siekė net 14,8 tūkstančio eurų. Tačiau čia visi atlyginimai buvo itin dideli: mažiausių atlyginimų kvartilis siekė 8,8 tūkst. euro, kai didžiausi atlyginimai artėjo prie 24 tūkst. eurų.

Antroje vietoje pagal skirtumą tarp didelių ir mažų atlyginimų – „Oro Navigacija“, kur ketvirtadalis mažiausiai uždirbančiųjų atsirėmė į 2913 eurų ribą, o ketvirtadalis daugiausiai uždirbančių gavo nuo 5216 eurų. Skirtumas – 2300 eurų.

Taip pat didžiausius skirtumus tarp atlyginimų demonstravo „Girteka“, „Lietuvos draudimas“, „Telia Lietuva“.

Nauji rodikliai – mediana, 25 proc. kvartilis, 75 proc. kvartilis, standartinis nuokrypis – detaliau atskleidžia, kaip darbuotojų skaičius pasiskirsto pagal pajamas.

Paprastai tariant, sudaromas įmonėje dirbusių asmenų sąrašas pagal pajamas – nuo mažiausiai iki daugiausiai tą mėnesį uždirbusio asmens – ir jis padalijamas į keturias lygias (pagal darbuotojų skaičių) dalis. Tuomet nustatoma, kokio dydžio pajamas uždirbo ties kiekvienos dalies riba esantis darbuotojas

Pvz., jei įmonė turi 100 darbuotojų, 25 proc. kvartilis būtų 25-ojo darbuotojo atlyginimas, mediana – 50-ojo darbuotojo, o 75 proc. kvartilis – 75-o pagal atlyginimo dydį darbuotojo.

Vieno mėnesio duomenis gali iškraipyti mokamos premijos, išeitinės kompensacijos ar kitos išmokos.

Kai kur atlyginimų vidurkiai pasirodė esantys toli nuo realybės

Kas mėnesį skelbiami atlyginimų vidurkiai parodo, kad jie iš tiesų ne itin tiksliai atspindi darbuotojų gaunamus atlyginimus įmonėse. Dalyje bendrovių daugiausiai uždirbantys darbuotojai gerokai iškreipia vidurkius.

Tą palyginti leidžia mediana – ji parodo, kiek bendrovėje uždirba darbuotojas, pagal savo atlyginimą atsiduriantis viduryje.

Iš TOP 100 darbdavių labiausiai vidurkis nuo medianos balandį atitrūkęs Šiaulių banke. Jei atlyginimo vidurkis 3583 eurai, tai vidurinis darbuotojas uždirbo vos 824 eurus, rodo „Sodros“ duomenys.

„Norint susidaryti tikslesnį vaizdą apie algas pajamų vidurkio neužtenka, o tam tikrais atvejais šis, vienintelis, rodiklis galėjo ir klaidinti. Papildomi duomenys turėtų padėti įvertinti, kokie skirtumai yra tarp didžiausių ir mažiausių atlyginimų įmonėje, kokio dydžio atlyginimą gauna didžioji dalis darbuotojų, kaip kinta rodikliai, jei nevertinamos tų asmenų, kurie įmonėje neišdirbo visą mėnesį, pajamos“, – sako „Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė.

Didelius skirtumus tarp vidurkių ir medianos turi ir daugiau didžiausių darbdavių: „Švyturys-Utenos alus“ skirtumas siekia 1260 eurų, „Lifosoje“ – 1078 eurus.

Yra įmonių, kur ketvirtadalis darbuotojų uždirba 5 eurus

„Sodros“ pateikiami duomenys parodo, kad už didžiausių darbdavių šimtuko kraštutinumai dar labiau paaštrėja. Yra bendrovių, kur mažiausi atlyginimai tesiekia kelis eurus.

Pavyzdžiui „Modus Energy Solutions“ dirba 101 darbuotojas, tačiau balandį 25 darbuotojai uždirbo 5 eurus ar mažiau. O dar 25 darbuotojai uždirbo 1817 eurų ar daugiau. Skirtumai tarp atlyginimų vienoje bendrovėje sudaro 365 kartus.

Statybų bendrovė „LitCon“ turi 268 darbuotojus: 67 iš jų balandį uždirbo 49,4 eurus ir mažiau, kai vidutinis atlyginimas bendrovėje 600 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius