Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TOP 100: iš smulkių ir vidutinių įmonių aukšto mokumo reitingais išsiskiria žemės ūkis

Kreditų biuras „Creditinfo" nustatė šimtą smulkaus ir vidutinio dydžio Lietuvos įmonių, kurios pasižymi aukštais mokumo reitingais, t.y. per ateinančius 12 mėnesių bus pajėgios vykdyti savo įsipareigojimus laiku.
Javapjūtė
Javapjūtė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Žemės ūkis

Didžiąją šimtuko dalį sudaro žemės ūkio sektoriaus bei maisto pramonės įmonės – atitinkamai po 18 ir 10. Atranka buvo vykdoma remiantis „Creditinfo" ekonometriniu modeliu, skirtu prognozuoti įmonės įsipareigojimų nevykdymo tikimybę.

„Smulkaus ir vidutinio dydžio įmonėms sunkiau išgyventi ekonominės krizės padarinius nei stambiam verslui, galinčiam pasitelkti masto ekonomiją, ar bendrovėms priklausančioms įmonių grupėms, kurios gali pasinaudoti grupės sinergetiniais resursais. Tačiau smulkaus ir vidutinio verslo pranašumas sunkmečiu yra lankstumas, kurio dėka įmonės efektyviai persitvarko ir sugeba pelningai tęsti savo veiklą. Nepaisant to, kad verslo pradelstų įsiskolinimų portfelio augimas dar nesistabilizavo, yra smulkių ir vidutinių įmonių, kurios tiek dabar, tiek artimiausiu metu pagal mūsų prognozes dirbs efektyviai ir išliks patikimos verslo partnerės", – teigia kreditų biuro „Creditinfo" kredito rizikos vadovė Alina Buemann.

„Creditinfo" duomenimis, po žemės ūkio ir maisto pramonės įmonių minėtame šimtuke seka įmonės, teikiančios įvairias paslaugas ir konsultacijas. Pirmajame penketuke keturias pozicijas užima žemės ūkio sektoriuje veikiančios įmonės, likusi viena vieta atitenka telekomunikacijų kompanijai.

„Įdomu pastebėti, kad tiek pirmajame penketuke, tiek visame šimtuke vienas ryškiausių lyderių yra žemės ūkio sektorius. Tačiau galima teigti, kad neatsitiktinai šis sektorius patenka į žemos rizikos segmentą. Žemės ūkio produktai išlaiko paklausą ir krizės metu, todėl yra didelė tikimybė, kad šios įmonės nepraras aukštų mokumo reitingų ir per artimiausius 12 mėnesių", – teigia A. Buemann.

Daugiausia tarp šimto smulkaus ir vidutinio dydžio Lietuvos įmonių, pasižyminčių aukštais mokumo reitingais, yra iš Vilniaus apskrities – 35 įmonės, taip pat Kauno – 21 ir Šiaulių – 11. Pirmajame penketuke esančių įmonių daugiausia yra iš Panevėžio apskrities – 3, taip pat po vieną iš Kauno ir Šiaulių apskričių.

Smulkaus ir vidutinio verslo segmento įmonių metinės pajamos siekia nuo 3 iki 30 mln. litų, o jose dirbančių žmonių skaičius yra nuo 8 iki 249 darbuotojų.
Į „Creditinfo" sudarytą šimto smulkaus ir vidutinio dydžio įmonių sąrašą neįtrauktos valstybinės ir savivaldybių įmonės, taip pat rizikingiausių sektorių ar su šiais sektoriais susijusios bendrovės.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius