Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trišalė taryba svarsto naują minimalią algą: kalbama apie 607 eurus kitąmet

Trišalė taryba imasi diskusijų dėl to, koks minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) turėtų būti taikomas nuo kitų metų. Pagal anksčiau patvirtintą metodiką, apskaičiuotas dydis turėtų siekti apie 607 eurus prieš mokesčius, pranešė Lietuvos bankas. Pernai Trišalėje taryboje nepavyko susitarti ir galiausiai MMA tvirtino Vyriausybė, o šiemet diskusijos tik prasideda.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pernai Trišalėje taryboje po ilgų diskusijų nepavyko rasti bendro sprendimo dėl to, koks minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) turėtų būti taikomas nuo 2019-ųjų. Dėl to 555 eurų MMA galiausiai patvirtino Vyriausybė – toks atlyginimas po mokesčių siekia apie 396 eurus.

Pernai taryboje buvo sutarta MMA nustatymą depolitizuoti ir šį dydį apskaičiuoti pagal formulę, kur MMA turi būti 45–50 proc. vidutinės algos, o konkretus santykis bus lygus keturių didžiausią santykį turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkiui. Tačiau ir šios formulės taikymas nepavyko – profesinių sąjungų, verslo ir Vyriausybės atstovų skaičiavimai vis skyrėsi.

Lietuvos bankas įvardijo skaičių – 607 eurai

Lietuvos banko (LB) Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus viršininkas Andrius Škarnulis pirmiausia įspėjo, kad nors Lietuvos ekonomika ir toliau išlaikys spartų augimą, tačiau augimas lėtės.

„Matoma gana aiški augimo lėtėjimo tendencija ir tai iš esmės per daug nestebina matant, kokie reiškiniai vyksta aplink mus tarptautinėje erdvėje: „Brexit“, prekybos karai, stipriai sulėtėjusi Vokietijos ekonomika, techninėje recesijoje esanti Italijos ekonomika“, – vardino išorines priežastis A.Škarnulis.

Jis priminė, kad pernai algos vidutiniškai augo 10 procentų, labiausiai – viešajame sektoriuje. Privačiajame sektoriuje, anot jo, algų augimas jau kurį laiką nebespartėja.

Lietuvos banko nuotr./Andrius Škarnulis
Lietuvos banko nuotr./Andrius Škarnulis

„Žiūrint į finansinius srautus, kiek lieka sumokėjus atlyginimus įmonei, tas srautas traukiasi“, įspėjo A.Škarnulis.

Realusis darbo užmokesčio augimas jau nuo 2016 m. lenkią produktyvumo augimą, o tokia situacija, anot ekonomisto, yra netvari.

Prognozuojama, kad šiemet algos gali augti apie 8 proc.

Atnaujinti „Eurostat“ duomenys rodo, kad Lietuvoje MMA siekia 46,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio, ir tai yra 5 geriausias santykis visoje ES.

Lietuvos bankas skaičiuoja, kad pagal pernai Trišalėje taryboje patvirtintą skaičiavimo metodiką, kitąmet minimumas galėtų būti 9,5 proc. didesnis nei šiuo metu.

„Kalbant apie kitų metų minimalios algos dydį, jis, rodo skaičiavimai, siektų 470 eurų pagal ankstesnę sistemą, ir jo augimas būtų apie 9,5 proc. Paprastu būdu konvertuojant, mėnesinė alga tokiu atveju sudarytų maždaug 607 Eur“, – sako A.Škarnulis.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pastebėjo, kad dar nėra oficialių 2019 m. I ketvirčio atlyginimų duomenų.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis, kad ateityje diskusijos tęsis. Profesinių sąjungų, Vyriausybės ir darbdavių atstovai pateiks savo pozicijas dėl 607 eurų dydžio ir teiks alternatyvius siūlymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius